Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ξεκίνησε την άνοιξη του 1999 στην Κάρπη του Νομού Κιλκίς. Τότε ζούσα σ’ένα άθλιο σπίτι, ετοιμόρροπο και βέβαια δεν είχα χρήματα. Στο δωμάτιο που είχα τους σπόρους ήταν στιβαγμένοι χιλιάδες σπόροι, χιλιάδες ποικιλίες. Eίχα πάνω από 300 ποικιλίες καλαμποκιού.
Οι ποικιλίες αυτές καταστρέφονταν από την υγρασία, το χρόνο, τα ποντίκια που τις έτρωγαν, από την υγρασία κ.λ.π. Καταστρέφονταν πολύ άδοξα κόπος και χιλιάδες χιλιόμετρα βάδισμα με τα πόδια. Οι ποικιλίες αυτές είχαν μαζευτεί με τα πόδια με ότο στοπ και με δωρεές.
Τότε ήρθε η ιδέα να γίνει ένα κάλεσμα και να δοθούν αυτοί οι σπόροι σε καλλιεργητές και να αναλάβουν την διατήρηση τους.
Έτσι κάναμε ένα διήμερο 40 φίλοι με χορώ, μουσική, βόλτα στο ποτάμι, κοινό τραπέζι και φυσικά προσφορά σπόρων κ.λ.π
Υπήρχε πολύ κέφι και χαρά στη συνάντηση.
Σε αυτή τη συνάντηση είχαν έρθει και φίλοι επαγγελματίες βιοκαλλιεργητές σήμερα κυκλοφορούν σπόροι και μια σειρά προϊόντων στο εμπόριο από ποικιλίες που διανεμήθηκαν σε εκείνη την πρώτη γιορτή.
Τα θέματα που είχα με τους σπόρους δεν λύθηκαν και έτσι τον φθινόπωρο του 1999 οργανώνω τη δεύτερη γιορτή παραδοσιακών σπόρων στην Κάρπη του Νομού Κιλκίς. Με το τέλος της γιορτής έκλεισα το σπίτι στην Κάρπη και μετακόμισα στο Σουμάκ στα πομάκικα χωριά του νομού Ροδόπης. Η δεύτερη γιορτή είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με την πρώτη γιορτή.
Το καλοκαίρι του 2000 οργανώνω την 3η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων στο Σουμάκ του νομού Ροδόπης. Στη γιορτή δεν ήρθε κανείς, αυτό αποτέλεσε την μεγάλη μου επιτυχία, γιατί συνειδητοποίησα πολλά πράγματα για το πώς επηρεάζουμε τις καταστάσεις και τα γεγονότα. Το ότι δεν ήρθε κανείς δεν είχε να κάνει με την απόσταση αλλά με την δική μου κατάσταση.
Το 2001 το Πελίτι (εγώ δηλαδή γιατί δεν υπήρχε ακόμα ομάδα) πρότεινε και αναλαμβάνει την διοργάνωση της 8ης Πανελλαδική Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στη κεντρική πλατεία των Σερρών και μαζί και την 4η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων.
Με αφορμή την 4η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων εκδίδω το πρώτο τεύχος από το Κατά Τόπους Αγροκτήματα. Το Κατά Τόπους το είχα ξεκινήσει από το 2000 ως δεύτερη λύση μια που η συλλογή σπόρων του Πελίτι συνέχιζε να καταστρέφετε.
Την επόμενη χρονιά 2002 αναλαμβάνω ξανά τις δυο γιορτές στη Σέρρες μέσα από μια σειρά πολύ δύσκολων καταστάσεων αποχωρώ από την διοργάνωση και ακυρώνετε η 5η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων η 9ηΠανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας πραγματοποιήθηκε κανονικά με μεγάλη επιτυχία.
Το 2004 είμαστε στη βάφτιση του Μενέλαου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Εκεί προτείνουμε μαζί με τη Σοφία (έχω πλέον παντρευτεί με τη Σοφία, έχουμε ένα παιδί το Πελίτι έχει νομική μορφή και η έδρα του είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου κ.λ.π.) την φιλοξενία της γιορτής από το μοναστήρι. Η γερόντισσα Θεοδέκτη απαντάει αμέσως Ναι.
Η γιορτή φιλοξενήθηκε στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου για πέντε συνεχόμενα χρόνια 2005, 2006, 2007, 2008 και 2009. Η γιορτή εδώ μεγάλωσε και ανδρώθηκε. Κάθε χρόνο στέλναμε τον εξοπλισμό από το Παρανέστι με το τραίνο στο μοναστήρι. Μετά τα πράγματα έμειναν στο μοναστήρι. Επιτυχίες, αποτυχίες, χαρά, κούραση, αγκαλιές, αγάπη, απίστευτα ξενύχτια, βροχή, κρύο, ομίχλη, χαμόγελα.
