Όλοι ξέρουμε και έχουμε φάει σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα, όλοι ξέρουμε το φλαμούρι και το πολύ ωραίο τσάι του, πόσοι ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε σαρμαδάκια με φύλλα φλαμουριάς;
Ουάου
Ναι, καλά ακούσατε. Μαζεύουμε αυτή την εποχή, Μάιο, φρέσκα και τρυφερά φύλλα από τις άκρες των κλαδιών, προσέχοντας να μην έχουν σκληρούς νευρώνες.
Τα βάζουμε ανά δεκάδες και τα βουτάμε σε νερό που βράζει για 3 λεπτά. Μπορούμε να έχουμε δίπλα μας ένα μεγάλο ταψί όπου θα τοποθετούμε τις δεκάδες που θα έχουμε βάλει μέσα στο βραστό νερό.
Μετά τυλίγουμε τις δεκάδες και τις βάζουμε μέσα στο βάζο μας. Αφού πρώτα το έχουμε αποστειρώσει πρώτα. Το βάζο χωράει περίπου 8 δεκάδες, δηλαδή 80 φύλλα.
Όταν γεμίσει το βάζο με τις δεκάδες από τα φύλλα φλαμουριάς συμπληρώνουμε με το καυτό νερό της κατσαρόλας και κλείνουμε με καινούριο καπάκι το βάζο μας και το τοποθετούμε ανάποδα σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Έτσι μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα φύλλα για μεγάλο διάστημα. Την ίδια διαδικασία μπορούμε να κάνουμε και με τα αμπελόφυλλα.
Όταν θέλουμε να κάνουμε τα ντολμαδάκια μας έχουμε έτυμα φύλλα.
Για τη γέμιση θα χρειαστείτε: ρύζι, κρεμμυδάκια φρέσκα, ξερά κρεμμύδια, μάραθο, δυόσμο, μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι και λάδι.
Μια πρόταση για τη γέμιση είναι να συμπληρώσετε με ψιλοκομμένα μανιτάρια.
Παίρνουμε ένα πιάτο απλώνουμε το φύλλο της φλαμουριάς με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση, και το τυλίγουμε σε ρολάκι βάζοντας προς τα μέσα τα πλαϊνά τμήματα του φύλλου.
Παίρνουμε μια πλατιά κατσαρόλα καλύπτουμε τον πάτο με φύλλα μαρουλιού ή φλαμουριάς και αραδιάζουμε τα σαρμαδάκια μας. Μόλις καλυφτεί η πρώτη στρώση μπορούμε να βάλουμε και μια δεύτερη στρώση. Ρίχνουμε λάδι, λεμόνι, και αλάτι, καλύπτουμε με ένα πιάτο περίπου στο μέγεθος της κατσαρόλας και ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το πιάτο. Τα βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 20 με 30 λεπτά.
Σερβίρονται ζεστά ή κρύα με λεμόνι και τσατζίκι.
Καλή επιτυχία