Το Πελίτι από μια τοπική δράση σε παγκόσμια

Πρόσφατα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση», στο πλαίσιο εργασίας εξαμήνου στο μάθημα Τοπικές Κοινωνίες και Τοπική Ανάπτυξη, μας ζητήθηκε να απαντήσουμε στο ερώτημα πως διευρύνθηκε το Πελίτι από μια τοπική δράση σε παγκόσμια.  «Σκοπός της εργασίας μου θα είναι η καταγραφή της πορείας στον χρόνο μιας πρωτοβουλίας που ξεκινά σε τοπικό επίπεδο, διευρύνεται πανελλαδικά και αποκτά διασυνδέσεις με αντίστοιχες δράσεις πανευρωπαϊκά και παγκόσμια».

Πρώτη περίοδος του Πελίτι 1995-2002.

Το Πελίτι από το την ώρα που ξεκίνησε είχε δράσεις πέρα από τα όρια του χωριού όπου δημιουργήθηκε.  Το βασικό γνώρισμα του Πελίτι είναι ότι κάνει εξερευνητικές αποστολές  σε όλη την Ελλάδα με τα πόδια και με ότο στοπ και μετακινεί την έδρα του σε διαφορετικές περιοχές (Δασωτό Κ. Νευροκοπίου, Θεσσαλονίκη, Κάρπη Κιλκίς, Αθήνα, Σουμάκ Πομακοχώρια νομού Ροδόπης, Βαμβακούσα Σερρών, Καβάλα, κ.α). Το Πελίτι ξεκίνησε από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου το σπίτι του είναι και η έδρα του Πελίτι. Το Πελίτι δεν έχει νομική μορφή και ο Παναγιώτης μόνος του αποφασίζει για όλες τις δράσσεις του Πελίτι. Έχει βγει από μια σειρά τραυματικών σχέσεων όποτε δεν ενδιαφέρετε να κάνει κάτι παρέα με άλλους ανθρώπους.

Μέσα σε αυτό το διάστημα χάρη στις γνωριμίες και τις φιλίες που υπήρχαν γίνονται πολλές ομιλίες στην Αθήνα η πρώτη μεγάλη εκδήλωση (1997) στη Θεσσαλονίκη όπου παρουσιάζονται οι εξερευνητικές αποστολές του Πελίτι.

Παράλληλα γίνονται σταθερά δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Νέα Σελήνη» όπου διαδίδετε μέσα από εκεί η δράση του Πελίτι σε Πανελλαδική εμβέλεια.

Το Πελίτι συμμετέχει στη Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. Τον Οκτώβριο του 1995 στην Αθήνα, στη 2η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειρωτεχνίας κάνει την πρώτη δημόσια διανομή παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Κάθε χρόνο με τη συμμετοχή του στην Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειρωτεχνίας έρχεται σε επαφή με ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα. Το Πελίτι μπορεί να έχει την έδρα του σε κάποιο απομονωμένο χωριό αλλά δεν είναι απομονωμένο.

Επίσης όπου και αν βρίσκετε η έδρα του Πελίτι γίνονται συναντήσεις φίλων. Λόγο ότι οι περιοχές ήταν και ιδιαιτέρες (Δασωτό, Κάπρη, Σουμάκ) υπάρχουν πολλοί γνωστοί, φίλοι, περίεργοι κ.λ.π που θέλουν να δουν το Πελίτι και έτσι συνέχεια υπάρχει ροή κόσμου στο σπίτι όπου είναι και η έδρα του.

Από πολύ νωρίς επίσης το Πελίτι δίνει συνεντεύξεις στα Μ. Μ. Ε ραδιόφωνο, εφημερίδες τοπικές και εθνικής εμβέλιας, τηλεόραση, κ.λ.π.

Το σημαντικό είναι ότι και να συμβαίνει το Πελίτι συνεχίζει να εργάζεται και να προχωράει.

Το 1999 στην Κάρπη του Κιλκίς οργανώνει την Πρώτη Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων αυτό που μετέπειτα θα ονομαστή σε Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Στην τρίτη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι δεν ήρθε κανείς!!!  Το 2013 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι θα χαρακτηριστεί η μεγαλήτερη Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων στον Κόσμο. Αυτή είναι η πρώτη γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Έχει εμπνεύσει όλες τις Γιορτές Σπόρων που ξεκίνησαν μετά αλλά και τις Γιορτές Σπόρων στην Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κύπρο, στις Η. Π. Α κ.α.

