Περαιτέρω δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το κριθάρι και την μπύρα

Πρόσφατη έρευνα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από το No Patents on Seeds! δείχνει ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) πρόκειται να χορηγήσει στην Carlsberg (EP1727905) άλλο ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μπύρα και το κριθάρι. Επί του παρόντος, ένας αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας κατατίθεται για κριθάρι συμβατικής εκτροφής και την μπύρα που παρασκευάζεται από αυτό. Εκτός από την Carlsberg, η CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), με έδρα την Αυστραλία, δραστηριοποιείται ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα. Η μεγαλύτερη γερμανική ζυθοποιία, η Radeberger, είναι επίσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών που έδειξαν ενδιαφέρον για τη χρήση πατενταρισμένου κριθαριού.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που πρόκειται να χορηγηθεί στην Carlsberg βασίζεται σε τυχαίες γενετικές παραλλαγές στο κριθάρι που εμποδίζουν την παραγωγή ενός φυσικού ενζύμου. Αυτό λέγεται ότι βελτιώνει τη γεύση και τη διάρκεια ζωής της μπύρας. Σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η γενετική μηχανική θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή του ίδιου χαρακτηριστικού. Το ίδιο το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας καλύπτει όλα τα φυτά κριθαριού με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ως «εφεύρεση», ανεξάρτητα από το πώς επιτεύχθηκαν – και η χρήση του κριθαριού για την παρασκευή μπύρας και της ίδιας της μπύρας υποστηρίζεται ως αποκλειστική τεχνολογία. ”

Αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δείχνει ξεκάθαρα τη συστηματική ασάφεια της διάκρισης μεταξύ των διαδικασιών γενετικής μηχανικής και των μη κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φυτών συμβατικής εκτροφής. Εάν αυτή η διάκριση δεν διατηρηθεί, στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρχει πλέον καμία ανεξάρτητη αναπαραγωγή φυτών στην Ευρώπη. «Ο Κρίστοφ Τότε λέει για Όχι πατέντες στους σπόρους!. “Είναι ένα θέμα τεράστιας ανησυχίας εάν οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μπορούν να ελέγξουν την πρόσβαση στους σπόρους. Αυτή η κατάχρηση της νομοθεσίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιτρέπει την πλήρη κατάχρηση των καθημερινών πόρων τροφίμων μας”.

Μαζί με άλλους οργανισμούς, No Patents on Seeds! κατέθεσε ενστάσεις κατά τριών από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας Carlsberg το 2017. Έχει προγραμματιστεί δημόσια ακρόαση για ένα από αυτά (EP2575433) στις 10 Μαΐου 2022.

Άλλες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για το κριθάρι που υποβλήθηκαν από την CSIRO δίνουν ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί η αποκλειστική εμπορική εκμετάλλευση: Η Radeberger υπέγραψε σύμβαση με την CSIRO το 2016 για τη χρήση του κριθαριού της. Το κριθάρι καλλιεργήθηκε στην Αυστραλία και στη συνέχεια εισήχθη στην Ευρώπη. Τα φυτά κριθαριού καλλιεργούνται συμβατικά και όχι γενετικά τροποποιημένα. Οποιοδήποτε τρόφιμο ή ποτό παρασκευαζόταν από το κριθάρι προοριζόταν να έχουν πολύ μειωμένη περιεκτικότητα σε γλουτένη. Η μπύρα που παρασκευάζεται από το κριθάρι υποτίθεται ότι είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Αυτό το έργο, ωστόσο, σταμάτησε το 2019. Ένας λόγος που αναφέρθηκε ήταν ότι η ζήτηση της αγοράς ήταν πολύ χαμηλή.

Το κριθάρι και η μπύρα δεν είναι τα μόνα προϊόντα που καλύπτονται από αξιώσεις στις ευρεσιτεχνίες CSIRO, καλύπτουν επίσης το ουίσκι, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τα σνακ και το κέικ. Εάν οποιεσδήποτε άλλες εταιρείες ζυθοποιίας, παραγωγοί τροφίμων, κτηνοτροφές ή αγρότες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το κριθάρι, αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια: το κριθάρι δεν μπορεί να καλλιεργηθεί, ή να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μπύρας με τον ίδιο τρόπο σαν να μην είχε κατοχυρωθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Σε αντίθεση με τους κανονισμούς βάσει του συστήματος προστασίας φυτικών ποικιλιών, οι πατενταρισμένοι σπόροι δεν διατίθενται ελεύθερα για χρήση χωρίς την άδεια του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας και δεν μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν για την αναπαραγωγή νέων ποικιλιών για καλλιέργεια στην Ευρώπη.

Απαγορεύονται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε φυτά και ζώα συμβατικής εκτροφής. Ωστόσο, οι εταιρείες παρακάμπτουν αυτήν την απαγόρευση εδώ και πολλά χρόνια. Η αντίσταση σε αυτά τα είδη διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ζυθοποιίες στη Γερμανία και την Αυστρία είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια αναφορά που ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης σε μια προσπάθεια να σταματήσει η χορήγηση τέτοιων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η αναφορά έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 180.000 υπογραφές και υποστηρίζεται από περίπου 50 ακόμη οργανώσεις. Η ευρωπαϊκή οργάνωση-ομπρέλα αγροτών, COPA/COGECA, είναι ένας από τους υποστηρικτές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει χρησιμεύσει για να αυξήσει τον επείγοντα χαρακτήρα αυτών των προβλημάτων: η Ουκρανία δεν είναι μόνο κρίσιμη για την προμήθεια σιταριού και ελαιούχων σπόρων, αλλά είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κριθαριού στην Ευρώπη.

«Δεδομένης της κατάστασης στην Ουκρανία, γίνεται ακόμη πιο προβληματικό εάν οι κυβερνήσεις μας επιτρέπουν μονοπώλια σπόρων που εμποδίζουν την αναπαραγωγή και την καλλιέργεια φυτών τροφίμων», λέει ο Giulio Carini, από το WeMove Europe, το οποίο υποστηρίζει τη διεθνή εκστρατεία κατά των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τους σπόρους. “Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να σταματήσουμε τις εταιρείες να κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τους σπόρους μας. Πρέπει να σταματήσουν να ελέγχουν την παραγωγή των τροφίμων μας και να αποφασίζουν ποιοι εκτροφείς μπορούν να καλλιεργήσουν, καθώς τέτοιες πρακτικές θα αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο μελλοντικών διατροφικών κρίσεων.”

Επικοινωνία:

Για περισσότερες πληροφορίες:

Έκκληση για υπουργική διάσκεψη

Ιστορικό σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μπύρας

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μπύρας

Πηγή

Scroll to Top