Προτάσεις για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τον καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένα μεγάλο σοκ για όλους μας, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζέστη το καλοκαίρι οι καύσωνες είναι όλο ποιο συχνοί και ποιο παρατεταμένοι. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τις υψηλές θερμοκρασίες;

 

Επιλέγουμε ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες και στο λίγο νερό.

Ποτίζουμε τα φυτά μας νωρίς το πρωί έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέρθουν στον καύσωνα. Όταν δηλαδή θα ανέβει η θερμοκρασία πολύ ψιλά τα φυτά θα έχουν στο έδαφος αποθέματα νερού για να ανταπεξέρθουν στις αυξημένες ανάγκες τους. Το βραδύνo πότισμα δεν τα κάνει καλό γιατί υπάρχει περίσσια νερού στο έδαφος χωρίς να το χρειάζονται τις νυχτερινές ώρες.

Ποτίζουμε στη ρίζα του φυτού και όχι στα φύλλα. Οι σταγόνες που μπορεί να μείνουν πάνω στα φύλλα των φυτών μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα στα φυτά μας. Γίνονται κάτοπτρα οι σταγόνες και καίνε τα φύλα.

Αποφεύγουμε το μεσημεριανό πότισμα γιατί υπάρχει μεγάλη εξάτμιση του νερού και άρα μεγάλη σπατάλη νερού και είναι αρκετά δύσκολες οι συνθήκες εργασίας στον κήπο.

Εφαρμόζουμε την εδαφοκάλυψη στο έδαφος μας για να ρυθμίσουμε τις ακραίες θερμοκρασίες στον κήπο και να μειώσουμε την εξάτμιση του νερού.

Φυτεύουμε όσο μπορούμε πιο νωρίς, με το τέλος των τελευταίων παγετών για να αναπτυχθούν τα φυτά μας να αξιοποιήσουν τις βροχές της άνοιξης.

Αν έχουμε λίγες βροχές και πολύ ζεστό καλοκαίρι χρησιμοποιούμε πρώιμες ποικιλίες π.χ στο καλαμπόκι, μαζεύουμε γλήγορα την παραγωγή μας, οπότε δεν χρειάζεται να ποτίζουμε μέσα στο καλοκαίρι.

Όταν μεταφυτεύουμε τις ντομάτες τις ξαπλώνουμε στο έδαφος για να αναπτύξουν πιο πλούσιο ριζικό σύστημα και να γίνουν πιο δυνατά φυτά.

Αποφεύγουμε το κλάδεμα στις ντομάτες, τα κλαδιά τους βοηθάνε να προστατευθούν από την έντονη ηλιοφάνεια, αναφέρομαι για τοπικές ποικιλίες ντομάτας.

Ανοίγουμε λακκάκια γύρο από τις ρίζες των φυτών μας για να συγκρατούν την υγρασία.

Εμπλουτίζουμε το έδαφος μας με οργανική ουσία.

Scroll to Top