Το 2000 οργανώνει το Δίκτυο «Κατά Τόπους Αγροκτήματα, για τη διαφύλαξη και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών και των αυτοχθόνων αγροτικών ζώων». Το Δίκτυο αυτό θα βοηθίσει χιλιάδες Έλληνες να βρουν παραδοσικές ποικιλίες σπόρων αλλά και αγροτικά ζώα. Η έντυπη μορφή του καταλόγου των συμμετεχόντων θα αποτελέσει και το βασικό έντυπο του Πελίτι και τυπώθηκε σε πάνω από 24.000 αντίτυπα.

Η δεύτερη περίοδο του Πελίτι 2002 ως το 2009.

Το 2002  ο ιδρυτής του Πελίτι Παναγιώτης Σαϊνατούδης, συναντάει τη Σοφία Γίδα, εθελόντρια του Πελίτι και μετέπειτα γυναίκα του. Η Σοφία συσκευάζει σπόρους για την εφημερίδα “Athens News” όπου είναι τότε η μεγαλύτερη δωρεάν διανομή παραδοσιακών σπόρων (καλαμποκιού) στην Ελλάδα, 12.000 φακελάκια. Αυτή η διανομή  θα εμπνεύσει και άλλες εφημερίδες, περιοδικά αλλά και πολιτικά κώματα στο να κάνουν κάτι αντίστοιχο.

Με τη Σοφία Γίδα ο Παναγιώτης δημιουργεί τον πρώτο πυρήνα του Πελίτι. Τώρα κάποιες αποφάσεις δεν τις παίρνει μόνος του αλλά είναι κοινές αποφάσεις με τη Σοφία. Το Πελίτι εκτινάσσετε στα ύψη.

Το 2002 οργανώνουν μαζί το δίκτυο «Από Χέρι σε Χέρι και από Καρδιά σε Καρδιά» είναι τα Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα.

Το 2003 το Πελίτι αποκτάει τη νομική του μορφή, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία.

Γίνονται δεκάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο για το Πελίτι σε όλη την επικράτεια της χώρας. Γίνονται οι εκπομπές του Νίκου Ασλανίδη «τα Αληθινά Σενάρια» όπου κάνουν γνωστό το Πελίτι ακόμη πιο πολύ, συνεντεύξεις σε μεγάλα ραδιοφωνικά δίκτυα, τηλεοπτικές εκπομπές, πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας κ.λ.π. Μεταφέρετε η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Κισσάβου όπου είναι σταθερό ραντεβού κάθε χρόνο για χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα.

Το 2005 θα ανοίξει η πρώτη τοπική ομάδα του Πελίτι στην Αίγινα, το 2016 οι τοπικές ομάδες του Πελίτι θα φτάσουν τις 20 και το 2019 θα κλείσουν όλες οι τοπικές ομάδες του Πελίτι. Οι συντονιστές των τοπικών ομάδων του Πελίτι είτε θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν σε τοπικό επίπεδο το Πελίτι ή θα δημιουργήσουν δικές τους νέες ομάδες ανεξάρτητες ή θα μπουν σε άλλες ομάδες που ασχολούνται με τις τοπικές ποικιλίες συνεχίζοντας έτσι την ενασχόληση τους με τους παραδοσιακούς σπόρους. Οι τοπικές ομάδες του Πελίτι θα παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του μηνύματος του Πελίτι στην Ελληνική κοινωνία, είχαμε φτάσει να οργανώνουμε 30 γιορτές σπόρων σε όλη την Ελλάδα μέσα σε μια χρονιά.

Μέσα από τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το Πελίτι ανοίγεται σε οργανώσεις του εξωτερικού. Το 2007 είναι καλεσμένος από την Αυστρία, στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ο Ζεπ Χόλζερ. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι τότε διεξάγοντάν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου, ο Ζεπ με τις τεχνικές που εφάρμοσε στον Κίσσαβο επέστρεψαν τα νερά σε βρύσες που είχαν στέρεψε από χρόνια.

