Οι χρήσεις της τσουκνίδας στην κουζίνα και στον κήπο

Οι χρήσεις της τσουκνίδας στην κουζίνα και στον κήπο

Η τσουκνίδα είναι πολυετής πόα, με όρθιο, απλό, δυνατό στέλεχος, με ύψος 50-120 εκατοστά, σκούρο πράσινο χρώμα και αδρές τρίχες, που σε μια ποικιλία είναι αραιές και σχεδόν λείες, ενώ σε άλλη είναι μαλακές και χνουδωτές.

Η τσουκνίδα

-Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική.

-Για την τόνωση της τριχοφυϊας.

-Για εξωτερική χρήση είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για την θεραπεία της λιπαρότητας των μαλλιών και της πιτυρίδας.

-Από τους ινώδεις βλαστούς του φυτού γίνεται κλωστή για καλής ποιότητας ύφασμα. Παλαιότερα τη χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή χορδών και διχτυών για το ψάρεμα.

-Οι σπόροι της τσουκνίδας δραστηριοποιούν την ωοτοκία των ορνίθων.

-Μπορούμε να ανακατέψουμε τσουκνίδα με την τροφή σκύλων, αλόγων, αγελάδων και χοίρων. Θα δυναμώσει το τρίχωμά τους και θα το κάνει να γυαλίσει.

-Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κηπουρική για την καταπολέμηση της ψήρας. Γι αυτό το σκοπό αναμειγνύονται 500-700 γρ. χλωρής ή 200 γρ. αποξηραμένης τσουκνίδας με 5 λίτρα κρύου νερού για ένα εικοσιτετράωρο. Μετά ψεκάζονται τα προσβεβλημένα φυτά.

Έγχυμα

Βάζουμε 6 κ.σ ξηρό βότανο σε ½ λίτρο βραστό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε 2 φλιτζάνια την ημέρα.

Αφέψημα

Βράζουμε 1-2 κ.γ ξηρό βότανο με ένα φλιτζάνι νερό για 3-5 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.

Εξωτερική χρήση

Φτιάχνετε ένα αφέψημα (2-4 κ.σ σε 200 γρ. νερό) για εντριβές και κατάπλασμα.

-Την τσουκνίδα μπορούμε να την τρώμε βραστή με λάδι και λεμόνι, να φτιάξουμε τσουκνιδόπιττες αλλά ακόμα πιο εύγευστη είναι η σούπα από τσουκνίδα. Στη σούπα δεν χάνονται οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία αφού την προσθέτουμε μόλις τρία λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος.

-Στη Μακεδονία, με τσουκνίδες φτιάχνουν νοστιμότατο τσουκνιδοπίλαφο.

-Στην Ιταλία, η τσουκνίδα μαγειρεύεται με ριζότο και άφθονο τυρί πεκορίνο.

-Οι τσουκνίδες είναι πολύ νόστιμες αν φαγωθούν ομελέτα με ελάχιστο βούτυρο.

-Η φαγούρα και το κάψιμο που νιώθουμε όταν έλθουμε σε επαφή με την τσουκνίδα, οφείλεται στο μυρμηκικό οξύ που περιέχουν οι λεπτές βελόνες του φυτού, οι οποίες όμως βελόνες καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Τσουκνίδα και κυτταρίτιδα

Πιθανών η κατανάλωση ροφήματος τσουκνίδας να βοηθά στη απώλεια βάρους αλλά και στην μείωση της κυτταρίτιδας.

Προφυλάξεις

Η κατανάλωσή της τσουκνίδας θα πρέπει να γίνει με σύνεση και κατόπιν συνεννοήσεως με τον θεράποντα ιατρό σας, γιατί μπορεί να αλληλεπιδράσει με την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε.

Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή της από γυναίκες που πάσχουν από αδενώματα της μήτρας ή κυοφορούν και από άτομα που παρουσιάζουν αυξημένη πηκτικότητα στο αίμα και αρτηριοσκλήρυνση.

