Ένα ερώτημα που μας θέτουν συχνά είναι το πώς θα συντηρήσουν τα όσπρια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όταν ταξίδευα με τα πόδια και μάζευα παραδοσιακούς σπόρους ιδίως στην Κρήτη μαζί με τους σπόρους τους οι καλλιεργητές, μου έδιναν και την παραδοσιακή γνώση για το πώς συντηρούσαν τους σπόρους. Μέσα στα φασόλια πολλές φορές βρήκα ρίγανη ή φασκόμηλο, παραδοσιακός τρόπος συντήρησης των φασολιών. Σε αρκετές περιπτώσεις τα φασόλια ήταν λαδωμένα. Λάδωναν τα χέρια τους και περνούσαν από τις λαδωμένες παλάμες τους τα φασόλια και αυτός είναι ένας παραδοσιακός τρόπος για τη συντήρηση των φασολιών.
Ένα διάστημα ήμουν εθελοντής στο Ελεύθερο Σχολείο που δημιούργησε ο Θεοδόσης Μηλογιαννάκης, στην Επταχάλκου στην Αθήνα. Μέσα στις φακές πολλές φορές βρίσκαμε κομμάτια από ασβέστη, την πέτρα. Ο ασβέστης έχει την ιδιότητα να τραβάει την υγρασία. Αν χρησιμοποιήσετε ασβέστη θα πρέπει οι φακές να είναι μέσα σε κλειστό δοχείο.
Για μακροχρόνια αποθήκευση οσπρίων η πρόταση είναι μεταλλικοί τενεκέδες και μέσα να βάλετε ασβέστη ή φύλλα δάφνης ή φύλα συκιάς. Το καπάκι θα πρέπει να το κλείσετε με κερί ή σιλικόνη για να μην παίρνει αέρα.
Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έγιναν δάσκαλοι μου σε αυτό το ταξίδι.
Στη συνέχεια παραθέτω μερικά από τα σχόλια που υπάρχουν στο πιο πάνω βίντεο. Ευχαριστώ όλους όσους μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.
ΑVe1998 Greece’s: Δάφνη και καυτερή πιπεριά!
OIKONOMOUm: Εγώ τα τοποθετώ στην κατάψυξη για μια εβδομάδα και μετά έξω από αυτό διατηρούνται σε ντουλάπι χωρίς να βγουν έντομα.
Kyriaki Varytimou: Εμείς βάζουμε φύλλα Δάφνης! Ακόμα και στο αλεύρι!
ΕΛΕΝΗ ΓΕΡ: Ένας άλλος τρόπος είναι να τα βάλουμε αρκετές ώρες στον ήλιο να αποξεραθούν με τον τρόπο αυτό κρατούν για χρόνια. Για το μαγείρεμα τα μουλιάζουμε περισσότερες ώρες.
Evagelia Kambitsis: Στην Κεφαλλονιά ιδιαίτερα στην φακή βάζουμε αλάτι χοντρό
Anastasia Papadopoulou: Καλημέρα εγώ συντηρώ τα όσπρια και τα τρόφιμα γενικά με φύλλα δάφνης και σκελίδες σκόρδου
pigi votsi: Εγώ βάζω φύλλα συκιάς και δουλεύουν ….τα αλλάζουμε κάθε χρόνο
Eirini Mavroudi: Εγώ έχω μεγάλη οικογένεια και αγοράζω πάντα ποσότητες Βάζω στα δοχεία δάφνες δεντρολίβανο και σκελίδες σκόρδα. Διατηρούνται πάνω από χρόνο
Vicky S: φύλλα καρυδιάς (γιαγιά 90 χρονών σε ορεινό χωριό)
Αλέξανδρος Κακαβέλας: Βάλτε μαύρο πιπέρι