Το Περιστέρι στην είσοδο της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι

Το παρόν άρθρο είναι απάντηση σε ερωτήσεις που προέκυψαν από αναγνώστες μετά την ανάρτηση του άρθρου «Χτίζοντας την Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι».

Στους περισσότερους όταν αναφέρονται σε τράπεζα σπόρων έρχεται στο νου τους ψυκτικοί θάλαμοι και πολύπλοκα ακριβά μηχανήματα.  Έχω δει τράπεζα σπόρων μέσα σε σπηλιά, μέσα στη γη υπόγεια, μέσα σε βουνό, σε υπερσύχρονα κτήρια με μεγάλους ψυκτικούς θαλάμους, τράπεζα σπόρων όπου το κτήριο είναι από πηλό ή από ξύλο.

Η λογική του Πελίτι είναι η δημιουργία μιας κοινοτικής τράπεζας σπόρων. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα είναι ανοιχτή στην κοινότητα και το υλικό ανανεώνεται συνέχεια. Δίνεται στην κοινότητα και αυτοί επιστρέφουν ένα μέρος πίσω. Το υλικό «βελτιώνεται» μέσα από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους καλλιεργητές που το καλλιεργούν ή που το καταναλώνουν.

Το κτήριο έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες του Πελίτι, να μην έχει μεγάλα λειτουργικά έξοδα και χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Η Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι, είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου για τη γη του Πελίτι και τη διαχείριση του υλικού που κρατάμε.

Το Περιστέρι στην είσοδο της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι, φιλοτεχνήθηκε από το Δραμινό γλύπτη κ. Ηλία Σαρακασίδη. Συμβολίζει την ελπίδα που υπάρχει σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Σας ευχαριστώ

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Scroll to Top