Το Πελίτι στηρίζει την Αγορά Παραγωγών της Δράμας

Στο άρθρο μου στις  14 Νοεμβρίου 2020 «Νέες» ποικιλίες στις αγορές των παραγωγών, αναφέρομαι στις τοπικές ποικιλίες που εντόπισα στην Αγορά Παραγωγών στη Δράμα που γίνεται εδώ και δέκα χρόνια κάθε Σάββατο. Με αρκετούς παραγωγούς έχουμε συνεργαστεί κατά διαστήματα για τις ποικιλίες που έχουν, τοπικές ποικιλίες σκόρδα από τον Καλό Αγρός, πιπεριές Φλωρίνης από το Καλαμπάκι, πεπόνια από τη Χωριστή, Κολοκύθες από το Φωτολίβος, γεώμηλα από το Βαθύτοπο, και δεκάδες άλλες τοπικές ποικιλίες και ιστορίες αγροτών. Ένας από τους πλούτους της Δράμας είναι η άγνωστη γεωργική της βιοποικιλότητα.

Λίγα λόγια για την ιστορία.

Η αγορά παραγώγων Δράμας ξεκίνησε το 2012 ή 2013 ως πιλοτικό πρόγραμμα με Αντιπεριφεριάρχη τον κ. Ξανθόπουλο Ιωάννη. Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε αυτή την αγορά αρχικά να βοηθήσει τους παραγωγούς πατάτας από το Κ. Νευροκόπι. Τότε είχε γίνει και το κίνημα με τις πατάτες. Η αγορά παραγωγών Δράμας, μετά από ένα χρόνο πιλοτικής λειτουργίας πήρε κανονικά άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Γεωργίας. Πέντε η έξι τέτοιες αγορές παραγωγών λειτούργησαν στην Ελλάδα τότε. Στη συνέχεια το νομικό πλαίσιο καταργήθηκε κάπου στο 2017 και το 2021. Η αγορά παραγώγων Δράμας συνέχισε να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Τοπικές αγορές παραγωγών σε όλη την Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα.

Το 1990 πήγα σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών στη Βόνη της Γερμανίας σε επίσκεψη βιολογικών αγροκτημάτων. Ένα από τα πράγματα που μας έδειξαν ήταν και μια αγορά παραγωγών. Το Ιούνιο του 2022 που επισκέφτηκα τις Βρυξέλες στην πλατεία Λουξεμβούργου, μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είδα μια αγορά παραγωγών. Οι παραγωγοί σε όλη την Ευρώπη έχουν το δικαίωμα να πουλάνε τα προϊόντα τους μέσα από το κτήμα τους ή να συμμετέχουν σε αγορές παραγωγών και με αυτό τον τρόπο να στηρίξουν το εισόδημα τους και να στηρίζουν και τις τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούν.

Η καταγγελία

Το Σάββατο 3/12/2022 έγινε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές ότι η αγορά παραγωγών λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας. Οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές επέβαλαν  πρόστιμα χιλίων ευρώ σε κάθε πάγκο, περίπου 120 πάγκοι!!! Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά κλείνει η αγορά των παραγωγών. Με αυτό τον τρόπο αρκετοί από τους παραγωγούς μπορεί να οδηγηθούν να πετάξουν την παραγωγή τους ή να την πουλήσουν σε εξευτελιστική τιμή ή να αποχωρίσουν από τη γεωργική παραγωγή αφήνοντας και τις τοπικές ποικιλίες.

 Στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς και πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και το συμφέρον της περιοχής και θα βρεθεί μια ικανοποιητική λύση.

 Ο χρυσός της Δράμας είναι η βιοποικιλότητας της και οι άνθρωποι της.

Scroll to Top