Σήμερα (2/2/2021) Πέμπτη στη Δράμα έχει λαϊκή αγορά. Όταν πήγα η εικόνα ήταν, μιας άδειας λαϊκής αγοράς. Συζήτησα λίγο με τους παραγωγούς που ψώνισα και όλοι μου είπαν ότι «η κίνηση στη λαϊκή έχει πέσει πολύ». Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι και οι παραγωγοί φεύγουν με απούλητα προϊόντα και λιγότερα χρήματα στη τσέπη.
Όταν ξεκίνησε η υγειονομική κρίση το Μάρτιο του 2020 με το πρώτο lockdawn είχαν γραφτεί αρκετά άρθρα στο να στηρίξουμε τους αγρότες. Είχαν γίνει και κάποιες κινήσεις από ομάδες για την υποστήριξη των γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων κ.λ.π.
Σήμερα υπάρχει η ίδια ανάγκη στο να στηρίξουμε τους αγρότες μας. Τους ανθρώπους που καλλιεργούν την τροφή που τρώμε.
Πρόσφατα διάβαζα για την αγορά μεγάλων εκτάσεων ελαιώνων στην Εύβοια (60.000 ελαιόδεντρα στην Εύβοια), την Πελοπόννησο και στην Κρήτη από μεγιστάνες.
Αν οι αγρότες χάσουν την εργασία τους, λόγο φτηνών γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες,
Αν οι αγρότες χάσουν τη γη τους, δεν μπορούν να επιστρέψουν εύκολα ξανά σε αυτή.
Όλο αυτά, εμάς θα πλήξουν.
Ας φροντίσουμε με την όποια αγοραστική δύναμη έχουμε, να στηρίξουμε τους αγρότες μας.
Ας οργανωθούμε με τους φίλους μας ή τους συγγενείς μας και να προμηθευόμαστε γεωργικά προϊόντα (φασόλια, φακές, ρύζι, αλεύρι, λάδι, μέλι, κ.α) από παραγωγούς που τους ξέρουμε.
Αυτά είναι πράγματα που τα λέγαμε και πριν 30 χρόνια και πριν 20 χρόνια και πριν 10 χρόνια. Τώρα όμως είναι καιρός να τα κάνουμε πράξη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας (FAO) έχει προειδοποιήσει για επισιτιστική κρίση όχι μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά καις τις αναπτυγμένες.
Επισιτιστική κρίση σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στην τροφή μας.
Κοινός πείνα!!!
Στηρίζουμε τους γεωργούς.
Παράγουμε ένα μέρος της τροφής μας.
Διατηρούμε τη δική μας συλλογή παραδοσιακών σπόρων.
Αυξάνουμε την αλληλεγγύη μας για να διαβούμε όσο γίνεται πιο εύκολα αυτές τις ώρες που είναι ιδιαίτερες και έχουν να μας μάθουν πολλά.
Πράγματα που τα ξεχάσαμε μέσα στην «άνεση» του δυτικού τρόπου ζωής.