Οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες και η αύξηση των αιτημάτων για παραδοσιακούς σπόρους.

Από το 2010 το Πελίτι προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε μια σειρά κρίσεων που βιώνει η Ελληνική κοινωνία και να προσφέρει παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων. Ξεκινάω το άρθρο με το 2010 γιατί ήταν  μια χρονιά ορόσημο μιας πολύ μεγάλης αλλαγής για την Ελλάδα και τις αναπτυγμένες χώρες. Μέσα από την οικονομική κρίση ο κόσμος άρχισε να αναζητάει παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων όχι για την ποιότητα της τροφής του αλλά για να έχει να φάει. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή που έγινε στις δυτικές κοινωνίες μετά την οικονομική κρίση.

Το 2020 όλος ο πλανήτης βίωσε την υγειονομική κρίση. Την άνοιξη του 2020 και παρατηρείτε για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο η εξάντληση των αποθεμάτων σπόρων, σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Η. Π. Α κ.α. Ο κόσμος αναζητάει σπόρους, φυτά, λουλούδια κ.λ.π. Δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε στα χρονικά τέτοια κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης σε σπόρους και φυτά σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο.

Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουμε ένα νέο κύμα αιτημάτων για σπόρους. Άνθρωποι που φοβούνται για την επέκταση του πολέμου και την διατροφική κρίση αναζητούν παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων για να έχουν να φάνε, για να κάνουν το μπαξέ τους κ.λ.π.

Καλοκαίρι 2023, μια πρωτοφανή ξηρασία  στεγνώνει τη χώρα, καταστρέφει καλλιέργειες και κήπους παράλληλα φωτιές καίνε τα πάντα από τη Ρόδο ως την Κέρκυρα, την Αττική και τον Έβρο.

Άνθρωποι που ετοιμάζονται να πάρουν τα βουνά.

Μέσα στο καλοκαίρι του 2023 και ενώ έχουμε δηλώσει ότι θα στείλουμε σπόρους από το Νοέμβριο καθημερινά τουλάχιστον 20 άτομα θα επικοινωνήσουν μαζί μας για να ζητήσουν σπόρους. Αρκετοί από αυτούς είναι άνθρωποι που αρνούνται να πάρουν τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Ετοιμάζονται να φύγουν στο βουνό ή να αποκοπούν από τις παροχές του κράτους. Άνθρωποι με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα, άνθρωποι που αρνούνται την αύξηση του έλεγχου και τη στέρηση των βασικών μας πολιτικών ελευθεριών.

Μέσα στον Αύγουστο έχουμε κάνει πολλά ταξίδια σε συνεργάτες του Πελίτι σε απομονωμένες περιοχές προκειμένου να συγκεντρώσουμε τους σπόρους που θα χρειαστούμε για να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την νέα αύξηση των αιτημάτων για παραδοσιακούς σπόρους.

Παράλληλα φαίνεται πόσο σημαντικό είναι το έργο της κατασκευής της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι. Μια κιβωτός για να σώσουμε ότι σώζεται, από σπόρους, αξίες, ιδανικά, περηφάνια, αλληλεγγύη κ.λ.π.

Αν μπορείς βοήθησε μας να συνεχίσουμε το έργο μας

Προτείνουμε τέσσερις τρόπους για να μας βοηθήσεις, όλοι είναι σημαντικοί για μάς:

  1. Μπορείς να κοινοποιήσεις τη δημοσίευση.
  2. Μπορείς να κάνεις μια προσευχή για να πάνε όλα καλά. Πιστεύουμε στη δύναμη της προσευχής.
  3. Μπορείς να πεις έναν καλό λόγο για το Πελίτι και να δώσεις μια ευχή για το έργο μας.
  4. Μπορείς να στηρίξεις οικονομικά με όποιο ποσό θέλεις τις εργασίες. Τράπεζα Πειραιώς IBAN: GR1001711960006198040030332 SWIFT-BIC: PIRBGRAA Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι. Αιτιολογία: συνδρομή.

Περισσότερες πληροφορίες στο 6946885567. Αν δεν απαντήσουμε στείλτε μας γραπτό μήνυμα.

Scroll to Top