Πράσινες ελιές χωρίς χαράκωση ή σπάσιμο ή τρύπημα

Φωτογραφία και κείμενο: Τσαλαμάνης Δημήτρης

Πράσινες ελιές χωρίς χαράκωση ή σπάσιμο (κλαστάδες), ή τρύπημα (πιρουνιαστές) .

Αναλογίες υλικών για βάζο δύο λίτρων.

 1. Μάζεμα πράσινων ελιών στη γιορτή του Τιμίου  Σταυρού (14  Σεπτεμβρίου) και μέχρι 10 ημέρες αργότερα, για να είναι σκληρές.
 2. Καλό πλύσιμο και χωρίς καμία επεξεργασία, αμέσως μέσα στο νερό για να μην μαυρίσουν.
 3. Το αργότερο σε μία ημέρα ετοιμάζουμε το αλατόνερο με δύο τρόπους.
 • Με κουτάλι ή ζύγισμα. Σε ένα(1) λίτρο νερό προσθέτουμε πέντε (5) κουταλιές της σούπας αλάτι χοντρό γεμάτες (είναι περίπου 5 κουτ.*35gr= 175 gr) και αναδεύουμε μέχρι να λιώσει.
 • Με τη μέθοδο του αυγού. Διαλύουμε χοντρό ή και ψηλό αλάτι στο νερό και το αναδεύουμε  μέχρι να λιώσει. Βάζουμε μέσα ένα αυγό ωμό και φρέσκο.  Το αυγό πρέπει να επιπλέει και να είναι έξω από το νερό σε μέγεθος  περιμέτρου περίπου όσο 1€. Μέχρι να το πετύχουμε, συμπληρώνουμε αλάτι και αναδεύουμε.
 1. Σε βάζο των 2 λίτρων βάζουμε περίπου 150ml μηλόξυδο ( ή λευκό ξύδι), γιατί με το κόκκινο ξύδι οι ελιές σκουραίνουν και μία γεμάτη κουταλιά του γλυκού «ξινό» (λεμόντουζο ή κιτρικό οξύ). Μπορούμε να «παίξουμε» με τις αναλογίες, ανάλογα με τις επιθυμίες μας (περισσότερο ή λιγότερο αρμυρό ή ξιδάτο).  Ανάλογα με το μέγεθος του βάζου ή του μπουκαλιού, αυξομειώνονται οι ποσότητες.
 2. Ρίχνουμε λίγο αλατόνερο και το αναδεύουμε, μέχρι να λιώσει το ξινό.
 3. Γεμίζουμε το βάζο με ελιές, περίπου μέχρι  δύο εκατοστά από το χείλος.
 4. Για περισσότερα αρώματα μπορούμε να προσθέσουμε κλωναράκια από διάφορα αρωματικά φυτά (συνηθίζεται ο μάλαθρος).
 5. Συμπληρώνουμε αλατόνερο, μέχρι μόλις να σκεπαστούν οι ελιές.
 6. Τέλος βάζουμε περίπου 1 cm.  λάδι (ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο) για την αποφυγή πιθανής μούχλας. Καλό είναι η απόσταση του λαδιού από το καπάκι να είναι ελάχιστη, για να μην υπάρχει αέρας μέσα στο βάζο.
 7. Κλείνουμε το βάζο και το τοποθετούμε σε κλειστό χώρο και σε θέση όπου δεν θα το «βλέπει» ο ήλιος.
 8. Μετά από έξι περίπου μήνες οι ελιές είναι έτοιμες προς βρώση. Σε όσους και όσες αρέσουν να είναι λίγο πικρές, μπορούν  να τις δοκιμάσουν  και νωρίτερα.
 9. Πλεονέκτημα: Επειδή δεν διακόπτεται η συνέχεια της φλούδας, μπορούν να παραμείνουν σκληρές και αναλλοίωτες για χρόνια.-

Καλή επιτυχία.

Στείλτε μας και εσείς τι δική σας συνταγή για να την μοιραστούμε μέσα από τη σελίδα του Πελίτι.

Scroll to Top