Η λεμονιά είναι από τα ποιο αγαπημένα δέντρα στην Ελλάδα και ο καρπός του το λεμόνι πολύ αγαπητός και ωφέλιμος. Όλοι, λίγο ή πολύ έχουμε ένα λεμόνι στο σπίτι για να νοστιμίσουμε το φαγητό. Από μικρός έβλεπα έναν θείο μου που είχε λεμονιές σε βαρέλια στο σπίτι του. Την άνοιξη τις έβγαζε έξω το φθινόπωρο τις έβαζε μέσα στην αποθήκη. Αυτή η τακτική είναι πολύ γνωστή στη βόρεια Ελλάδα.
Πώς μπορούμε όμως να κάνουμε τα δικά μας φυτά λεμονιάς;
Υπάρχουν τρις τρόποι για να κάνουμε φυτά λεμονιάς.
Ο πρώτος τρόπος πολλαπλασιασμού λεμονιάς, είναι από σπόρο. Να πάρουμε κουκούτσια λεμονιάς να τα φυτέψουμε σε γλάστρες και να μεγαλώσουμε το δέντρο. Η εποχή σποράς είναι η άνοιξη ή το φθινόπωρο. Είναι ιδανικός τρόπος για ερασιτέχνες και μαθητές για να παρακολουθούν την ανάπτυξη του φυτού. Από τα κουκούτσια θα πάρουμε ένα δέντρο που θα χρειαστεί να το μπολιάσουμε με μια ποικιλία που ξέρουμε τα χαρακτηριστικά της.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να μπολιάσουμε ένα δέντρο. Να πάρουμε δηλαδή ένα κλαδί (μπόλι) από μια ποικιλία που έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά και να την εμβολιάσουμε σε ένα άλλο δέντρο λεμονιάς ή ακόμη και σε πορτοκαλιά ή νεραντζιά. Ο εμβολιασμός γίνεται την άνοιξη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και είναι μέθοδος που χρησιμοποιούν κυρίως οι επαγγελματίες καλλιεργητές και τα φυτώρια.
Η τρίτη μέθοδος είναι ο πολλαπλασιασμός της λεμονιάς με ένα κλαδί της, μόσχευμα. Ο πολλαπλασιασμός της λεμονιάς με μόσχευμα θα μας δημιουργήσει φυτά ίδια με τα μητρικά, θα ξέρουμε τι λεμόνια θα μας δώσει το δέντρο που δημιουργούμε. Την άνοιξη παίρνουμε ένα κλαδί 15 – 20 εκατοστά, το τοποθετούμε σε μια μικρή γλάστρα και ποτίζουμε κάθε δεύτερη μέρα. Μέσα σε τρις μήνες θα έχουμε δημιουργήσει ένα νέο φυτό έτοιμο να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Όπως έχουμε πει και σε άλλα παρόμοια κείμενα προτείνουμε να βάλετε το κλαδί μέσα σε αγιασμό, βοηθάει στην ριζοβολία.
Καλή επιτυχία