Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Seed freedom
      • Ολυμπιάδα σπόρων
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Δράσεις
    • Διεθνείς Δράσεις
      • Seed freedom
      • Ολυμπιάδα σπόρων
    • Τοπικές Δράσεις
      • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
      • Δράσεις Πελίτι
    • 19η Γιορτή Σπόρων
  • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
    • Τοπικές Ομάδες
      • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Θεματοθήκη
    • Θεματοθήκη
      • Απόψεις – Προτάσεις
      • Φωτογραφίες
      • Donate
    • Βιβλιοθήκη
      • Κατά Τόπους Αγροκτήματα
      • Καλλιέργεια
      • Συνταγές
      • Νομοθεσία
  • Eshop
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Νέα - Ανακοινώσεις

Βαρβάρα

Νέα - Ανακοινώσεις

Βαρβάρα

4 Δεκεμβρίου 2020 / 2151

Της αγίας Βαρβάρας σήμερα (4/11/2020), χρόνια πολλά και καλά και βοήθεια μας.

Η πόλη της Δράμας γιορτάζει. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοιες μέρες από την παραμονή θα ρίχναμε καραβάκια στη λίμνη της αγίας Βαρβάρας που είναι στο κέντρο της πόλης.

Θα άνοιγε η Ονειρούπολη και η ατμόσφαιρα θα ήταν πολύ, πολύ γιορτινή.

Φέτος είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα.

Κάτι όμως μέσα σε όλα αυτά μας έχει απομείνει. Ένα από αυτά είναι το φαγητό βαρβάρα, που ξεκινάει από την παραμονή της γιορτής.

Στην πόλη της Δράμας όλη την εβδομάδα τα υλικά που χρησιμοποιούμε για τη βαρβάρα είχαν την τιμητική τους.

Η συνταγή είναι μια αρχαία προσφορά προς τη γη.

“Μια εκδοχή για τις βαρβάρες, είναι αυτή που συνδέεται όπως με τη λατρεία της Αρχαίας θεάς, της Εκάτης. Στην αρχαία Θράκη η παραγωγή του σιταριού αποτελούσε βασική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων. Γιόρταζαν στις αρχές του χειμώνα τα “Εκαταία” προς τιμήν της θεάς Εκάτης.
Αυτή την εποχή οι αποθήκες των σπιτιών ήταν γεμάτες σιτάρι που είχαν θερίσει το καλοκαίρι, καθώς και άλλα προϊόντα, όπως ξηρά σύκα, σταφίδες, καρύδια κλπ, που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτά τα υλικά παρασκεύαζαν το Εκαταίο Δείπνο. Η “Βαρβάρα” πιθανόν αντικατέστησε το Εκαταίο Δείπνο, που προσέφεραν στη θεά ζητώντας να προστατεύει τους ίδιους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και το σιτάρι που είχαν σπείρει λίγο πριν, στο τέλος του φθινοπώρου.
Όποια εκδοχή και αν δεχθεί ο καθένας, το έθιμο της Βαρβάρας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λαϊκής λατρευτικής παράδοσης της Θράκης και συνεχίζεται αδιάκοπα στο πέρασμα των αιώνων”.

Ανάλογο παρασκεύασμα με την ίδια λεπτή γεύση φτιάχνουν οι Έλληνες της Πόλης και των παραλίων, καθώς και σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Ελλάδας.
Την εποχή αυτή (οπότε έχει ολοκληρωθεί η σπορά) δηλαδή από τις 21 Νοεμβρίου (της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας) μέχρι τα Νικολοβάρβαρα σε πολλά ελληνικά μέρη φτιάχνουν πολυσπόρια, μια πηχτή σούπα που περιέχει όλα τα είδη των δημητριακών και των οσπρίων. Εξευμενιστική προσφορά στη γη που δέχθηκε τον σπόρο του σίτου. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν ανάλογα και ανάλογης σημασίας παρασκευάσματα, τις πανσπερμίες και τις πανκαρπίες.

Είναι προφανές ότι το σιτάρι είναι προσφορά στους θεούς και το ζουμί του είναι και ιερό και θρεπτικό οπότε αξιοποιείται με διάφορους τρόπους. Γίνεται περισσότερο ή λιγότερο επίσημο, ανάλογα με την ποικιλία των υπολοίπων υλικών που κατά περίπτωση προστίθενται και τα οποία είναι ανάλογα με τα τοπικά προϊόντα.

Λίγα μικρά παραδείγματα αξιοποίησης του υγρού, στο οποίο έχει βράσει το σιτάρι και το οποίο σε κάθε περίπτωση περιέχει και ολόκληρους κόκκους:

