Παραδοσιακό θερμό σπορείο με αχώνευτη κοπριά.

Τέλη Ιανουαρίου και τα σπορεία έχουν πάρει «φωτιά». Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν παραδοσιακό τρόπο κατασκευής θερμού σπορείου. Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι του κ. Βασίλη Μαυροβασίλη από το Καλαμπάκι Δράμας.

Δημιουργούμε αρχικά έναν κλειστό χώρο στις τρις πλευρές του. Ο χώρος που θα δημιουργήσουμε εξαρτάτε από τον αριθμό των φυτών που θέλουμε να παράγουμε.

Ρίχνουμε μέσα μια στρώση άχυρο, μετά μια στρώση αχώνευτη κοπριά. Το επαναλαμβάνουμε αυτό για τρις ή τέσσερις φορές.

Αφού ολοκληρώσουμε τις στρώσεις, ανεβαίνουμε και πατάμε με τα πόδια μας το μίγμα.

Σε τρις μέρες περίπου θα αρχίσει η ζύμωση της κοπριάς και θα ανεβάσει ως και 90οC με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουμε να έχουμε τη θερμότητα που χρειάζονται οι σπόροι για να φυτρώσουν.

Μετά, ρίχνουμε μια παχιά στρώση με τύρφη ή χωνεμένη κοπριά.

Πάνω στη χωνεμένη κοπριά ρίχνουμε τους σπόρους μας. Από πάνω καλύπτουμε με νάιλον για να κρατήσουμε τη θερμοκρασία. Όλη αυτή η κατασκευή είναι μέσα σε θερμοκήπιο.

Καλή επιτυχία

Ευχαριστούμε θερμά το Βασίλη Μαυροβασίλη που μοιράστηκε μαζί μας τις γνώσεις του.

Scroll to Top