Μαύρα φασόλια με σπανάκι και μανιτάρια

Πριν λίγες μέρες ήμουν καλεσμένος στην Άνω Βροντού Σερρών, φεύγοντας από το χωριόο κ. Τάσος Καλφόγλου πρόεδρος της κοινότητας, μου πρόσφερε μια σειρά με τοπικές ποικιλίες από φασόλια. Μέσα στα φασόλια ήταν και μια ποικιλία μαύρα φασόλια, καθιστά.

Σήμερα (4/11/2020) σκέφτηκα να δοκιμάσω τα μαύρα φασόλια. Τα μαγείρεψα με σπανάκι και μανιτάρια.

Πολλές παραδοσιακές ποικιλίες έχουν διασωθεί, γιατί οι νοικοκυρές κάνουν κάποιες συνταγές μόνο με αυτά. Να θυμίσω εδώ ότι οι τοπικές ποικιλίες σώθηκαν χάρη στις γυναίκες, όπου τις ευχαριστούμε από καρδιάς.

Το 1997 είχα επισκεφτεί το χωριό Πυγές στα Άγραφα, εκεί συνάντησα τον κ. Παύλο Βλάχο και την γυναίκα του. Όταν έφτασα στο σπίτι τους, μαγείρευαν στη γάστρα (στα κάρβουνα) και παράλληλα έψηναν και άσπρα καλαμπόκια στα κάρβουνα. Ο κ. Παύλος και η γυναίκα του, που δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα της τώρα, καλλιεργούσαν εκτός των άλλων και την «ασπροκαμπέρα» μια ποικιλία σταριού για να κάνουν πρόσφορο. Μου είχαν πει ότι το αλεύρι από την ασπροκαμπέρα ήταν πιο καλό για το πρόσφορο.

Επίσης οι Πόντιοι έχουν ένα παραδοσιακό φαγητό τα μαύρα λάχανα με τα φασόλια, αυτό το υπέρηχο φαγητό γίνεται με συγκεκριμένες ποικιλίες φασολιών και λάχανου. Στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου καλλιεργούσαν αυτές τις ποικιλίες για να μπορούν να μαγειρέψουν αυτό το φαγητό.

Η συνταγή που έκανα σήμερα είναι ένας συνδυασμός, μου αρέσει να αυτοσχεδιάζω στη μαγειρική. Έχω μια αίσθηση ελευθερίας και φαντασίας.

Υλικά:

Μαύρα φασόλια (δυο χούφτες).

Σπανάκι 300 γρ.

Μανιτάρια 250 γρ.

Ένα κρεμμύδι ξερό.

4 φρέσκα κρεμμυδάκια.

Ένα σκόρδο μικρό.

Λάδι.

Αλάτι.

Πιπέρι.

Προσθέστε ή αφαιρέστε υλικά ανάλογα με τις διατροφικές σας συνήθειες.

Έβαλα από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια να μουσκέψουν.

Σοτάρω τα κρεμμύδια σε μια κατσαρόλα. Μετά προσθέτω τα φασόλια και τα σκόρδα.

Αφού πάρουν τα φασόλια μια βράση, ρίχνω τα σπανάκια.

Παράλληλα σε άλλη κατσαρόλα σοτάρω τα μανιτάρια με λίγο λάδι και κρεμμύδι.

Όταν γίνουν τα μανιτάρια τα ενώνω με τα φασόλια και το σπανάκι.

Προσθέτω το αλάτι το πιπέρι και το λάδι.

Τα αφήνω για λίγο πάνω στη φωτιά και μετά σβήνω το μάτι.

Ο χρόνος παρασκευής είναι περίπου μια ώρα.

Την εποχή των lock down είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε τους τοπικούς παραγωγούς με την όποια αγοραστική δύναμη διαθέτουμε.

Αν αναλύσουμε το φαγητό που σας περιγράφω πιο πάνω, τα φασόλια είναι μια τοπική ποικιλία από την Άνω Βροντού, τα καλλιεργεί ο κ. Φίλιππος που άφησε τη ζωή της πόλης για να ζήσει στο χωριό του.

Τα σπανάκια είναι από έναν παραγωγό πολύ κοντά από το σπίτι, στα τρία λεπτά με τα πόδια.

Τα μανιτάρια, είναι του κουνιάδου μου «μανιταρόbios», καλλιεργεί βιολογικά μανιτάρια έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Το λάδι είναι από έναν παραγωγό στα πενήντα χιλιόμετρα από το σπίτι.

Το κρεμμύδι είναι από έναν φίλο παραγωγό από τον Καλό Αγρό Δράμας.

Τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο είναι από τον κήπο μου.

Με αυτό τον τρόπο μαγειρεύω στηρίζοντας τους τοπικούς καλλιεργητές και τις τοπικές ποικιλίες, μαγειρεύω υγιεινά με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, βοηθάω την τοπική οικονομία και είναι σαν να τρώμε παρέα με όλους αυτούς τους γνωστούς παραγωγούς.

Με το πιρούνι μας αλλάζουμε τον κόσμο προς το καλύτερο, στηρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς που καλλιεργούν τοπικές ποικιλίες που στηρίζουν την εθνική οικονομία που καλλιεργούν φιλικά προς το περιβάλλον.

Η αλληλεγγύη είναι στο χέρι μας.

Scroll to Top