Πανσέληνος του Λύκου 2022

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη βιολογική γεωργία, το 1989 Η πρώτη μου δασκάλα ήταν η Βεατρίκη Βίντερσταϊν. Με τη Βεατρίκη εργαστήκαμε πολύ στενά, εκείνο το μακρινό παρελθόν. Στη Βεατρίκη πρότεινα το 1990 να οργανώσουμε τα μαθήματα οικολογικής γεωργίας, και  το 1991 πρότεινα να δημιουργηθεί το «Εργαστήρι Οικολογικής Πρακτικής».

Τότε είχα την τύχη να εργαστώ και στο κτήμα του Τάκη Λίτσα συντρόφου της Βεατρίκης και έτσι να έχω την πρώτη μου εκπαίδευση στη βιολογική αλλά και βιοδυναμική γεωργία. Ριζοβολούσαμε φυτά βουτώντας τα στο “νερό”, κάναμε βιοδυναμικά παρασκευάσματα, δυναμοπιούσαμε το νερό κ.α. «μαγικά» και πρωτόγνωρα πράγματα για μένα. Ευχαριστώ τη Βεατρίκη και τον Τάκη για την απέραντη αγάπη και απλόχερη βοήθεια που μου πρόσφεραν στα πρώτα βήματα μου στη βιολογική γεωργία.

Στην πορεία μου συνάντησα παππούδες και γιαγιάδες που κάνουν εργασίες στον κήπο τους με βάση το φεγγάρι, ως παραδοσιακή γνώση από τους γονείς τους.

Σήμερα με αφορμή την πρώτη πανσέληνου του 2022, την πανσέληνου του λύκου, δημοσιεύω κάποιες βασικές αρχές για την επιρροή της Πανσέληνου στο νερό, στα φυτά κ.λ.π.

Πώς η Σελήνη επηρεάζει τα φυτά;
Η Σελήνη ασκεί μια βαρυτική έλξη στη γη. Οι παλίρροιες οφείλονται σε αυτή την έλξη και είναι το πιο ορατό αποτέλεσμα της έλξης της Σελήνης στη Γη. Ο Ήλιος επίσης ασκεί μια βαρυτική έλξη στη γη, αλλά της Σελήνης είναι ισχυρότερη, επειδή το φεγγάρι είναι πιο κοντά στη Γη από τον Ήλιο. Η περίοδος όπου η Γη επηρεάζεται περισσότερο από τη Σελήνη και την βαρυτική έλξη του Ήλιου είναι όταν τα δύο αυτά ουράνια σώματα είναι ευθυγραμμισμένα με τη Γη. Η θέση αυτή συμπίπτει όταν έχουμε ολόκληρο το φεγγάρι δηλαδή πανσέληνο. Στη συνέχεια, το νερό στην επιφάνεια της Γης τραβιέται από τη Σελήνη και αυτό οδηγεί στην άνοδο της στάθμης του νερού. Επίσης η δράση αυτή επηρεάζει το ίδιο στο νερό που βρίσκεται στο έδαφος, το νερό στα φυτά και στους οργανισμούς που ζουν στη Γη. Κατά τη διάρκεια της πανσέληνου και νέες φάσεις της σελήνης η υγρασία του εδάφους αυξάνεται και τα φυτά απορροφούν περισσότερο νερό. Η έρευνα έχει δείξει ότι όταν το φεγγάρι μεγαλώνει, ενθαρρύνει την αύξηση στα φυλλώδη , ενώ όσο μακραίνει το φεγγάρι ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ριζών.
Ο κύκλος της σελήνης διαρκεί 29,6 μέρες, χωρίζεται σε 4 φάσεις ή τέταρτα και τα φυτά χωρίζονται σε 4 ομάδες.

Ομάδα 1: φυτά με συγκομιδή ριζών.

Ομάδα 2: φυλλώδη φυτά.

Ομάδα 3: φυτά με σπόρους στο εσωτερικό του καρπού.

Ομάδα 4: φυτά με σπόρους εκτός του καρπού. Κάθε ομάδα έχει συνδεθεί για κάθε φάση της σελήνης, έτσι ώστε τα φυτά να μεγαλώνουν καλύτερα.

Νέα Σελήνη
Στη νέα σελήνη είναι μια καλή ευκαιρία να φυτέψουμε φυλλώδη λαχανικά και λαχανικά με εξωτερικούς σπόρους π.χ. σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο κ.λπ. Η βαρύτητα του φεγγαριού θα τραβήξει προς τα πάνω τους χυμούς λαχανικών, οι σπόροι θα βλαστήσουν ταχύτερα και σταδιακά καθώς μεγαλώνει το φεγγάρι θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη σποροφύτων.

Πρώτο τέταρτο
Επί του πρώτου τετάρτου της σελήνης ευνοούνται τα λαχανικά με εσωτερικούς σπόρους όπως φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η αυξημένη βαρυτική έλξη και το σεληνόφως αντανακλώνται από την ενέργεια του ήλιου και αυτό βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν, ιδιαίτερα τα φυλλώδη.

Πανσέληνος
Η πανσέληνος ευνοεί τη σπορά των καλλιεργειών ρίζας (βολβοί, κόνδυλοι) π.χ. καρότα, παντζάρια, πατάτες, κρεμμύδια κλπ. Η βαρυτική έλξη είναι πολύ ισχυρή και η υγρασία τραβιέται μέχρι την επιφάνεια του εδάφους. Καθώς το φως του φεγγαριού αρχίζει σταδιακά φθίνει μετά την πανσέληνο, η ανακλώμενη ηλιακή ενέργεια από τον ήλιο συγκεντρώνεται στις ρίζες.

Τελευταίο τέταρτο
Κατά το τελευταίο τέταρτο υπάρχει μικρότερη βαρυτική έλξη του φεγγαριού και γι ‘αυτό θα πρέπει να είναι μια περίοδος ανάπαυσης. Μπορείτε να κάνετε λίπανση, μπορείτε να κλαδέψετε ή άλλες εργασίες.

Πηγή

Η πρώτη πανσέληνος του έτους είναι, γνωστή και ως «Πανσέληνος του Λύκου»

Φωτογραφία Παναγιώτης Σαϊνατούδης, η πανσέληνος του Λύκου στον ουρανό της Δράμας, 17/1/2022.

Scroll to Top