Ποίες είναι οι παραδοσιακές ποικιλίες;

Πολλές φορές μου γίνεται το ερώτημα ποίες είναι οι παραδοσιακές ποικιλίες;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους σε πολλές ομάδες και περιοχές στον πλανήτη που ασχολούνται με τους παραδοσιακούς σπόρους.

Στην Ελλάδα έχουμε ποικιλίες που έχουν μια ιστορική συνέχεια χιλιάδων χρόνων. Αναφερόμαστε σε σιτάρια, κριθάρια, κουκιά, λαθούρια, ποικιλίες ελιάς, αμπελιού, κ.α.

Υπάρχουν όμως και ποικιλίες από: ντομάτες, καλαμπόκια, πατάτες, φασόλια, κολοκύθες, αγγούρια, πεπόνια, καρπούζια κ.α που δεν κατάγονται από την Ελλάδα έχουν έρθει τα τελευταία πεντακόσια χρόνια περίπου από την αμερικάνικη ήπειρο ή από άλλες περιοχές του πλανήτη. Τι γίνεται με αυτές τις ποικιλίες, είναι παραδοσιακές;

Ναι είναι παραδοσιακές και αυτές οι ποικιλίες. Έχουν προσαρμοστεί στο κλήμα, στο έδαφος, στην διατροφική κουλτούρα του τόπου και έχουν τη δυνατότητα να δίνουν το σπόρο για την επόμενη χρονιά.

Σε αυτό που έχουν καταλήξει οι μελετητές είναι ότι όταν μια ποικιλία καλλιεργείτε σε μια περιοχή πενήντα χρόνια μπορεί να έχει τον τίτλο ως παραδοσιακή ποικιλία.

Μπορείτε να υποστηρίξετε οικονομικά το έργο του Πελίτι για τη συλλογή, διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332

IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Κείμενο και Φωτογραφία: Παναγιώτης Σαϊνατούδης, Ιδρυτής του Πελίτι.

Scroll to Top