Τι είναι το Πελίτι

“Από χέρι σε χέρι
και από γενιά σε γενιά
για να μη χάσουμε αύριο
αυτά που έχουμε σήμερα”

Παναγιώτης Σαϊνατούδης  –   Ιδρυτής του Πελιτι

Το Πελίτι ξεκίνησε στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας, από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη ως προσωπική του ανάγκη την άνοιξη του 1995. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει την πρώτη ομάδα στην Ελλάδα για τις παραδοσιακές ποικιλίες τον Ιανουάριο του 1991.

Ο πρώτος πυρήνας του Πελίτι δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2002 με τη Σοφία Γίδα, μετέπειτα σύζυγο του Παναγιώτη. Το Πελίτι είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και η συνεργασία με τη φύση και τον κόσμο της.

Η Γη του Πελίτι.

Από το 2003 η έδρα του Πελίτι είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, Δράμας. Το 2009 το Πελίτι απόκτησε τη δική του γη μια έκταση 6 στρεμμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Το 2018 το Πελίτι αύξησε την έκταση του στα 25 στρέμματα.

Το Πελίτι αγκαλιάζει και αγκαλιάζετε από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον πλανήτη.

Το σήμα του “Πελίτι” είναι ένα δέντρο, είναι εμπνευσμένο από το μύθο του δέντρου της Ζωής των ιθαγενών του Αμαζονίου. Πιασμένοι χέρι, χέρι χορεύουν σε κύκλο άντρες και γυναίκες και πουλιά πετάνε γύρω του.  Σχεδιάστηκε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη την τελική του μορφή επιμελήθηκε η Αγγελική Καϊσέρογλού.

Η επωνυμία “Πελίτι” είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου της Π. Ε. Δράμας. Στη φωτογραφία η βελανιδιά στο Δασωτό Κ. Νευροκοπειου η οποία μας έδωσε το όνομα της. Φωτογραφία του Νίκου Καλτσίδη, 2016.

Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά.

Το λογότυπο του Πελίτι για τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015) εμπνευσμένο από μια αφίσα των Ζαπατίστας.

Οι βασικοί στόχοι του “Πελίτι” είναι:

  • η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων και φυτών,
  • η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,
  • η δημιουργία κοινότητας στην έδρα του Πελίτι, με συνδετικό άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων.
  • η εκπαίδευση στη διατροφική αυτάρκεια.

Φιλοσοφικό υπόβαθρο του “Πελίτι”

Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι για αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν.

Δε γνωρίζουμε τι είναι το καλό και τι το κακό. Δε γνωρίζουμε γιατί γίνονται κάποια γεγονότα. Αν δούμε τα πράγματα μέσα στην πορεία του χρόνου, αυτό που σήμερα είναι πόνος αύριο θα είναι χαρά και μετά μπορεί να είναι πάλι πόνος και ούτω καθεξής. Δεν έχει σημασία η κοινωνική ή η οικονομική μας θέση. Η σκέψη μας είναι πολύ δυνατή και αρκετή για να κατευθύνει τα πράγματα. Όλοι μαζί έχουμε ακόμη πιο μεγάλη δύναμη. Το σημαντικό δεν είναι να βλέπουμε τι κάνουν οι άλλοι αλλά τι κάνουμε εμείς. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγει στην αγορά ένα καινούριο προϊόν. Το ζήτημα είναι αν θα το στηρίξουμε ή όχι. Οι πολυεθνικές κάνουν τη δουλειά τους κι εμείς τη δική μας. Καταναλώνουμε και στηρίζουμε τα προϊόντα που προστατεύουν το περιβάλλον. Αυξάνουμε τη συνειδητότητα μας και αυτό είναι αρκετό για να φέρει τεράστιες αλλαγές. Κάθε μέρα με το πιρούνι μας επιλέγουμε τη γεωργία και τη πλανήτη θέλουμε.

Νομικό πρόσωπο του Πελίτι

Το Πελίτι είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, εγκεκριμένη από το πρωτοδικείο της Δράμας. Το νομικό πρόσωπο του Πελίτι συστάθηκε το 2003 με την επωνυμία “Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι”. Οι σκοποί του Πελίτι όπως ορίζονται στο καταστατικό του, το 2017.

Αποστολές σπόρων από το Πελίτι.

