Οι εργασίες στον κήπο το Νοέμβριο

Το φθινόπωρο είναι εδώ και υπάρχουν και τώρα κάποιες εργασίες που θα πρέπει να κάνουμε στον κήπο μας.

Ξεριζώνουμε όλα τα μονοετή φυτά που έχουν πλέον ξεραθεί. Μαζεύομε όλες τις πράσινες ντομάτες και τις βάζουμε σε ένα ταψί τυλιγμένες σε χαρτί για να ωριμάσουν σιγά, σιγά ή κάνουμε τουρσί. Τοποθετούμε στο κομποστ όλα τα οργανικά υλικά που βγάζουμε από τον κήπο μας, έτσι ώστε να γίνουν ένα ωραίο οργανικό λίπασμα. Τις πιπεριές μας μπορούμε να τις μεταφυτέψουμε σε μεγάλες γλάστρες των 20 ή 30 εκατοστών και να τις βάλουμε σε εσωτερικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο θα τις προστατέψουμε από το κρύο του χειμώνα και θα έχουμε έτοιμα φυτά με παραγωγή την άνοιξη.

Καθαρίζουμε επίσης τον κήπο από πεσμένα φύλα, κλαδιά κ.λ.π. και τα τοποθετούμε στο κομπόστ. Βάζουμε κομπόστ ή κοπριά στον κήπο μας για να είναι έτοιμος για την άνοιξη.

Κλαδεύουμε τα πολυετή φυτά. Αν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και κυκλοφορούν ακόμη οι χυμοί των δέντρων μπορούμε να κλαδέψουμε και αργότερα. Μπορούμε να κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές μας και να αφαιρέσουμε τα ξερά κλαδιά από τα βότανα μας ή τους θάμνους μας.

Αν έχουμε βολβούς λουλουδιών που καταστρέφονται από την παγωνιά τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε σε προστατευμένο μέρος. Φυτεύουμε επίσης βολβούς όπως τουλίπες, ζουμπούλια κ.α. Επίσης μπορούμε να βγάλουμε τα λαχανικά που μπορεί να θέλουν προστασία, πράσα, λάχανα, ρεπάνια όπως το κουτσίν, κ.α.

Προστατεύουμε με εδαφοκάληψη φυτά που μπορεί να καταστραφούν από την παγωνιά, μπορούμε να τα προστατέψουμε καλύπτοντας τα με νάιλον ή τοποθετώντας και πέτρες για να παίξουν το ρόλο θερμοσυσσωρευτή.

Σπέρνουμε: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, κουκιά, σκόρδα, αρακά, μπιζέλια, ρεπάνια, καρότο, ρόκα, σπανάκι, κ.α.

Μεταφυτεύουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, σέλινο, αγκινάρες.

Συγκομίζουμε: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκουλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.

Τακτοποιούμε τη συλλογή των σπόρων μας. Ο Νοέμβριος είναι ένας καλός μήνας για να ελέγξουμε τη συλλογή σπόρων μας. Να δούμε τι σπόρους έχουμε και να σχεδιάσουμε τι θα φυτέψουμε την νέα καλλιεργητική περίοδο. Ελέγχουμε αν έχουν αναπτυχθεί έντομα στη συλλογή μας και απομακρύνουμε τους προσβεβλημένους σπόρους.

Φυλάσσουμε τους σπόρους σε σκοτεινό μέρος με χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία.

Κλείνουμε τις βρύσες και αδειάζουμε τους σωλήνες από το νερό για να τους προστατέψουμε από την παγωνιά. Αδειάζουμε τα μηχανάκια μας από τα καύσιμα, τα τακτοποιούμε στην αποθήκη μας για την άνοιξη. Τακτοποιούμε την αποθήκη μας, πετάμε κατεστραμμένα πράγματα, ή πράγματα που δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει πάνω από ένα χρόνο τουλάχιστον. Ο Νοέμβριος είναι ένας καλός μήνας για τακτοποίηση της αποθήκη, να δούμε ξανά πράγματα που έχουμε καταχωνιάσει σε μια γωνία και δεν τα χρησιμοποιούμε, μπορούμε να δούμε μήπως είναι καιρός να τα ανακυκλώσουμε να τα δωρίσουμε ή και να τα πετάξουμε. Η καθαρή και τακτοποιημένη αποθήκη μας βοηθάει να κάνουμε ποιο εύκολα και γρήγορα τις εργασίες μας, είναι ένα βασικό μέρος του κήπου μας και της ζωής μας.

Καλό μήνα

Διαβάστε επίσης.

Καλλιεργώντας μαϊντανό

Καλλιεργώντας κουκιά

Καλλιεργώντας σέλινο

Καλλιέργεια κρεμμυδιού

Καλλιεργώντας ρόκα

Καλλιεργώντας σπανάκι

Καλλιεργώντας ραπανάκι

Τα γεώμηλα της Άνω Βροντού Σερρών

Καλλιεργώντας λάχανο

Καλλιεργώντας πιπεριές

Καλλιέργεια μαρουλιού

Πώς να κάνουμε μια αραιή σπορά μικρών σπόρων

Καλλιέργεια παντζαριού

Καλλιέργεια σκόρδου στον κήπο ή στη γλάστρα

Οι εργασίες στον κήπο ανά μήνα

Πώς να κάνουμε τις δικές μας πράσινες ελιές.

Κάνουμε σταφιδάτες μαύρες ελιές.

Ξεπικρίζοντας τις ελιές μας.

Τσακιστές ελιές

Ξεπικρίζοντας τις ελιές μας με θαλασσινό νερό.

Scroll to Top