Ερχόμαστε σε επαφή με την οργάνωση “Σέζαμ” στη Σουηδία. Οι πληροφορίες που μας δίνει ο εκπρόσωπος του “Σεζάμ” για τα μετακινούμενα κοτέτσια θα φέρουν μια επανάσταση στην Ελλάδα για την εκτροφή των πτυνών.

Επίσης ξεκινάνε οι πρώτες προσκλήσεις από οργανώσεις του εξωτερικού. Το Sow Food, μας καλεί σταθερά κάθε δεύτερο χρόνο στην παγκόσμια συνάντηση Terra Madre. Μέσα από εκεί γνωρίζουμε το παγκόσμια κίνημα διατροφής και γαστρονομίας για την προάσπιση των παραδοσιακών σπόρων. Μεταφράζουμε στα Ελληνικά ενχειρίδια για την ελευθερία των σπόρων.

Αυτό το διάστημα τα έντυπα του Πελίτι («Κατά Τόπους Αγροκτήματα…», «Εγχειρίδιο…» «η Παραδοσιακή Καλλιέργεια των Λαχανικών…»  ξεπερνάνε το ένα ρεκορ πωλήσεων μετά το άλλο. Φτάσαμε να πουλάμε συνολικά 4.000 βιβλία το χρόνο παράλληλα συμμετέχουμε σε παρά πολλές εκθέσεις για τη βιολογική γεωργία σε διάφορες πόλης της χώρας. Το 2011 χάρη στον μεγάλο όγκο γραμμάτων που έχει το Πελίτι, σόζει το κλείσημο του ταχιδρομείου του Παρανεστίου.

Οργανώνουμε μουσικές εκδηλώσεις σε Παρανέστι, Θεσσαλονίκη, Αθήνα κ.α μεταφέροντας το μύνημα των σπόρων μέσα από την τέχνη. Το 2009 με την υποστήριξη 100 και πλέον μουσικών, καλλιτεχνών κ.λ.π κικλοφορεί το πρώτο διπλό μουσικό cd του Πελίτι “Τραγουδώντας για το Πελίτι”.

Η τρίτη περίοδος του Πελίτι 2009 – 2019.

Το 2009 ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης ιδρυτής του Πελίτι, τιμάτε στις 22 Μαΐου στη Ρώμη ως «Φύλακας της βιοποικιλότητας της Μεσογείου, ως αναγνώριση της σημαντικής δουλειάς που έχετε κάνει για τη διασφάλιση της διατήρησης και χρήσης της γεωργικής βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια τιμή που απονέμεται σε έναν επιλεγμένο αριθμό γεωργών, επιστημόνων και ακτιβιστών της βιοποικιλότητας από το Bioversity International και το Δήμο της Ρώμης. Συγχαρητήρια!”

Το 2009 το Πελίτι αποκτάει τη δική του γη μια έκταση έξη στρεμμάτων, η αξία της γης ήταν λιγότερη από την έκδοση του εντύπου «Κατά Τόπους Αγροκτημάτων…» οπότε επενδύσαμε τα χρήματα μιας έκδοσης στη γη. Η ύπαρξη ιδιοκτήτης γης καθορίζει πλέον πολλά πράγματα. Η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι μεταφέρετε στην έδρα του στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Το να μεταφέρουμε τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου στην έδρα μας στο Μεσοχώρι Παρανεστίου ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Θα φεύγαμε από έναν ασφαλές και οργανωμένο χώρο στο κέντρο της Ελλάδας σε ένα χωράφι στα Ελληνοβουργαρικά σύνορα.

