Τα πλεονεκτήματα της τοπικής παραγωγής για τοπική κατανάλωση

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια συζήτηση στη Δράμα για το αν θα πρέπει να κρατηθεί η αγορά παραγωγών Δράμας που γίνεται κάθε Σάββατο πρωί. Στην αγορά συμμετέχουν παραγωγοί από την Π. Ε. Δράμας, ουσιαστικά γίνεται αυτό που έχουμε γράψει και σε παλιότερα άρθρα τοπικής παραγωγής για τοπική κατανάλωση. Το θέμα δεν αφορά μόνο τη Δράμα αλλά όλη την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη.

Ας δούμε όμως τα πλεονεκτήματα της τοπικής παραγωγής για τοπική κατανάλωση.

  • Τα προϊόντα έχουν ταυτότητα. Ο καταναλωτής γνωρίζει τον παραγωγό, τα προϊόντα έχουν όνομα είναι του Γιάννη, του Τάκη, της Μαρίας κ.λ.π. Μπορεί να τον επισκεφτεί στο χωράφι και να δει από μόνος του τις μεθόδους και τις τεχνικές καλλιέργειας.
  • Χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τα προϊόντα που παράγονται σε έναν τόπο καταναλώνονται σε μια κοντινή ακτίνα. Αυτό σημαίνει κατευθείαν ότι δεν έχουμε μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
  • Τα τοπικά προϊόντα υποστηρίζουν την τοπική οικονομία. Ο παραγωγός με τα χρήματα που θα πάρει από τον καταναλωτή, θα πληρώσει τον φούρναρη τον τοπικό εργάτη κ.λ.π. Έτσι θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Το ένα ευρώ θα κάνει δυόμιση φορές τον κύκλο μέσα στην τοπική οικονομία.
  • Υποστηρίζουν την γεωργική βιοποικιλότητα. Αρκετοί από τους καλλιεργητές χρησιμοποιούν τοπικές ποικιλίες σπόρων και με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουν τη γεωργική βιοποικιλότητα και την τοπική ιστορία. Οι μικροί καλλιεργητές διαφυλάσσουν το 95% της παγκόσμιας γεωργικής βιοποικιλότητας.
  • Η τοπική παραγωγή της τροφής αποκαταστά τα εδάφη τα οικόσιστηματα και τη βιοποικιλότητα
  • Τα τοπικά συστήματα παραγωγής της τροφής παράγουν περισσότερα τρόφιμα ανά στρέμμα.
  • Τα τοπικά συστήματα παραγωγής της τροφής – δημιουργούν πιο ευχάριστες θέσεις εργασίας και αναζωογονούν τις τοπικές κοινότητες γιατί συγκρατούν τον πληθυσμό τους.
  • Τα τοπικά συστήματα παραγωγής της τροφής – έχουν πιο ηθική μεταχείριση των ζώων.
  • Η τοπική παραγωγή της τροφής παρέχει επισιτιστική ασφάλεια και κυριαρχία για της κοινότητες μας και τους αγρότες.

Θα κλείσω με ένα απόσπασμα από ένα άρθρο μου στις 5 Απριλίου 2020, όταν τα σύνορα είχαν κλείσει λόγο του κόβιτ.

Σήμερα τα σύνορα είναι κλειστά, οι παγκόσμιες αγορές έχουν κλείσει για τους Έλληνες παραγωγούς, το μότο «τοπική παραγωγή για τοπική κατανάλωση» είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

Στηρίξτε ως καταναλωτές τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων του τόπου σας, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους μελισσοκόμους.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που φροντίζουν να έχουμε να φάμε.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που φροντίζουν για την διατροφική αυτάρκεια μας αλλά και την διατροφική αυτάρκεια της χώρας.

Χωρίς αυτούς η σημερινή εικόνα της χώρας θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη.

Ας κάνουμε αυτό που μπορούμε από τη μεριά μας γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Κείμενο και φωτογραφία: Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Scroll to Top