Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς με μόσχευμα

Φεβρουάριος μήνας και μια από τις εργασίες στον κήπο μας είναι να κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές μας. Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς μπορεί να γίνει από τον Οκτώβριο ως τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου ανάλογα με την περιοχή όπου βρισκόμαστε.

 

Τα κλαδιά που κόβουμε από τις τριανταφυλλιές μας μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά.

Επιλέγουμε υγιή κλαδιά, χοντρά και σε μήκος κοντά στα πενήντα εκατοστά.

Κόβουμε την κάτω μεριά του κλαδιού σε γωνία 45ο καθαρίζουμε τα φύλλα που πιθανών υπάρχουν και το τοποθετούμε στο έδαφος. Μπορούμε αν θέλουμε πρώτα σε γλάστρα και μετά να το μεταφυτέψουμε ή να το τοποθετήσουμε κατευθείαν στη μόνιμη θέση του.

Τη βάση του κλαδιού μπορούμε να τη βουτήξουμε σε αγιασμό για να αυξήσουμε την ταχύτητα ριζοβολάς.

Στην επάνω μεριά του κλαδιού επίσης κόβουμε σε γωνία 45ο από την αντίθετη μεριά του ματιού. Έτσι ώστε να μην καταστραφεί από την υγρασία. Την επάνω τομή μπορούμε να την καλύψουμε στάζοντας λίγο κερί. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την εξάτμιση αλλά κλείνουμε και την είσοδο σε σκουλήκια και έντομα.

Αν πάρουμε τα κλαδιά τον Οκτώβριο μήνα έχουμε περισσότερες πιθανότητες για να κάνουν ρίζες. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η υγρασία. Αν πάρουμε κλαδιά το Φεβρουάριο θα πρέπει να προσέχουμε να ποτίζουμε τα κλαδιά μας. Αν τα κάνουμε σε γλάστρες θα πρέπει να τα ποτίζουμε.

Αν τα μοσχεύματα μας τα βάλουμε σε γλάστρα μπορούμε τη γλάστρα μας να την σκεπάσουμε με μια διαφανή σακούλα κάνοντας έτσι ένα θερμοκήπιο. Θα πρέπει όμως να θυμόμαστε να ψεκάζουμε τα φυτά μας κάθε δεύτερη μέρα για να αυξήσουμε την υγρασία και να βοηθήσουν να βγάλουν ρίζες.

Μέσα σε είκοσι μέρες οι οφθαλμοί θα βγάλουν καινούριους βλαστούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν βγει και οι ρίζες. Θα χρειαστεί λίγος καιρός ακόμη ως που να αναπτυχθούν οι ρίζες και να δημιουργηθεί το νέο φυτό.

Καλή επιτυχία.

Φωτογραφία: Φατμέ Μομίντσα

 

 

 

Scroll to Top