Το Πελίτι έχει την δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων σε καλλιεργητές. Οι σπόροι αυτοί είναι παραδοσιακές ποικιλίες ανοιχτής γονιμοποίησης και δίνονται δωρεάν από το Πελίτι. Η περίοδος αποστολής σπόρων από το Πελίτι είναι από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο. Δωρεάν σπόροι διανέμονται και μέσα από τις εκδηλώσεις του Πελίτι.

Σποροφύλακες του Πελίτι.

Οι σποροφύλακες του Πελίτι είναι μια ομάδα εθελοντών καλλιεργητών όπου αναλαμβάνουν να ανανεώνουν ποικιλίες σπόρων για λογαριασμό του Πελίτι. Μέσα από αυτή την ομάδα των εθελοντών μπορούμε και εμείς να υποστηρίζουμε με παραδοσιακούς σπόρους τους «νέους» καλλιεργητές που αναζητούν παραδοσιακούς σπόρους.

Ομάδες του Πελίτι.

Το Πελίτι μπορεί και υλοποιεί τις δράσεις του γιατί αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται από πολλούς ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από την ομάδα “σποροφύλακες του Πελίτι” έχει ομάδα για τα μουσικά δρώμενα με συντονιστή τον Θανάση Κλεώπα. Εκτός από τις ομάδες που έχει στο εσωτερικό της χώρας έχει και την ομάδα  Πελίτι Αϊντάχο στις Η. Π. Α. με συντονιστή τον Τζον Κάσια.

Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Το Μάρτιο του 1999, το Πελίτι οργάνωσε την πρώτη δημόσια ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων στην Ελλάδα, στην Κάρπη του Κιλκίς. Αυτή η πρώτη συνάντηση μετεξελίχθηκε στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών και μετονομάστηκε από το 2012 ως Γιορτή Σπόρων του Πελίτι (Peliti Seed Festival). Η γιορτή χαρακτηριστικέ από τους seedsavers της Αυστραλίας το 2014 ως η μεγαλύτερη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι έχει επηρεάσει το κίνημα των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο την Τουρκία τις Η. Π. Α. κ.α.

Από την 5η Πανελλαδική Γιορτή καθιερώθηκε ως χρόνος διεξαγωγής το Σάββατο μετά το Πάσχα και από το 2010  πραγματοποιείτε στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου Δράμας.

Οι στόχοι της γιορτής είναι:

  1. Να δοθούν σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ α.
  2. Να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους οι καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών και να ανταλλάξουν ποικιλίες, πληροφορίες και εμπειρίες.
  3. Να βρουν παραδοσιακές ποικιλίες οι καλλιεργητές που δεν έχουν παραδοσιακούς σπόρους.
  4. Να γίνουν όλες οι ανταλλαγές ελεύθερα χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος.

Το σπίτι του του Πελίτι

Στις 16 Απριλίου 2015, εγκαινιάσαμε το σπίτι του Πελίτι, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015), την 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα Κοινά Αγαθά και την 15η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Άνθρωποι από 20 χώρες ένωσαν τις καρδιές τους για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα.

Κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι.

Το 2019 ξεκινήσαμε την κατασκευή της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι, προκειμένου να βάλουμε σε έναν ασφαλή χώρο τη συλλογή σπόρων του Πελίτι.

Τα Οικονομικά του “Πελίτι”

Στο Πελίτι είμαστε εθελοντές. Το Πελίτι στηρίζει τις δράσεις του σε εθελοντές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Τα έσοδα του Πελίτι είναι από:

  1.  τις προσφορές σε σπόρους, εθελοντική εργασία, τρόφιμα κ.α.
  2. τις οικονομικές συνδρομές, των φίλων του.
  3.  τις εκδόσεις του Πελίτι: βιβλία, μπλουζάκια, πάνινες τσάντες, κ.α.

Αν επιθυμείτε, μπορείτε να γίνετε οικονομικοί υποστηρικτές του Πελίτι,

Για την οικονομική υποστήριξη του “Πελίτι” έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332

IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Αιτιολογία:  συνδρομή.

είναι σημαντικό να μας ενημερώσετε για την κατάθεση σας μέσα από την επικοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο fb: Κοινότητα Πελίτι και στο You Tube: Πελίτι/Peliti

Ευχαριστούμε

Scroll to Top