Το 2007 καλέσαμε τον Ζεπ Χόλζερ από την Αυστρία να κάνει ένα σεμινάριο, είναι το πρώτο σεμινάριο Περμακουλτουρ στην Ελλάδα. Ο Ζεπ ήρθε χωρίς να πάρει χρήματα για την ομιλία του μόνο τα εισιτήρια του. Δημιουργεί κήπους στο μοναστήρι με τη δική του φιλοσοφία, επισκέπτεται κτήματα στην περιοχή και δημιουργεί λίμνες στον Κίσσαβο με αποτέλεσμα να έρθουν τα νερά σε βρύσες που είχαν στερέψει από χρόνιαΤην ίδια χρονιά έρχεται εκπρόσωπος της Οργάνωσης Σέζαμ από τη Σουηδία ο οποίος μας φέρνει παρά πολλούς σπόρους. Αλλά αυτό που δίνει πιο πολύ είναι την ιδέα με τα μετακινούμενα κλουβιά για τις κότες. Αυτή την ιδέα εφαρμόζει ο Δημοσθένεις Βλάχος στα κοτόπουλα του και γίνετε μια επανάσταση στην Ελλάδα στην εκτροφή των πτηνών.
Το 2009 το Πελίτι αποκτά τη δική του γη στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Εκεί τίθετε το ερώτημα αν η γιορτή θα μίνει στο κέντρο της Ελλάδας που είναι το μοναστήρι ή θα πάει σε μια άκρη της Ελλάδας που είναι το Πελίτι. Η απόφαση παίρνετε να πάει στην έδρα του Πελίτι. Πραγματοποιείτε μια συνάντηση των συντονιστών των ομάδων του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου για να δουν το κτήμα του Πελίτι.
Η γιορτή του 2010 στήνεται με εθελοντές από την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ιταλία, και την Ελλάδα.
Στη γιορτή φτάνουν χιλιάδες άνθρωποι πάνω από 6.000 επισκέπτες. Αυτό μας ανακούφισε πολύ.
Το 2011 εκπροσωπώ το Πελίτι στις διεθνείς ημέρες σπόρων στις Βρυξέλες, τη γιορτή τη βρίσκω πολύ φτωχή και προτείνω στους διοργανωτές να έρθουν στη γιορτή σπόρων του Πελίτι.
Το 2012 μεταφέρονται οι διεθνείς ημέρες σπόρων από τις Βρυξέλες στο Πελίτι στο Παρανέστι της Δράμας. Όλοι οι ξένοι έχουν μείνει ενθουσιασμένοι και έκπληκτοί από την κοσμοσυρροή του κόσμου. Όπου πήγαν όλοι τους έλεγαν για το Πελίτι. Μένουν ενθουσιασμένοι με αυτό που ζουν. Η γιορτή στήθηκε με εθελοντές από το εξωτερικό.
Το 2012 στο Ρίο της Βραζιλίας η Δρ. Βαντάνα Σίβα (7η σημαντικότερη γυναίκα στον πλανήτη) μαθαίνει για τη γιορτή σπόρων του Πελίτι. Η Δρ. Βαντάνα Σίβα ζητάει να έρθει την επόμενη χρονιά στη γιορτή σπόρων του Πελίτι. Εμείς με τη σειρά μας ζητάμε με αφορμή την παρουσία της να οργανώσουμε ξανά τις διεθνείς ημέρες σπόρων στο Πελίτι. Η πρόταση γίνεται δεκτή.
Έτσι το 2013 φτάνει στο Πελίτι η Δρ. Βαντάνα Σίβα. Την Παρασκευή το βράδυ πριν τη γιορτή για μένα ήταν μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχω ζήσει στη γιορτή. Εκείνο το βράδυ έφταναν στο Πελίτι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, την Ινδία, την Βενεζουέλα, την Αυστραλία, την Γαλλία, την Ιταλία κ.λ.π. Αυτή είναι η χρονιά που οι Σποροφύλακες της Αυστραλίας χαρακτήρισαν τη γιορτή σπόρων του Πελίτι, ως τη Μεγαλύτερη Γιορτή Σπόρων Παγκοσμίως. Οι ίδιοι εργάζονται πάνω από 30 χρόνια στη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών σε όλο τον κόσμο.
Στο τέλος των εκδηλώσεων προτείνω οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων για το 2014 να πάνε στη Γαλλία στο Κοκοπελλί.
Το 2013 έχουμε καλεσμένη τη Βαντάνα Σίβα στην Αθήνα εκεί γεννιέται η ιδέα για το 1ο διεθνές καραβάνι αλληλεγγύης για τους σπόρους.
Έτσι στη γιορτή σπόρων του Πελίτι του 2014 ξεκινάει το πρώτο διεθνές καραβάνι αλληλεγγύης για τους σπόρους. Δεν θα σας μιλήσω για το καραβάνι και τις συγκινήσεις που ζήσαμε αυτά τα έχετε ακούσει ή διαβάσει. Το τελευταίο βράδυ στο Κοκοπελλί ενώ έβλεπα τον κόσμο να χορεύει και να πανηγυρίζει ήμουν βαθιά συγκινημένος γιατί όλο αυτό έγινε μετά από δική μου πρόταση και ήμουν αυτός που το στήριξε ως βασικός πυλώνας στο να γίνει.
