Ο Ιούνιο είναι ο έκτος μήνας του χρόνου, βρισκόμαστε κάπου στη μέση του χρόνου. Είναι ο μήνας που αρχίζουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς από τα λαχανικά μας ή τα δέντρα μας.
Φύτευση όψιμων καλοκαιρινών λαχανικών.
Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που μπορούμε να φυτέψουμε ακόμη κάποια καλοκαιρινά λαχανικά για όψιμα. Όσο προχωράει το καλοκαίρι οι φυτεύσεις γίνονται πιο δύσκολες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Μπορούμε να φυτέψουμε: ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκυθάκια, καλαμπόκια, πεπόνια, καρπούζια, φασόλια, μαυρομάτικα φασόλια, μπάμιες, βλίτα, γλυκοπατάτες, και ηλίανθο.
Φύτευση χειμερινών λαχανικών.
Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που μπορούμε να σπείρουμε παντζάρι, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών (σε σπορείο – όψιμες ποικιλίες), πράσα σε ανοιχτό σπορείο, ραδίκι και καρότο.
Φύτευση λαχανικών για σαλάτες.
Μπορείτε να φυτέψετε ανά δυο εβδομάδες κάποια λαχανικά όπως η ρόκα και καλοκαιρινά μαρούλια έτσι ώστε να συμπληρώσετε τις σαλάτες του καλοκαιριου.
Κηπουρικές εργασίες στο μπαλκόνι
Για τα λουλούδια μας καθαρίζουμε τα ξερά άνθη και φύλλα τους, βοηθώντας τα έτσι να ανθίζουν περισσότερο.
Μεταφέρουμε τις γλάστρες μας σε σημείο που να τις βλέπει περισσότερο ο ήλιος και έτσι να ευνοούνται από το φως του.
Οι μεταφυτεύσεις από γλάστρα σε γλάστρα αυτή την εποχή δεν συνιστάτε λόγω υψηλών θερμοκρασιών.
Πότισμα.
Τον Ιούνιο τα φυτά μας θέλουν καλό πότισμα μια που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Ποτίζουμε τις πρωινές ώρες έτσι ώστε τα φυτά να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις ζεστές ώρες τις μέρας. Μπορείτε να δείτε τις συμβουλές που δίνουμε για Αντιμετωπίζοντας τον καύσωνα στον κήπο μας
Φροντίζουμε επίσης την εδαφοκάληψη έτσι ώστε να προστατευτούν τα φυτά μας από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Κλάδεμα:
Κλαδεύουμε ξερά κλαδιά και καθαρίζουμε φυτά και δένδρα που έχουν προσβληθεί από ασθένειες. Καθαρίζουμε τακτικά όλα τα ανθοφόρα φυτά από ξεραμένα λουλούδια για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της ανθοφορίας τους. Αφαιρούμαι τις παραφυάδες που εμφανίζονται στη βάση των δέντρων, καλλωπιστικών και καρποφόρων. Κόβουμε τα απ’ανθισμένα λουλούδια των βολβών που φυτέψαμε το φθινόπωρο και άνθισαν την άνοιξη. Αφαιρούμε συχνά τα ώριμα άνθη στις τριανταφυλλιές για να βοηθήσουμε την ανθοφορία. Κλαδεύουμε θάμνους και αναρριχώμενα που έχουν ολοκληρώσει την ανθοφορία τους.
Πατάτες.
Αν καλλιεργείτε πατάτες θα πρέπει να φροντίσετε να γεμίσετε τα σαμάρια τους και να βάλετε κομπόστ.
Διάφορες εργασίες:
Aπομακρύνουμε τα αγριόχορτα που μπορεί να ενοχλούν τα φυτά μας. Προσέχουμε αν έχουν τα φυτά μας λύκο (ένα κίτρινο παράσιτο που πνίγει τα φυτά) και τον απομακρύνουμε από τον κήπο, τον τοποθετούμε μέσα σε πλαστική σακούλα και τον πετάμε στα σκουπίδια. Βάζουμε στηρίγματα στις ντοματιές, στις αγγουριές και σε όποια άλλα φυτά χρειάζονται στήριγμα (είναι απαραίτητο καθώς μεγαλώνουν).
Συλλογή σπόρων.
Μαζεύουμε τους ξεραμένους σπόρους από τα ανοιξιάτικα λαχανικά π.χ ρόκα, λουλούδια, και βότανα και τους στεγνώνουμε σε ίσκιο και τους αποθηκεύουμε σε μέρος με χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία.
Η εποχή είναι καλή για να πολλαπλασιάσουμε κάποια καλλωπιστικά φυτά με μοσχεύματα (πικροδάφνη, γαρδένια, καμέλια και άλλα).
Για τα Δέντρα και τα Φρούτα Σας:
Κάντε κλάδεμα καρποφορίας στις μηλιές, δαμασκηνιές, ροδακινιές αφαιρώντας τους πιο αδύναμους και μικρούς καρπούς, ώστε οι χυμοί του δέντρου να πάνε στους πιο γερούς καρπούς για να γίνουν τα φρούτα σας μεγαλύτερα και πιο γευστικά.
Στα νεαρά σας δέντρα ρίξτε κομπόστ για να αναπτυχθούν όπως πρέπει
Για την Καταπολέμηση Εχθρών και Ασθενειών:
Φτιάξτε γύρω από το λαιμό των φυτών αυλάκια σε δακτυλίους για να μην έρχεται σε επαφή το νερό με το λαιμό των φυτών και για να μην αναπτύσσονται πολλά ζιζάνια κοντά τους. Αυτό αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού και μολύνουν την περιοχή του λαιμού στο βλαστό και τα κατώτερα φύλλα (π.χ. φυτόφθορες, περονόσποροι).
Επιθεωρήστε τα φυτά κοιτώντας αν έχουν μολυνθεί από ωίδιο (λόβα) τα φύλλα και βοτρύτη τα άνθη των κηπευτικών και καλλωπιστικών σας ή μονίλια τα πυρηνόκαρπα (ροδακινιές, κερασιές, δαμασκηνιές, αμυγδαλιές) και αφαιρέστε τα προβεβλημένα μέρη.
Κοιτάξτε στα νεαρά φύλλα και τρυφερούς βλαστούς αν έχουν παρασιτήσει αφίδες (μελίγκρα) και απομακρύνεται με το χέρι τα έντομα αυτά. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια οργανικά εντομοκτόνα με φυσικές πυρεθρίνες του εμπορίου ή να φτιάξετε ένα μείγμα με βάση το σαπούνι για να τα αντιμετωπίσετε.
Δείτε κάτω από τα φύλλα των φυτών σας αν κρύβονται μικρές πράσινες ή καφετί κάμπιες.
Καλύψτε την περιοχή γύρω από το λαιμό των φυτών με πεσμένα φύλα και άχυρα , ώστε να μην τα πλησιάζουν σαλιγκάρια και φροντίστε το κομπόστ σας να διατηρείτε σε μέρος που αερίζεται καλά για να μην αναπτυχθούν επιβλαβείς μύκητες και μικροοργανισμοί σε αυτό.
Καλή επιτυχία
Καλό μήνα
Διαβάστε επίσης.
Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών
Πώς να κάνουμε μια αραιή σπορά μικρών σπόρων