Οι σπουδές μου είναι πάνω στη Ζωική Παραγωγή Αγροτικών Ζώων. Έχω κάνει κάποιες αποπήρες να έχω τα δικά μου αγροτικά ζώα. Η πιο εντυπωσιακή εποχή με τα ζώα ήταν όταν ήμουν στην Κάρπη (1999) όπου είχα, κότες, κατσίκια, ένα γαϊδούρι, χήνες και ένα γουρουνάκι.
Κατέβαινα στο ποτάμι και όλα τα ζώα ερχόταν από πίσω μου – εκτός από τις κότες. Το γουρουνάκι ανέβαινε τις σκάλες στο σπίτι και κοιμόταν στο πατάκι έξω από την πόρτα όπως τα σκυλιά.
Μετά είχα για ένα μικρό διάστημα κότες στο Σουμάκ (2000) στα Πομακοχώρια της Ροδόπης.
Από το 2001 είμαι χορτοφάγος, παρόλα αυτά υποστηρίζω την οικιακή εκτροφή των αγροτικών ζώων για όσους τρώνε κρέας και τα προϊόντα των αγροτικών ζώων.
Η οικιακή αυτάρκεια περνάει μέσα από την πτηνοτροφία και κτηνοτροφία.
Αν θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα για την οικιακή πτηνοτροφία θα πρέπει να θέσουμε πρώτα κάποια ερωτήματα.
- Για ποιο λόγο θέλουμε να έχουμε κότες; Για αυγά, για κρέας, για ψυχαγωγία;
- Θα πρέπει να δούμε τι διάθεση και των άλλων μελών της οικογένειας και ως που είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν στο εγχείρημα.
- Θα μας βοηθήσει πολύ αν δεν έχουμε τη γνώση και την εμπειρία εκτός από την αναζήτηση των πληροφοριών σε βιβλία, ιντερνέτ, βίντεο κ.λ.π. να μπούμε σε ομάδες που ασχολούνται με την οικιακή πτηνοτροφία για να μπορέσουμε να μοιραστούμε τα θέματα που προκύπτουν και πως τα αντιμετωπίζουν.
- Να γνωρίσουμε και άλλους ερασιτέχνες πτηνοτρόφους και να τους επισκεφτούμε για να πάρουμε ιδέες.
- Ξεκινάμε να δημιουργούμε το κοτέτσι μας με βάση το χώρο που έχουμε και τις ανάγκες που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε. Φροντίζουμε να κάνουμε λίγο πιο μεγάλους χώρους από τις ανάγκες μας γιατί τρώγοντας έρχεται η όρεξη.
- Φροντίζουμε να κάνουμε καλή περίφραξη γιατί τις κότες μας μπορεί να τις λιγουρευτούν και άλλοι εκτός από μας.
- Κάνουμε ερευνά αγοράς για τις ζωοτροφές κ.λ.π.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι κότες είναι ζωντανές ότι χρειάζονται φροντίδα πρωί και απόγευμα.
Σε μια γωνία μπορούμε να βάλουμε στάχτη από τη σόμπα μας για να κάνουν ένα «ντους» για τις ψείρες.
Τις βοηθάει πολύ το σκόρδο. Μπορούμε μια φορά την εβδομάδα να σπάμε ένα σκόρδο και να το προσθέτουμε στην τροφή τους.
Τις φωλιές τους τις κάνουμε λίγο πιο ψηλά από το έδαφος και τις στρώνουμε με άχυρα μέρα.
Οι ντόπιες κότες είναι πιο ανθεκτικές στις κλιματικές συνθήκες, δεν αρρωσταίνουν εύκολα, έχουν έντονα το αίσθημα αυτοσυντήρησης, κουρνιάζουν πάνω στα δέντρα, και είναι πιο μικρόσωμες και κάθονται ως κλώσες. Τα αυγά τους είναι πιο μικρά και το κρέας τους πιο σκληρό.
Τα κοτόπουλα ανήκουν στην κατηγορία των παμφάγων ζώων, άρα καταναλώνουν μεγάλη ποικιλία ζωοτροφών φυτικής και ζωικής προέλευσης. Τα χαρακτηριστικά όμως του πεπτικού τους συστήματος (μικρή χωρητικότητα στομάχου, σχετικά γρήγορη διέλευση της τροφής) καθιστούν αναγκαία μια διατροφή που να περιλαμβάνει ζωοτροφές καλής ποιότητας και μικρού όγκου.
Αραβόσιτος, σιτάρι, κριθάρι: Οι δημητριακοί καρποί, πλούσιοι σε ενέργεια, αποτελούν τη βάση της διατροφής των πτηνών. Στην πλειονότητα των μειγμάτων κυριαρχεί το καλαμπόκι.
Το 2007 είχαμε στη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι είχαμε έναν εκπρόσωπο από την οργάνωση Σέζαμ από τη Σουηδία αυτό που μας μετέφερε είναι η κατασκευή των μεταικινούμενων κοτεστιών. Ο Δημοσθένης Βλάχος που ήταν παρόν στη γιορτή και επαγγελματίας πτηνοτρόφος. Εφάρμοσε τα μετακινούμενα κοτέτσια και έτσι ήρθε στην Ελλάδα αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα.
https://www.youtube.com/watch?v=8uBgJobRipI
Το 2019 ήμουν καλεσμένος στο AGRIBUSNES σε αυτό το πολύ σοβαρό συνέδριο μια από τις ομιλίες ήταν η παρουσίαση των μετακινούμενων κοτετσιών.
Καλή επιτυχία.