Τότε ήταν που ήρθε πολύ μεγάλη βοήθεια από τα διεθνή δίκτυα εθελοντών. Το 2009 μας επισκέφτηκε ο Ανταμ Φόμπες από τις Η. Π. Α (τον συνάντησα πρόσφατα, Ιανουάριος 2020, στο ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη) ο Άνταμ μας μίλησε για τα διεθνή δίκτυα εθελοντών. Εκείνη την περίοδο έχουμε ως εθελοντή των Βασίλη Αντύπα που ήξερε για τα δίκτυα αυτά και μας βοήθησε με τις γνώσεις του. Το Δεκέμβριο του 2009 έρχονται η Τζούλη και ο Αντρέας  από την Αυστραλία για μια διανυκτέρευση για να μας γνωρίσουν, ταξιδευούν σε όλο τον κόσμο. Εκείνη την περίοδο το σπίτι μας ήταν ένα κέντρο διερχομένων περιεγητών, ταξιδιοτών. Ο Ανδρέας και η Τζούλη έμειναν μαζί μας όλο το Δεκέμβριο. Ο Ανδρέας εργαζόταν με πολύ μεγάλη συνέπεια καθημερινά στο να ετιμάζει πράγματα για τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και η Τζούλη εργάστηκε στο να ετοιμάσει ένα άλλο σπίτι για να φιλοξενήσουμε εθελοντές. Ήταν μια πολύ μεγάλη εμπιρία η γνωριμία και η συνεργασία μαζί τους. Στα τέλη του Δεκέμβρη έφυγαν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον κόσμο. Τον Μάρτιο του 2010 μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν ότι θα έρθουν τον Απρίλιο να μας βοηθήσουν στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και ήρθαν από την Αυστραλία και έμειναν έναν μήνα ακόμη μαζί μας βοηθώντας μας να στήσουμε τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στην έδρα του. Επίσης εκείνη την περίοδο (2010) για να μπορέσουμε να στήσουμε τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι απευθυνθήκαμε και σε ένα άλλο διεθνές δίκτυο τους ΑΒΟ από την Αυστρία. Ήρθε μια ομάδα μηχανικών και φοιτητών από Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία και μας έστησαν το πρώτο υπόστεγο στο Πελίτι. Επίσης μέσα από τους wwoofer και το  XelpX ήρθαν εθελοντές από Αγγλία, Βουλγαρία κ.α για να στήσουμε τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το 2010 ήρθαν πάνω από 7000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και είχαμε εθελοντές από Αυστραλία, Βουλγαρία, Αγγλία, Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία κ.α. Το στοίχημα το κερδίσαμε !!!

Το καλοκαίρι του 2010 ξεκινάμε τις εργασίες για την κατασκευή του σπιτιού των σπόρων του Πελίτι. Μέσα από τα διεθνή δίκτυα είχαμε εθελοντές από δέκα χώρες. Μας ήταν πολύ εύκολο να βρίσκουμε εθελοντές για να έρθουν να μας βοηθήσουν. Τα αιτήματα που είχαμε ήταν παρά πολλά.

Το 2011 το Πελίτι ήταν καλεσμένο στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στις Βρυξέλες. Ήμασταν στην καρδιά της Ευρώπης και η εκδήλωση δεν είχε πάνω από 1000 άτομα ως επισκέπτες.  Οπότε πήρα το θάρρος και είπα στους διοργανωτές να μεταφέρουμε τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων από τις Βρυξέλες στο Πελίτι.

Το αίτημα μας έγινε δεκτό και έτσι το 2012 μεταφέρουμε τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στο Πελίτι. Οι ξένοι εντυπωσιαστήκαν από την πληθώρα του κόσμου (πάνω από 5000 επισκέπτες), όπου και να πήγαν πριν φτάσουν στο Πελίτι, άκουγαν και συναντούσαν ανθρώπους που ήξεραν το Πελίτι. Δεν πίστευαν ότι σε μια απομακρυσμένη περιοχή χωρίς υποδομές μπορεί να συγκεντρωθεί τόσος πολύς κόσμος για να βρει παραδοσιακούς σπόρους. Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων το 2012 συμμετείχαν άνθρωποι και οργανώσεις από 17 χώρες.

Από το 2011 έχουμε έντονη συμμετοχή στις διεθνείς εξέλιξης για τα θέματα νομοθεσίας των σπόρων. Η Βάσω Κανελλοπούλου είναι υπεύθυνη για τη θεματική ομάδα του Πελίτι για τα θέματα νομοθεσίας σπόρων. Όλα αυτά τα χρόνια ως και σήμερα έχουμε συμμετάσχει σε δεκάδες συναντήσεις στο εξωτερικό και το εσωτερικό για την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία των Σπόρων. Είμαστε μέλη σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα που ασχολούνται με το θέμα της νομοθεσίας των σπόρων.

