Πηγή: www.agriamanitaria.gr

Κρίταμο που το βρίσκω1.

Μπορεί να βρεθεί κατά μήκος της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, του Ατλαντικού σε παράκτιες περιοχές, στις δυτικές ακτές της Ευρώπης, στα Κανάρια Νησιά και στη Βόρεια Αφρική.

Το κρίταμο το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα, πάντα σε παραθαλάσσιες και βραχώδεις ακτές, σε σχισμές βράχων, σε αμμώδεις παραλίες, αναπτύσσεται σε πολύ δυσπρόσιτα σημεία συχνά ψηλά στα βράχια σε όλη τη χώρα.

Κριταμος πότε μαζευεται:

Ησυλλογή του γίνεται από το Μάιο-Οκτώβριο, 2 ή και 3 φορές το χρόνο, τον Μάιο-Ιούνιο γίνεται η πρώτη συγκομιδή, από τον Ιούλιο-Αύγουστο η δεύτερη και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο η τρίτη.

Συλλέγονται τα φύλλα και οι τρυφεροί νεαροί βλαστοί πριν ανθίσει.

Μαζεύουμε τις τρυφερές κορυφές για τη παραγωγή εκχυλίσματος, οι βλαστοί και τα φύλλα για κονσερβοποίηση, τουρσί ή για νωπή κατανάλωση σε σαλάτες, καλό είναι η συγκομιδή των βλαστών και των φύλλων να γίνεται πριν την άνθηση, τα ώριμα βλαστάρια δεν συλλέγονται είναι ινώδεις ή ξυλώδη.

Κριταμος πως τρώγεται, Εδωδιμότητα:

Τόσο οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρικές παραδόσεις τους.

Καταναλώνεται φρέσκο σε σαλάτες και ορεκτικά προσθέτοντας ασυνήθιστη γεύση, τηγανιτό σε ομελέτες, σε ψαρόσουπες και είναι ιδανικό μεζέ για τσίπουρο.

Το αποξηραμένο κρίταμο λόγω της αλμυρής γεύσης που έχει μπορεί να γίνει πολύ ωραίο αλμυρό καρύκευμα.

Κριταμο συνταγή για Αλμυρό μπαχάρι από κρίταμο:

Αποξηραίνουμε τα φύλλα και τα φρέσκα βλαστάρια στον ήλιο, όταν ξεραθούν τα τοποθετούμε στο μπλέντερ, τα κάνουμε σκόνη και τη τοποθετούμε σε ένα αεροστεγές βάζο.

Χρησιμοποιούμε τη σκόνη αντί για αλάτι ή σαν μπαχάρι σε σαλάτες και σε διάφορα φαγητά

Θεραπευτικές ιδιότητες του κρίταμου

Οκρίταμος περιέχει ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα όπως ιώδιο, επίσης περιέχει βιταμίνη Ε, C και Κ.

Ο κρίταμος έχει ήπιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. θεωρείται αποτοξινωτικό βότανο, καθαρίζει το αίμα και είναι ευεργετικό για το συκώτι, χρησιμοποιείται επίσης ως διουρητικό και ορεκτικό.

Λέγεται ότι το ρητινώδες αιθέριο έλαιο του είναι πολύ καλό αφροδισιακό.

Το βρίσκουμε με τη μορφή εγχύματος, χυμού, βάμματος, αιθέριου ελαίου, σιροπιού, φαρμακευτικού οίνου.

Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.

Κρίταμο τουρσί για αρχάριους2

Τόσο οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρικές παραδόσεις τους. Καταναλώνεται φρέσκο σε σαλάτα προσθέτοντας μια ασυνήθιστη γεύση, τηγανιτό σε ομελέτες και σε ψαρόσουπες.

Ο κρίταμος είναι ένα πολυετές φυτό, το συναντάμε σε παραθαλάσσιες και βραχώδεις ακτές, σε σχισμές βράχων, σε αμμώδεις παραλίες, αναπτύσσεται σε πολύ δυσπρόσιτα σημεία συχνά ψηλά στα βράχια σε όλη τη χώρα.

Συλλέγονται τα φύλλα και οι τρυφεροί νεαροί βλαστοί από το Μάϊο μέχρι και τον Οκτώβριο. Περιέχει ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα όπως ιώδιο, επίσης βιταμίνη Ε, C και Κ.

Έχει ήπιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, θεωρείται αποτοξινοτικό βότανο, καθαρίζει το αίμα και είναι ευεργετικό για το συκώτι, χρησιμοποιείται επίσης ως διουρητικό και ορεκτικό. Λέγεται ότι το ρητινώδες αιθέριο έλαιο του είναι πολύ καλό αφροδισιακό.

Πηγή: www.agriamanitaria.gr

1

2

Φωτογραφία: Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Scroll to Top