Παστινάκι

Το παστινάκι (Pastinaca sativa) είναι ένα λαχανικό που μοιάζει με μεγάλο άσπρο καρότο. Μαγειρεύεται όπως το καρότο,

το καταναλώνουμε και ωμό. Μπορούμε όμως να το ψήσουμε η να το τηγανίσουμε. Είναι διετές φυτό που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό. Σπέρνεται συνήθως νωρίς τη άνοιξη πριν τη σπορά του καρότου και σε βάθος 1,5-2 εκατοστά. Βλαστική δύναμη έχουν το 50-70% των σπόρων. Μπορούμε να το σπείρουμε και αργά το φθινόπωρο, λίγες ημέρες πριν να παγώσει το έδαφος. Θα βλαστίσει σε 2 με 3 εβδομάδες μετά τη σπορά, όταν η θερμοκρασία θα είναι 8-10 βαθμούς. Αν σπείρουμε το παστινάκι σε σκιερό μέρος δεν θα έχουμε καλή παραγωγή. Σε περίπου 130-200 ημέρες μετά τη βλάστηση του σπόρου, θα είναι έτοιμη η ρίζα για συγκομιδή. Στον πρώτο χρόνο της καλλιέργειας θα πάρουμε την ρίζα και στον δεύτερο θα μαζέψουμε τον σπόρο, δηλαδή περίπου μετά από 500-530 ημέρες. Η μέση διάρκειας ζωής των σπόρων είναι 1-2 χρόνια. Το καλοκαίρι στην περίοδο της αναπτύξεις της ρίζας θέλει πότισμα. Το παστινάκι, αποφεύγομε να το σπείρουμε δίπλα σε καρότο, σέλινο, κύμινο αλλά μπορούμε να το φυτεύουμε δίπλα σε πιπεριά, πατάτα,φασόλια,αρακά,ντομάτα,σκόρδο, ρεπάνι. Τα φύλλα από το παστινάκι όπως και από το καρότο, το σέλινο, το μάραθο και άλλων φυτών οπό την κατηγορία σεληνοειδή, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα με ιστορικό αλλεργίας σε διάφορα φυτά, τη γύρη, ή άλλες τροφικές αλλεργίες. Αυτά τα φυτά περιέχουν φωτοτοξικά συστατικά, όπως φουρανοκουμαρίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις φωτοευαισθησίας. Με άλλα λόγια, αυτά τα άτομα να φορούν γάντια για να μην έρθει το δέρμα τους σε απευθείας επαφή με τους χυμούς από το κομμένα φύλλα και τους μίσχους του φυτού, που σε συνδυασμό με την υγρασία και της ακτίνες του ήλιου, μπορεί να πάθουν σοβαρά εξανθήματα.

Οι ίδιες ασθένειες που προσβάλουν το καρότο, προσβάλουν και το παστινάκι. Ασθένειες στο παστινάκι μπορεί να προκληθούν όταν το έδαφος είναι πολύ όξινο, όταν μετά από περίοδος ξηρασίας πέφτουν πολλές βροχές. Και τα βλαβερά έντομα μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Η ωρίμανση του σπόρου, όπως και στο καρότο είναι διαδοχική γι’ αυτό και η συλλογή του σπόρου γίνεται τμηματικά. Ο σπόρος είναι πολύ ελαφρύς, τινάζεται και πέφτει κάτω πολύ εύκολα.

ΕΧΘΡΟΙ ΠΑΣΤΙΝΑΚΙΟΥ -Κολεόπτερο, επιστημονική ονομασία: Phytoecia icterica sin. Phytoecia ephippium Οι προνύμφες του εντόμου είναι μεγάλα άσπρα σκουλήκια 8-13 χιλιοστών, χωρείς πόδια και σκούρο καφέ κεφάλι. Προκαλούν μεγάλες ζημιές στης ρίζες στο παστινάκι, καρότο, σελινόριζα. Το ακμαίο γίνεται ορατό πάνω στα λουλούδια, κατά το τέλος της άνοιξης, Μάιο – Ιούνιο μήνα. Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί ένα χρόνο. -Ημίπτερο, επιστημονική ονομασία: Graphosoma lineatum Είναι βλαβερό έντομο που προκαλεί ζημιά στο παστινάκι, καρότο, άνηθο, σέλινο, μάραθο, μαϊντανό. Ρουφά τους χυμούς από τα φύλλα, από τα άνθη και από τους σπόρους πριν να ωριμάσουν. Έτσι τα άνθη τινάζονται οι σπόροι δεν μπορούν να ωριμάσουν και προκαλείται ζημιά στην παραγωγή σπόρου. Ο βιολογικός κύκλος διαρκεί ένα χρόνο. Διαχειμάζει σαν ενήλικας στο έδαφος κάτω από τα πεσμένα φύλλα η αγριόχορτα, γι’ αυτό να καθαρίζουμε το φθινόπωρο το έδαφος. – Μπορεί να προσβληθεί και από τις νύμφες της καροτόμυγα (psila rosaea).

Windows 8.1 ISO Download                                Hotspot Shield Crackeado

snapchat apk

winrar crack

Baixar Photoshop Crackeado

MX Player PC Download Cracked Softwares on UNAcademy

winrar 64bit full crack winrar 64bit full crack instaup apk gbwhatsapp apk kinemaster download kinemaster kinemaster for pc free fire download for pc Ativador Windows 7

Scroll to Top