Πως φτιάχνουμε  τσάι τσουκνίδας

1 λίτρο νερό
2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα
Χυμό από φρέσκο λεμόνι
1 κουταλάκι μέλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι. Καταναλώνουμε το ρόφημα ζεστό ή κρύο.

Εκτός από το τσάι τσουκνίδας μπορούμε εύκολα να παρασκευάσουμε χυμό τσουκνίδας. Συγκεντρώνουμε φρέσκα φύλλα τσουκνίδας. Τα βάζουμε στον αποχυμωτή και η πάστα που προκύπτει την φιλτράρουμε μέχρι να βγει ο χυμός της. Ένας άλλος τρόπος που μπορούμε να κάνουμε όταν δεν έχουμε αποχυμωτή είναι να βάλουμε τα φύλλα τσουκνίδας στο μπλέντερ με λίγο νερό και στη συνέχεια φιλτράρουμε τον πολτό τσουκνίδας.

Η αναλογία των φρέσκων με των αποξηραμένων βοτάνων είναι 3 προς 1.

3 κουταλάκια φρέσκο βότανο ισοδυναμεί με 1 κουταλιά αποξηραμένο βότανο.

Έγχυμα τσουκνίδας
Το πλύσιμο των μαλλιών με έγχυμα τσουκνίδας αναζωογονεί τα μαλλιά, τα βοηθάει να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και να αποκτήσουν περισσότερο όγκο και δύναμη.

Υλικά
1 λίτρο νερό
2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα

Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε την τσουκνίδα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι. Πλένουμε τα μαλλιά μας μ’ αυτό το έγχυμα είτε ζεστό είτε κρύο.

Βάμμα τσουκνίδας
Το βάμμα τσουκνίδας εξαφανίζει την πιτυρίδα και αναζωογονεί τα μαλλιά αφήνοντας τα απαλά και μεταξένια.

Υλικά
7 φρέσκα φύλλα τσουκνίδας ή 2 κουταλιές αποξηραμένη τσουκνίδα
500ml αλκοόλη

Εκτέλεση
Βάζουμε την τσουκνίδα μέσα στο ποτό και το αφήνουμε σε ηλιόλουστο μέρος για 15 ημέρες να βγάλει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αιθέρια έλαια του. Στραγγίζουμε το μείγμα και το χρησιμοποιούμε μια φορά την εβδομάδα κάνοντας απαλό μασάζ στη ρίζα της τρίχας.

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

Η τσουκνίδα στην κουζίνα

Πέστο τσουκνίδας

Υλικά συνταγής

½ κιλό τσουκνίδα

½ φλιτζ. κουκουνάρι

2 σκελίδες σκόρδο

½ φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη

½ φλιτζ. ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο

½ κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. πιπέρι

Διαδικασία συνταγής

Ζεματάμε τις τσουκνίδες και τις στραγγίζουμε καλά.

Βάζουμε σε ένα μπλέντερ την τσουκνίδα, το κουκουνάρι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και τα χτυπάμε.

Ρίχνουμε σιγά, σιγά το ελαιόλαδο στο μπλέντερ, ενώ χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά, τόσο ώστε να γίνει λείο το πέστο.

Τοποθετούμε το μίγμα σ’ ένα μπολ και προσθέτουμε την παρμεζάνα.

Δοκιμάζουμε το μίγμα στο αλάτι και προσθέτουμε εφόσον χρειάζεται.

Σερβίρουμε.

Κιντέατα, Ποντιακό φαγητό

Υλικά

  • 1κ. κορφές από τσουκνίδες
  • 1-2 χούφτες τριμμένα πράσα
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 χούφτες αλεύρι σιταριού και καλαμποκιού
  • Αλάτι, πιπέρι καυτερό και λάδι προαιρετικά.

Εκτέλεση

Βάζουμε τις τσουκνίδες τα πράσα και τα σκόρδα να βράσουν καλά. Όταν βράσουν στραγγίζουμε χωρίς να φύγει όλο το ζουμί. Ρίχνουμε μέσα στα χόρτα σιγά, σιγά αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε το μείγμα από το μπλέντερ. Το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζουμί αν το θέλουμε. Γίνεται μια βελούδινη κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λάδι προαιρετικά.

Διαβάστε και τη συνταγή: Τσουκνίδες με μανιτάρια

Η τσουκνίδα στη γεωργία.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις η τσουκνίδα θεωρείται ένα ανεπιθύμητο φυτό (ζιζάνιο) για τον κήπο και το χωράφι, στην πραγματικότητα μπορεί να μας φανεί πολύ χρήσιμη και ευεργετική στην καλλιέργεια.
1. Με ποιο τρόπο η τσουκνίδα είναι ευεργετική για λίπανση και προστασία των φυτών;
Οι τσουκνίδες αποτελούν εξαιρετική φυσική πηγή λίπανσης, αλλά και προστασίας για τα φυτά στον κήπο μας. Το εκχύλισμα τσουκνίδας (γνωστό και ως τσουκνιδόζουμο) λόγω των εντομοαπωθητικών ιδιότήτων χρησιμοποιείται σαν οικολογικό εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση της μελίγκρας (αφίδες) και άλλων εντόμων. Το εκχύλισμα τσουκνίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυσικό λίπασμα. Είτε με πότισμα είτε με ψεκασμό του εκχυλίσματος τσουκνίδας, βελτιώνεται η ανάπτυξη των φυτών και τα φύλλωμα αποκτά πιο σκούρο πράσινο χρώμα.
2. Πώς παρασκευάζουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για φυσικό λίπασμα και για τόνωση των φυτών;
Για να φτιάξουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για τόνωση των φυτών και για λίπανση, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: Κόβουμε φύλλα και στελέχη της τσουκνίδας λίγο πριν ανθίσει, από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο ανάλογα την περιοχή, και μετά τα αποξηραίνουμε σε σκιερό μέρος. Bάζουμε 20 γραμμάρια αποξηραμένης τσουκνίδας σε ένα λίτρα νερό. Tο αφήνουμε για μια βδομάδα και μετά ποτίζουμε τα φυτά μας. Το ψέκασμα με το εκχύλισμα τσουκνίδας δρα ως αναζωογονητικό, ειδικά σε φυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από ξηρασία, παγετό και ανέμους.
3. Πώς παρασκευάζουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για προστασία των φυτών από έντομα;
Για να φτιάξουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για εντομοαπωθητικό, ακολουθούμε την ακόλουθη διαδικασία: Βάζουμε 20 γραμμάρια αποξηραμένης τσουκνίδας σε ένα λίτρο νερό, και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 1 μόνο ημέρα. Στο διάλυμα ψεκασμού τσουκνίδας, μπορούμε να προσθέσουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας, για να αυξηθεί η εντομοαπωθητική δράση του διαλύματος. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό με το εκχύλισμα τσουκνίδας για εντομοαπωθητική δράση, κάθε 10 μέρες για να πετύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
4. Κι ένα μυστικό για την τσουκνίδα To εκχύλισμα της τσουκνίδας μπορεί να βοηθήσει ως ενεργοποιητής στην ταχύτερη δημιουργία κομπόστ. Βάζουμε μισό κιλό φρέσκιας τσουκνίδας σε 10 λίτρα νερό, τα αφήνουμε σε σκιερό μέρος για μια βδομάδα. Στη συνέχεια διαβρέχουμε τα υλικά του κομπόστ και ανακατεύουμε για να επιταχύνουμε την κομποστοποίηση.

Πηγές:

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/tsouknida-idiotites-xrisi/

https://epoptes.wordpress.com/2014/04/17/%CF%81%CF%8C%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%81%CE%AE/

https://www.cooklos.gr/syntages/pesto-tsoyknidas

www.mistikakipou.gr

https://peliti.gr/kinteata/

Scroll to Top