Το 2012 η Δρ. Βαντάνα Σίβα, (Ινδή ακτιβίστρια, 7η σημαντικότερη γυναίκα στον κόσμο) ενημερώνεται για το Πελίτι και τις δράσεις του. Ζητάει να έρθει στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι το 2013. Ζητάμε λόγο της παρουσίας της Δρ. Βαντάνας Σίβα να οργανώσουμε ξανά τις διεθνείς ημέρες σπόρων στο Πελίτι.

Το 2013 οι συμμετέχοντες στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων είναι από την Ευρώπη την Αφρική τη Βενεζουέλα την Ινδία, την Αυστραλία κ.α. Οι διατηρητές σπόρων της Αυστραλίας https://seedsavers.net, χαρακτήρισαν τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι ως τη μεγαλύτερη παγκοσμίως (Largest Seed Exchange in the World).

Η Δρ. Βαντάνα Σίβα ενθουσιάζεται με τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και ξεκινάμε μια στενή συνεργασία.

Στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι του 2013 προτείνω, οι Διεθνείς Ημέρες Σπόρων να πάνε στη Γαλλία στην οργάνωση Kokopelli.

Το 2012 είναι η χρονιά που τα οικονομικά του Πελίτι καταρρέουν μια που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να κάνει πιο έντονα την εμφάνιση της.  Εκείνη την περίοδο όμως στο Πελίτι έρχεται οικονομική βοήθεια από τις οργανώσεις που συμμετείχαν στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων και έτσι το Πελίτι μπορεί να συνεχίσει να παράγει το έργο που έκανε και να δημιουργήσει υποδομές στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.

Τέλος το 2012 το Πελίτι είναι καλεσμένο στην 2η Παγκόσμια Συνάντηση για το Άνθισμα της Ανθρωπότητας στο Μεξικό, για να βοηθήσει τις ιθαγενικές κοινότητες στο θέμα των παραδοσιακών σπόρων.

Τον Οκτώβριο του 2013 καλούμε τη Βαντάνα Σίβα στην Αθήνα για τις δράσεις για την ελευθερία των σπόρων. Εκεί στην Αθήνα γεννιέται η ιδέα για το 1ο Διεθνές Καραβάνι για την ελευθερία των σπόρων.

Tο 2014 οργανώνουμε τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και την επομένη φεύγουμε για το Λεμανς Νταζήλ όπου είναι η έδρα του Kokopelli. Γίνονται εκδηλώσεις σε Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία.

Τον Αύγουστο του 2014 ανοίγει η πρώτη ομάδα του Πελίτι εκτός Ελλάδας. Είναι το Πελίτι Βουλγαρίας με συντονίστρια την Zdravka Hristova (Ζτράφκα Χρίστοβα). Η Ζτράφκα ήρθε ως εθελοντρία στο Πελίτι μέσα από τα δίκτυα εθελοντών όπου συμμετείχαμε. Ήρθε στη Γιορτή Σπόρων όπου της άρεσε μετά ήρθε ξανά και ξανά!!!. Τελικά μετέφερε τη φλόγα του Πελίτι στη χώρα της.

Τον Αύγουστο του 2014 το Πελίτι προσκλήθηκε να συμμετέχει στην πλατφόρμα με την επονυμία «14ο Κήπος». Στο 14ο Κήπο συμμετέχουν οργανώσεις από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή και υποστηρίζουν ανθρώπους που βρήσκονται σε εμπόλεμες ζώνες στη Συρία. Το Πελίτι στέλνει παραδοσιακούς σπόρους σε Συρία και Παλαιστίνη προκημένουν να υποστηρίξει αυτούς τους ανθρώπους. Παράλληλα στέλνει εθελοντές του για να εκπαιδεύσουν ανθρώπους των πόλεων στο πώς να παράγουν την τροφή τους. Οι πρώτοι σπόροι που έφτασαν στην εμπόλεμη Συρία ήταν από το Πελίτι. Τα βομβαρδισμένα κτήρια μεταμορφώνονται σε κήποι.