Το 2015 Οργανώνουμε την πρώτη παγκόσμια συνάντηση για τα κοινά αγαθά με την παρουσία του Ούγκο Μπλάνγκο από το Περού. Ένα πρόσωπο μορφή για τους αγώνες των ιθαγενών για την γη στη λατινική Αμερική. Η Βαντάνα Σίβα είναι για δεύτερη φορά στο Πελίτι για τη συνάντηση έχουν έρθει άνθρωποι από παρά πολλές χώρες απ’ όλο τον πλανήτη. Επίσης εγκαινιάζουμε το σπίτι των σπόρων που ολοκληρώθηκε μέσα σ’ ένα χειμώνα Οκτώβριος 2014 Απρίλιος 2015 οι εργασίες του ξεκίνησαν με 1000 ευρώ στην τσέπη.
Το 2016 η γιορτή είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγές και τους μετανάστες. Είναι η πρώτη φορά που νιώθω φόβο για την ασφάλεια των καλεσμένων μου μια που έχουν συγκεντρωθεί ακροδεξιοί έξω από το χώρο του Πελίτι.
Το 2017 μετά από πρόταση μου στη Χάγη στην παγκόσμια λαϊκή συνέλευση ξεκινάει η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων. Ενδυναμώνουμε και φέρνουμε σε επαφή κινήματα και ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που εργάζονται σε θετικά όνειρα για το σπόρο, την τροφή, τη γη.
Το 2018 επεκτείνουμε τη γη του Πελίτι για τις ανάγκες τις γιορτής η προσέλευση του κόσμου πολύ μεγάλη “όπως τις πρώτες χρονιές” μας έλεγαν όσοι συμμετέχουν στη γιορτή από τότε που ήρθε στη γη του Πελίτι.
Σκέψεις για το μέλλον της Γιορτής Σπόρων του Πελίτι
«Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη» λέει ο λαός και για μένα η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι αυτό που με ξυπνάει και με κινητοποιεί.
Κάθε Σεπτέμβριο στέλνουμε τις προσκλήσεις στο εξωτερικό. Έχουν καλέσει είδη ανθρώπου από 40 χώρες όλοι τους σημαντικές προσωπικότητες για το θέμα των σπόρων, της τροφής του νερού κ.α στις χώρες τους και όχι μόνο.
Για τη γιορτή εργάζομαι όλο το χρόνο απίστευτα πολύ χρόνο. Για τη γιορτή σπόρων του Πελίτι για το 2020 εργάζομαι από το 2017.
Μέσα σ’ ένα χρόνο από το Δεκέμβριο του 2017 ως τον Οκτώβριο του 2018 τα 6 στρέμματα γης που είχε το Πελίτι έγιναν 26 στρέμματα για να μπορέσει να χωρέσει τα όνειρα του Πελίτι και της Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Τα χρήματα έχουν έρθει κατά κύριο από οργανώσεις του εξωτερικού.
Οικονομικά
Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ξεκίνησε χωρίς χρήματα, με κοινό τραπέζι, δωρεάν πρόσφορα σπόρων μουσική και χωρό. Αύτό το πνεύμα συνεχίζουμε να κρατάμε όλα αυτά τα χρόνια. Η εθελοντική εργασία των ανθρώπων του Πελίτι και η προσφορά τροφίμων των καλλιεργητών που συνεργαζόμαστε μας βοηθάει να μπορούμε να προσφέρουμε φαγητό, μουσική, σπόρους, χαρά κ.α. για πολλούς ανθρώπους. Οικονομικά χρηματοδοτίτε από φίλους από το εξωτερικό και την Ελλάδα.
Κλείνοντας
Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι η αρχή για όλες τις γιορτές σπόρων στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Βουλγαρία και στην Κύπρο. Έχει εμπνεύσει χιλιάδες ανθρώπους έχει επηρεάσει τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Έχω καλεστεί για να μιλήσω για τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Βουλγαρία, στην Τουρκία, στην Ιταλία, στη Γαλλία στο Μεξικό κ.α
Το Φεβρουάριο του 2019 είμαι καλεσμένος από το Rocky Mountain Seed Alliance στη συνάντηση κορυφής για τους σπόρους στις 21 – 23 Φεβρουαρίου 2019 στη Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό για να παρουσιάσω τη γιορτή σπόρων του Πελίτι.
Το Σάββατο 4 Μαΐου 2019 το Πελίτι οργανώνει την 19η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων στη Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Σας περιμένουμε.
Κάθε οικονομική βοήθεια για το ταξίδι αυτό και για τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι θα ήταν μεγάλη βοήθεια.
Μπορείτε να κάνετε κατάθεση στον Τραπεζικό Λογαριασμό του Πελίτι:
Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332
IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332
SWIFT-BIC: PIRBGRAA
Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι
Με εκτίμηση για το Πελίτι
Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Ιδρυτής του Πελίτι
Αφήστε Σχόλιο / Απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.