Είμαστε στα μέσα Μαρτίου και μια από τις καλλιέργειες που μπαίνει τώρα είναι η πατάτα.
Η πατάτα αναπτύσσετε μέσα στο έδαφος, γι’ αυτό θα χρειαστεί καλή κατεργασία του εδάφους. Θα πρέπει να απομακρύνουμε τις πέτρες που υπάρχουν.
Η πατάτα είναι ένα απαιτητικό φυτό γι’ αυτό είναι καλό να ρίξουμε κοπριά ή κόμποστ στο μέρος που θα κάνουμε την καλλιέργεια της πατάτας.
Τις πατάτες τις καλλιεργούμε σε σαμάρια, υπερυψωμένα αυλάκια.
Οι πατάτες που φυτεύουμε είναι όπως τις πατάτες που τρώμε. Για σπόρο επιλέγουμε πατάτες όπως το μέγεθος του αυγού. Αν είναι πιο μεγάλες οι πατάτες μπορούμε να τις κόψουμε. Θα πρέπει να φροντίσουμε να αφήσουμε ένα μάτι τουλάχιστον σε κάθε μέρος που κόβουμε. Την κομμένη πλευρά μπορούμε να την βάλουμε στη στάχτη ή απλά να την αφήσουμε για δυο μέρες να στεγνώσει για να μην αναπτυχθούν ασθένειες.
Τα σαμάρια ή αυλάκια που κάνουμε για να βάλουμε τις πατάτες θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 70-80 εκατοστά. Πάνω στο σαμάρι η απόσταση φύτευσης είναι 25 εκατοστά. Τα σαμάρια στη διάρκεια της καλλιέργειας τα γεμίζουμε – προσθέτουμε χώμα από τα πλάγια-έτσι ώστε να έχουν χώμα για να αναπτυχθούν οι πατάτες. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε οι πατάτες μας να εκτεθούν στον ήλιο, όπου θα πρασινίσουν και θα γίνουν ακατάλληλες για φαγητό.
Ανάγκες σε νερό.
Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού η πατάτα δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό. Καθώς όμως αναπτύσσεται και μπαίνουμε στο καλοκαίρι οι ανάγκες του αυξάνουν. Όταν το φυτό έχει λουλούδια είναι η χρονική στιγμή που κάνει τις πατάτες, τότε έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό και σε οργανική ουσία.
Συγκομιδή
Σε διάστημα 3-4ων μηνών οι πατάτες μας είναι έτυμες για συγκομιδή. Όταν αρχίσουν να ξεραίνονται τα φύλα της ξέρουμε ότι μπορούμε να συγκομίσουμε τις πατάτες. Πολλοί καλλιεργητές αφήνουν τις πατάτες άλλες δύο εβδομάδες από την ώρα που θα ξεραθούν τα φύλλα.
Τι πατάτες τις βγάζουμε προσεκτικά με μια τσάπα ή με πατατο εξαγωγέα αν είναι μεγάλη η έκταση μας.
Διαβάστε επίσεις