Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για να κάνουμε κομποστ. Είναι η εποχή που υπάρχουν αρκετά πεσμένα φύλλα, ξερά ξύλα, αρκετά υπολείμματα από τον κήπο και πάντα έχουμε οργανικά υπολείμματα στην κουζίνα μας.
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία που γίνεται παντού στη φύση. Μπορούμε όμως να την αναγνωρίσουμε πιο εύκολα στο δάσος όπου βλέπουμε τα ξερά φύλα και κλαδιά να γίνονται γόνιμο χώμα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνουμε κομποστ. Εμείς θα περιγράψουμε έναν απλό τρόπο για να κάνουμε μόνοι μας κομποστοποιητή.
Παίρνουμε τέσσερις παλέτες και δημιουργούμε έναν κουτί όπου οι δυο πλευρές του είναι ανοιχτές.
Μπορούμε να ντύσουμε εσωτερικά τις παλέτες με γεωύφασμα ή να χρησιμοποιήσουμε επιπλέον ξύλα για να μειώσουμε τα μεγάλα διαστήματα μεταξύ των ξύλων για να μην φεύγουν τα υλικά μας έξω.
Στην κάτω πλευρά της κατασκευής μας μπορούμε να βάλουμε άμμο για να στραγγίζουν τα υγρά από την κομποστοποίηση.
Στην πάνω πλευρά μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα καπάκι έτσι ώστε να μην μπαίνουν μέσα ζώα όπως γάτες ή σκυλιά κ.α.
Στο πλάι και στο κάτω μέρος της μπροστινής μεριάς μπορούμε να ανοίξουμε μια πόρτα για να μπορούμε να βγάζουμε το κομποστ.
Τι βάζουμε στο κομποστ
Στο κομπόστ ρίχνουμε υπολείμματα από την κουζίνα μας, όχι υπολείμματα φαγητού ή λάδι. Φύλα από τα λαχανικά, κοτσάνια, υπολείμματα καφέ, υπολείμματα τσαγιού, κ.λ.π.
Από τον κήπο τα φύλλα το γκαζόν, τα ξερά ξύλα, τα υπολείμματα του κήπου είναι όλα πολύ καλά υλικά για κομποστοποίηση.
Ανά διαστήματα μπορούμε να ρίξουμε λίγο χώμα. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε την κομποστοποίηση και αποφεύγουμε τη συγκέντρωση εντόμων και τις δυσάρεστες οσμών.
Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές μπορούμε να ποτίσουμε το κομπστ για να αυξήσουμε την υγρασία και να αποφύγουμε την ανάφλεξή του.
Το χειμώνα που έχει πολλές βροχές και υγρασία προσθέτουμε ξερά ξύλα για να αυξήσουμε τον αέρα ανάμεσα στα υλικά μας.
Το κομποστ θα είναι έτοιμο σε πέντε μήνες περίπου.
Όταν θα αρχίσετε να μαζεύετε τα υπολείμματα της κουζίνας σας για να τα βάλετε για κομποστοποίηση θα εντυπωσιαστείτε από τα πόσα πολλά υλικά θα βγάζετε κάθε μέρα. Αν μπείτε στη λογική της κομποστοποίησης μετά θα σας είναι πολύ δύσκολο να πετάξετε στα σκουπίδια τα οργανικά υλικά από την κουζίνα σας.
Καλή επιτυχία.