Το Πελίτι συμμετείχε στη συνάντηση κορυφής για τους σπόρους στις 21 – 23 Φεβρουαρίου 2019 στη Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό. Η συνάντηση οργανώθηκε από τη Συμμαχία για τους σπόρους των Βραχώδη Βουνών
(Rocky Mountain Seed Alliance )από τα βραχώδη όρη των Η. Π. Α.
Στη συνάντιση συμμετείχαμε ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι, Γιώργος Δούμος βιοκαλλιεργητής με παραδοσιακές ποικιλίες, Πέτρος Σαϊνατούδης φωτογράφος.
Για όλους μας ήταν η πρώτη φορά που ταξιδεύαμε στις Η. Π. Α. Από την πρώτη στιγμή αντικρίσαμε μια χώρα πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε ως εικόνα μέσα από την τηλεόραση. Οι αμερικάνοι είναι πάρα πολύ ευγενικοί, το είδαμε στο τελωνείο, στο αεροδρόμιο, στο δρόμο, στο μπαρ, στη συνάντηση, παντού.
Ταξιδέψαμε με αυτοκίνητο τρις χιλιάδες χιλιόμετρα περίπου. Παντού υπήρχε χιόνι. Σε περιοχές που χιονίζει αλλά και σε περιοχές που είναι κάτι σπάνιο το χιόνι. Η αντιμετώπιση του κόσμου παντού ήταν η ίδια. Ερώτηση: τι κάνατε σήμερα;
Απάντηση: καθάριζα χιόνι όλη μέρα.
Μας είπε ο ιδιοκτήτης ενός καφέ που σταματήσαμε για ξεκούραση σε μια περιοχή που το χιόνι ξεπερνούσε το ένα μέτρο. Μιλούσε για το χιόνι σας να ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα της μέρας του. Συναντήσαμε και πολλούς που μας έλεγαν ότι την άνοιξη θα έχει λουλούδια και χόρτα μπόλικα με αυτό το χιόνι. Αναγκαστικά μπαίνω σε συγκρίσεις, όσο και να μη το θέλω.
Φτάνοντας στο Νέο Μεξικό αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι παντού υπήρχαν κρεμασμένες πιπεριές. Στα σπίτι, στα ξενοδοχεία, στα μαγαζιά, παντού. Στις πινακίδες των αυτοκινήτων υπήρχαν πιπεριές. Το καλαμπόκι, τα φασόλια και οι πιπεριές για την περιοχή του Νέου Μεξικού είναι τα ιερά τους φυτά.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με μια ξενάγηση επίσκεψη σε τρία κτήματα. Αρχικά είδαμε την τράπεζα σπόρων που έχουν οργανώσει οι κοινότητες των ινδιάνων για τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων.
Μετά παρακολουθήσαμε σε άλλο κτήμα, ένα σεμινάριο για τις τοπικές ποικιλίες σταριού και εργαστήρια καθαρισμού σιτηρών (σταριού και καλαμποκιού) και γευτήκαμε και ψωμιά από διαφορετικά σιτάρια.
Στην τρίτη περίπτωση πήγαμε στη βιβλιοθήκη της Εσπανιόλας μιας μικρής πόλης λίγο έξω από τη Σάντα Φε. Εκεί οι γυναίκες δημιούργησαν έναν κήπο με βότανα, φαρμακευτικά φυτά και ιερά φυτά των ιθαγενών.
Η πρώτη μέρα ήταν για να δοθεί χρόνος στις ιθαγενικές κοινότητες να μιλήσουν προς τα έξω για τους σπόρους τους.
Για τους ινδιάνους οι σπόροι είναι: η ιστορία τους, οι παραδόσεις τους, ο πολιτισμός τους, με αυτούς κάνουν τις τελετές τους, οι σπόροι τους είναι τα πάντα.
Είναι λίγο δύσκολο να το μεταφέρω το συναίσθημα.
Τις επόμενες δυο μέρες που ξεκινούσαν με τελετουργία και έκλειναν με τελετουργία, ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.
Μεταφέρω σε γενικές γραμμές.
Το κίνημα της διάσωσης των παραδοσιακών ποικιλιών στις Η. Π. Α είναι πολύ δυνατό και δυναμόμη μέρα με την ημέρα. Πάνω από 300 ποικιλίες από παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας διακινούνται στο εμπόριο σήμερα. Αυτό ήταν αδιανόητο πριν 20 χρόνια.
Το κίνημα της οργανικής γεωργίας αυξάνει με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Για πολλούς το θέμα των γ. τ. ο. στις Η. Π. Α έχει τελειώσει. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τα υπέρ ζιζάνια που αναπτύσσονται, είναι πολύ μεγάλο θέμα και το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο. Τέλος οι καταναλωτές στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα που τα θεωρούν πιο ασφαλή τρόφημα.
Τις μέρες που ήμασταν στις Η. Π. Α είδαμε άλλα και ζήσαμε μια μεγάλη στροφή του κόσμου σε ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής όχι μόνο στο θέμα των σπόρων αλλά και στο θέμα της οικολογικής δόμισης των εναλλακτικών νομισμάτων κ.λ.π.
Όσο αφορά τη δική μας παρουσία μας φώναζαν «οι Έλληνες». Τους δώσαμε έναν άλλο αέρα και μια άλλη λογική των πραγμάτων. Το 2020 θα έρθουν πολλοί από τους ανθρώπους που γνωρίσαμε στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας βοήθησαν στο να μπορέσουμε να συμμετάσχουμε σε αυτό το υπέροχο ταξίδι.
Για το Πελίτι
Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Ιδρυτής του Πελίτι
Αφήστε Σχόλιο / Απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.