– Στη Λευκάδα το κάνουν σιταροκουρκούτι, προσθέτοντας λάδι και αλεύρι. Το σερβίρουν ζεστό σε βαθιά πιάτα και ο καθένας προσθέτει ζάχαρη ή μέλι κατά το γούστο του.
– Στο Λεωνίδιο της Kυνουρίας αφήνουν μέσα στο ζουμί και λίγους κόκκους από το σιτάρι, προσθέτουν ζάχαρη και πήζουν το φαγητό με αλεύρι. Τρώγεται κρύο με κανέλα.
– Το ονομάζουν στα Τσακώνικα κοκκόσουμα (κόκκος=σιτάρι, σούμα=φαγητό) δηλαδή σιταροφάι.
– Στο Λεβίδι (της Αρκαδίας επίσης) ρίχνουν στο ζουμί του σιταριού κρασί και το πίνουν.
– Στη Δυτική Μακεδονία προσθέτουν στο ζουμί ξερά βερίκοκα, σταφίδες, λιαστά μήλα, καρύδια, ρόδι, λίγη ζάχαρη και το πήζουν με ψημένο αλεύρι. Το σερβίρουν πασπαλισμένο με σουσάμι και κανέλα και το λένε κολλυβόζουμο. Όταν θέλουν να κάνουν το κολλυβόζουμο πιο εκλεπτυσμένο, αφού βράσουν τα φρούτα και οι σταφίδες, το γλυκαίνουν ανάλαφρα και το πήζουν με νισεστέ (άμυλο σίτου) ή κορν φλάουρ.

Συνταγή για Βαρβάρα.

Υλικά

  • 1/2 κιλό σιτάρι
  • 2 λίτρα ζεστό νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπας ξανθές σταφίδες
  • 1/2 κούπας μαύρες σταφίδες
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι

για το γαρνίρισμα

  • καρύδια ψιλοκομμένα
  • λίγη κανέλα σκόνη

Εκτέλεση

Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε σε μπολ να σταθεί 12 ώρες μέσα στο ζεστό νερό, για να φουσκώσει. Την άλλη μέρα βάζουμε το σιτάρι μαζί με το νερό σε κατσαρόλα, να βράσει, χωρίς να το στραγγίσουμε και το σιγοβράζουμε για 3 ώρες. Αν θέλουμε να βράσει πιο γρήγορα, το βράζουμε σε χύτρα ταχύτητας για 1 ώρα.

Το στραγγίζουμε και κρατάμε το χυλό. Ξεπλένουμε το σιτάρι με λίγο νερό και το νερό αυτό το προσθέτουμε στο χυλό. Όλο το νερό πρέπει να είναι 7 κούπες. Αν είναι λιγότερο το συμπληρώνουμε.

Βάζουμε το χυλό σε κατσαρόλα επάνω στη φωτιά, ρίχνουμε μέσα μία κούπα από το βρασμένο σιτάρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, όπως και το κορν φλάουρ ή το αλεύρι, αφού το διαλύσουμε προηγουμένως σε λίγο νερό από το χυλό.

Αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι, το βάζουμε σε ένα μικρό τηγάνι και το καβουρντίζουμε επάνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Βράζουμε το χυλό 7-10 λεπτά, να πήξει ελαφρά. Τον μοιράζουμε σε μπολάκια, τον αφήνουμε να κρυώσει και τον βάζουμε στο ψυγείο να πήξει εντελώς.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη κανέλα και ψιλοκομμένα καρύδια.

Πηγές

https://www.sintagesmamas.com/asoures-varvara

https://www.daddy-cool.gr/sintages/ethimo-tis-varvaras-istoria-kai-syntagi.html

https://www.alexpolisonline.com/2011/12/o_04.html#ixzz6fdCq2wdc

Share Post
Τραγουδώντας για το Πελίτι Νοέ...
Σπέρνοντας μισιακά.

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Τσουβαλοδρομίες στο Πελίτι

5 Ιουνίου 2022 / 344
Σήμερα 5 Ιουνίου 2022, παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. Το Πελίτι άνοιξε για να δεχτεί  μικρούς και μεγάλους στην έδρα του στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Ζυμώσαμε ψωμί.... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες

28 Μαΐου 2022 / 540
6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και Τοπικές Ποικιλίες Εξερευνώντας τον κόσμο των τοπικών ποικιλιών, 31/5 & 1/6/2022 στη Θεσσαλονίκη Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ),... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, στο Πελίτι.

25 Μαΐου 2022 / 554
Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 το Πελίτι σας προσκαλεί στην έδρα του στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, από τις 09:00 το πρωί ως τις 17:00 το... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Παγκόσμια μέρα βιοποικιλότητας 22 Μαΐου.

22 Μαΐου 2022 / 657
Σας σήμερα στις 22 Μαΐου 2009 τιμήθηκα στη Ρώμη ως “Φύλακας της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου” από το Bioversity International και το Δήμο της Ρώμης. Η απώλεια της... Συνέχεια Ανάγνωσης
Νέα - Ανακοινώσεις
Περισσότερα

Πορτρέτα υπό εξαφάνιση

16 Μαΐου 2022 / 546
Brigitte Hofherr Endangered Portraits FOUGARO BLUE2 11 Ιουνίου – 18 Δεκεμβρίου 2022 Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στο BLUE2 ένα πολύ ενδιαφέρον... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Seed freedom
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Ολυμπιάδα σπόρων
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Συνταγές
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τοπικές Ομάδες του ΠΕΛΙΤΙ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Peliti Community

23 Ιουνίου 2022 0

Τσουβαλοδρομίες στο Πελίτι

5 Ιουνίου 2022 0

6η Επιστημονική Συνάντηση για τις Γηγενείς και ...

28 Μαΐου 2022 0

Endangered Portraits

27 Μαΐου 2022 0

Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, στο Πελίτι.

25 Μαΐου 2022 0

Ημερολόγιο

Ιούνιος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαΐ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro