Ο πρόγονος του σταριού.

Ένα άλλο φυτό που συναντάω στις απογευματινές μου βόλτες στα χωράφια της Δράμας εκτός από την μολόχα που ανέφερα εχθές (25/5/2021) είναι το «Αιγίλοπας». Aegilops triuncialis

 

Με βάση την wikipedia είναι φυτό της ανατολικής Μεσογείου και της δυτικής Ασίας.

Το 2000 σε ένα ταξίδι μου στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Φαλάσαρνα, ήταν η πρώτη φορά που μάζεψα Αιγίλοπα, “τον παππού του σταριού” όπως μου είχαν πει τότε.

Από τότε έχω διαβάσει διάφορα για τον Αιγίλοπα αλλά και έχω ακούσει διάφορα. Σήμερα θα ήθελα να μοιραστώ μια θεωρία που επίσης την άκουσα στην Κρήτη από αξιόλογους ερευνητές.

«Ο Αιγίλοπας είναι ο πρόγονος του σταριού. Από τη στιγμή που υπάρχουν στην Ελλάδα οι δυο τύποι του αιγίλοπα που δημιουργήθηκε το μονόκκοκο σιτάρι πολύ πιθανών το μονόκκοκο σιτάρι να εξελίχθηκε και να εξαπλώθηκε από την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο και όχι από τη Μεσοποταμία όπως υποστηρίζουν ως σήμερα οι επιστήμονες. Άρα η γεωργία να ξεκίνησε από την Ελλάδα!!!»

Δεν ξέρω να σας πω αν ευσταθεί αυτή η θεωρία.

Απλά ένιωσα την ανάγκη να την μοιραστώ μαζί σας.

Η φωτογραφία είναι από τα περίχωρα της Δράμας κοντά στον προϊστορικό οικισμό του Αρκαδικού. Στο δρόμο για το Πελίτι αυτή την περίοδο επίσης είναι γεμάτο με Αιγίλοπα.

Να τι γράφει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

«Aegilops triuncialis Ελληνική Ονομασία Αιγίλωψ ο τριούγκιος

Μονοετές χειμερινό φυτό ύψους 0,2-0,5m. Αποτελεί ένα είδος γρασιδιού και ευδοκιμεί τόσο σε πετρώδη εδάφη, όσο και σε λιβάδια. Οι μίσχοι (καλάμια, δηλαδή το εναέριο τμήμα του φυτού) είναι όρθιοι και άκαμπτοι. Τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα σε ταξιανθίες των 2-6 ανθέων. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται την άνοιξη.

Φαρμακολογικές δράσεις-Εφαρμογές

Το φυτό δεν χρησιμοποιείται στη θεραπευτική, ωστόσο αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη γενετική, καθώς χρησιμοποιείται ως πηγή γενετικού υλικού για τη λήψη διαγονιδιακών ειδών σιταριού με επιθυμητές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, το φυτό έχει την ικανότητα να προστατεύει τους σπόρους άλλων φυτών από την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηριδίων, αλλά και από τα έντομα. Στη κοσμετολογία χρησιμοποιείται ως συστατικό για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των προϊόντων, καθώς βελτιώνει την σταθερότητά τους.»

Τα παραπάνω είναι ένας βασικός λόγος για τη διατήρηση των άγριων συγγενών των καλλιεργούμενων φυτών και των βιοτόπων τους.

Αυτό το άγνωστο και ταπεινό φυτό έχει μια τεράστια αξία!!!

Scroll to Top