Το κλάδεμα της τριανταφυλλιά.

Από μικρός στο σπίτι μας στο χωριό θυμάμαι τις τριανταφυλλιές. Κάποιες από αυτές τις τριανταφυλλιές τις είχε πάρει η μάνα μου από τη μάνα της όταν παντρεύτηκε.

Στις 22 Μαΐου του 1995 γυρίσαμε όλη τη Μαυρολέυκη Δράμας, με αφορμή τα Αναστενάρια, είχα εντυπωσιαστεί από τις τριανταφυλλιές που είχαν στους κήπους τους των σπιτιών τους, «το χωριό με τις τριανταφυλλιές» το είχα χαρακτηρίσει, χρώματα και αρώματα παντού.

Το 2005 είχαμε επισκεφτεί τον κ. Μιχάλη και την κ. Χρυσάνθη Κασσιανού στο Περαχώρι της Ιθάκης. Ο κ. Μιχάλης μας μίλησε για την τριανταφυλλιά της προγιαγιάς του. Αυτό το φυτό έγυνε και το πρώτο φυτό που φυτέψαμε στη γη του Πελίτι το 2010. Μετά ακολούθησαν και άλλες τριανταφυλλιές από άλλες ιστορίες ανθρώπων.

Το 2015 φέραμε στο Πελίτι τη “Γαλλίδα” μετά το 1ο διεθνές καραβάνι αλληλεγγύης για τους σπόρους.

Η πιο κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι οι αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και το Μάρτιο. Την άνοιξη οι τριανταφυλλιές έχουν ήδη μπει στην περίοδο της βλάστησης. Αυτή την περίοδο πρέπει να περιοριστείτε στην αφαίρεση των ξερών ή κακοσχηματισμένων κλαδιών. Ωστόσο, αν στη περιοχή σας δεν έχει ανέβει ακόμα η θερμοκρασία και αν οι οφθαλμοί του φυτού δεν έχουν φουσκώσει, μπορείτε να τολμήσετε ένα όχι πολύ αυστηρό κλάδεμα.

 

Αφαιρέστε τα παλιά κλαδιά που δε δίνουν πια άνθη και αραιώστε ελαφρά, ώστε να μη μειωθεί η ανθοφορία, ενώ στο εσωτερικό του φυτού να μη σκιάζονται οι εσωτερικοί βλαστοί. Σε κάθε περίπτωση προσέξτε ώστε οι τομές του κλαδέματος να είναι λοξές, με την κορυφή τους πάνω από τον τελευταίο οφθαλμό που θα μείνει στο φυτό. Σε αντίθετη περίπτωση οι χυμοί του φυτού θα τρέξουν πάνω στο μάτι και θα το καταστρέψουν. Τα μοσχεύματα που θα προκύψουν από το καθυστερημένο αυτό κλάδεμα θα είναι μάλλον μικρά και ίσως να μη δώσουν εύρωστα φυτά.

Πως γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς;

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική φροντίδα.

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς βοηθάει:

  • στη καλή ανάπτυξη του φυτού από την άνοιξη και μετά που εμφανίζεται η νέα βλάστηση
  • στην ενίσχυση της ανθοφορίας και
  • στην ευρωστία και ανθεκτικότητα του φυτού.

Η τριανταφυλλιές κανονικά θα πρέπει να κλαδεύονται την περίοδο προς το τέλος του χειμώνα (Ιανουαρίου – μέσα Μαρτίου) και φυσικά πριν φουσκώσουν οι οφθαλμοί και ξεκινήσει η καινούργια βλάστηση.

  • Αφαιρούμε όλα τα ξερά άνθη και φύλλα που βρίσκονται πάνω στα κλαδιά από την προηγούμενη περίοδο. Παράλληλα κλαδεύονται και οι παραφυάδες που ενδεχομένως έχουν βγει στη βάση του φυτού.
  • Έπειτα παρατηρούμε το φυτό και ξεκινάμε να αφαιρούμε προσεκτικά τα ξερά τμήματα των κλαδιών που δεν πρόκειται να βλαστήσουν την άνοιξη, καθώς και τα μικρά και ασθενικά κλαδιά που θα δώσουν αραιή και ισχνή βλάστηση.
  • Από τους υγιής βλαστούς αφαιρούμε περίπου τα 2/3 του μήκους τους. Στις αναρριχώμενες ποικιλίες κλαδεύουμε στα 5 εκατοστά, από τα διετή κλαδιά.

 

Από την άνοιξη και μετά αφαιρούμε τα υπερώριμα άνθη, καθόλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Στα μέσα του καλοκαιριού μπορούμε (ανά περίπτωση) να εφαρμόσουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα σε τριανταφυλλιές που έχουν πολλά μικρά και αδύναμα κλαδιά. Καθόλη την περίοδο την ανάπτυξης και ανθοφορίας της τριανταφυλλιάς θα πρέπει να παρατηρούμε τα φυτά για τυχόν προσβολές από εχθρούς ή άλλες ασθένειες.

Scroll to Top