Κάνοντας μια βόλτα στη λαϊκή αγορά ή πηγαίνοντας για ψώνια στην αγορά βλέπουμε ότι οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών είναι υψηλές για την εποχή αλλά και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης τα βλέπουμε να ανεβαίνουν.
Οι λόγοι πολλοί, η υγειονομική κρίση, η αύξηση των τιμών στις μεταφορές των προϊόντων, η καταστροφές της παραγωγής από τον παγετό, τις υψηλές θερμοκρασίες κ.λ.π.
Θα παραθέσω εδώ μερικές σκέψεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των τιμών.
- Αυξάνουμε την αυτάρκεια μας.
- Γινόμαστε ολιγαρκής.
- Καλλιεργούμε τα λαχανικά μας με τοπικές ποικιλίες και φυσικούς τρόπους.
- Κάνουμε το δικό μας κρασί, λάδι τα δικά μας φρούτα κ.α.
- Εκτρέφουμε οικόσιτα ζώα.
- Συντηρούμε τροφές για το χειμώνα, αποξεραίνουμε μήλα, μανιτάρια, κάνουμε σάλτσες, τουρσιά, ελιές κ.α.
- Βάζουμε στον καταψύκτη λαχανικά από τον κήπο μας και όχι μόνο.
- Μαζεύουμε άγρια χόρτα και φρούτα.
- Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που ωριμάζουν κανονικά στην εποχή τους. είναι πιο φτηνά, πιο υγιεινά αλλά και περιβαλλοντικά καλύτερα.
- Ενισχύουμε την τοπική οικονομία. Ψωνίζουμε από τη γειτονιά μας, από παραγωγούς της περιοχής μας. Με αυτό τον τρόπο τους βοηθάμε να συνεχίσουν να παράγουν. Κάθε φορά που δίνουμε ένα ευρώ στην τοπική οικονομία αυτό θα κάνει δυόμιση φορές τον κύκλο. Ο μπακάλης θα πληρώσει τον αγρότη, ο αγρότης θα πληρώσει τον φούρναρη κ.λ.π.
- Επαναχρησιμοποιούμε υλικά πριν τα πετάξουμε, αυτό σήμερα ονομάζεται κυκλική οικονομία. Οι παππούδες μας το κάνανε συνέχεια, όταν κάτι ήταν άχρηστο για μια εργασία γινόταν χρήσιμο για κάτι άλλο.
- Συνεργαζόμαστε με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα έτσι ώστε να αγοράζουμε μαζί κάποια προϊόντα για να έχουμε καλύτερες τιμές.
- Στηρίζουμε ο ένας τον άλλο.
Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο υπάρχουν συνέχεια αλλαγές ας σταθούμε ο ένας στο πλάι του άλλου για να κάνουμε αυτή τη μετάβαση καλύτερη για όλους μας.
Διαβάστε ακόμη.