Το 2015 με αφορμή τα 20 χρόνια Πελίτι, οργανώνουμε την 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα κοινά Αγαθά. Καλούμε από το Περού τον Ούγκο Μπλάνκο, έναν άνθρωπο σύμβολο του αγώνα των ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής για τη γη και την ελευθερία. Η Βαντάνα Σίβα έρχεται για δεύτερη φορά στο Πελίτι.

Το 2016 η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τον Οκτώβριο του 2016 είμαστε καλεσμένοι στην Παγκόσμια Συνέλευση στη Χάγη εκεί προτείνουμε στους διοργανωτές την Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων.

Το 2016 το Πελίτι αποκτάει μια εκπρόσωπο του στην Γουατεμάλα τη Σούζη Ριτλ.

Από το 2017 οργανώνουμε παράλληλα με τη 17η  Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και την 1η  Ολυμπιακή Γιορτής Σπόρων με συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Ο γνωστός παγκοσμίος μουσικός Μάνου Τσάου στέλνει ένα μήνυμα για τους ανθρώπους του Πελίτι.

Τον Ιούνιο του 2017 οργανώσαμε μαζί με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης την  1η Γιορτή Σπόρων στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης στο νησί της Χάλκης στα πριγκιπόνησα, στην Τουρκία, μια ώρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη. Η συνεργασία του Πελίτι με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2016. Η Γιορτή συνεχίζεται ως και σήμερα.

Στην Κύπρο η Ένωση Κυπριών Αγροτών ξεκίνησε την 1η Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων και τη δημιουργία Τράπεζας Παραδοσιακών Σπόρων εμπνευσμένο από το Πελίτι. Η Γιορτή συνεχίζεται ως και σήμερα.

Το 2018 στη 18η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι οι φυλές Γκουαράνι από τον Αμαζόνιο στέλνουν το δικό τους μύνημα.  έρχεται από τις Η. Π. Α ο Τζον Κάσια εκπροσωπώντας την οργάνωση Rocky Mountain Seeds Alliance. Επιστρέφοντας στις Η. Π. Α ο Τζον και μετά την ενημέρωση που έκανε στους ανθρώπους της οργάνωσης του, λάβαμε μια επιστολή πρόσκληση για να συμμετέχουμε στη συνάντηση κορυφής για τους σπόρους στη Σάντα Φε το Φεβρουάριο του 2019.

To 2019 το Πελίτι ταξιδεύει στις Η. Π. Α. για να συμμετάσχει στη συνάντηση κορυφής για τους σπόρους. Αυτό το ταξίδι είναι σταθμός στην ιστορία του Πελίτι. Ανοίγει η Ομάδα Πελίτι Αϊντάχο με συντονιστή τον Τζον Κάσια.

Τέταρτη περίοδος ξεκινάει από το 2020

Τον Ιανουάριο του 2020 το Πελίτι είναι καλεσμένο στη Νέα Υόρκη όπου έκανε δυο παρουσιάσεις για τις δράσεις του.

Για την 20η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και την 4η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων όπου θα γιορτάσουμε και τα 25 χρόνια Πελίτι έχουμε καλεσμένους πέντε ιθαγενείς από τις εθνότητες Kayapó (Καγιάπο) ,Bakairi (Μπακαίρη) και Guarani (Γκουαράνι). Αναμένονται χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και αντιπροσωπίες από 17 χώρες.

Μέσα στο 2020 το Πελίτι είναι καλεσμένο στην Νέα Υόρκη των Η. Π. Α, στην Κύπρο, στην Τουρκία, στη Γαλλία στη Βουλγαρία, στο Περού και ξανά στη Νέα Υόρκη.

Ένας από τους λόγους που το Πελίτι κατάφερε να ανταπεξέρθει στις προκλήσεις όλων αυτών των χρόνων είναι τα δίκτυα που οργάνωσε στην Ελλάδα αλλά και η  διεθνή του δικτύωση. Στα δίκτυα ο ένας υποστηρίζει τον άλλο στις δύσκολες στιγμές, πολύ γρήγορα μπορεί να βρεθεί μια πληροφορία ή να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα και βγαίνουμε από την γεωγραφική απομόνωση.

Σε όλα τα πράγματα οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά και στο Πελίτι είναι οι άνθρωποι του που κάνουν τη διαφορά και τους ευχαριστούμε πολύ.

ativador office 365    baixaicrack.com

 

Scroll to Top