Τα αιτήματα για σπόρους και η αλλαγή στάση στο πέρασμα του χρόνου.

Το Πελίτι προσφέρει παραδοσιακούς σπόρους σε καλλιεργητές από το 1995, από τότε ως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

Από το 1995 ως το 2010 οι καλλιεργητές απευθύνονταν στο Πελίτι για παραδοσιακούς σπόρους για πέντε βασικούς λόγους: α) για την ποιότητα της τροφής τους, β) για τις αναμνήσεις που είχαν από την παιδική τους ηλικία (κύριος ηλικιωμένα άτομα) γ) για την αντίσταση στις εταιρίες, δ) για ιστορικούς λόγους ε) για ερευνητικούς λόγους.

Από το 2010 και μετά προστέθηκε ένας ακόμη λόγος. Οι καλλιεργητές απευθύνονται στο Πελίτι για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να κάνουν έναν κήπο για να έχουν να φάνε. Αυτό ως το 2010 ήταν χαρακτηριστικό των φτωχών περιοχών του πλανήτη της Αφρικής, της Ασίας της Ν. Αμερικής. Από το 2010 συμβαίνει και στην Ελλάδα λόγο της οικονομικής κρίσης που επικρατεί παγκόσμια.

Από το 2019 έχουμε πολλά αιτήματα από ανθρώπους που πλήγηκαν από τις καιρικές συνθήκες όπως είναι η Χαλκιδική. Αυτό είναι κάτι τελείως καινούριο. Εχθές διαβάσαμε το γράμμα μιας κυρίας που μας έγραφε ότι είχε προμηθευτεί σπόρους από το Πελίτι το χειμώνα του 2019, το καλοκαίρι ο κήπος της καταστράφηκε ολοσχερώς και τώρα απευθύνθηκε να ζητήσει ξανά σπόρους. Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό, απλά ήταν  πολύ ωραίο το γράμμα της, μας συγκίνησε.

Τα πρώτα χρόνια στις Γιορτές Σπόρων του Πελίτι ή στις δημόσιες διανομές που οργανώναμε ο κόσμος ήθελε να αρπάξει τα φακελάκια με τους σπόρους χωρίς να βλέπει τι σπόρους έχουν μέσα τα φακελάκια. Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι είναι πιο ήρεμοι στους πάγκους διανομής σπόρων του Πελίτι, ελέγχουν αν έχουν τους σπόρους που έχουμε για διάθεση. Πολλοί λένε ότι έχουν σπόρους, ότι δεν χρειάζονται αυτό ή ότι θέλουν εκείνο κ.λ.π. Έχουν περισσότερη διάθεση για κουβέντα. Όλο αυτό είναι μια ποιοτική στάση του κοινού που μας κάνει πολύ περήφανους και χαρούμενος.

Scroll to Top