Καλλιέργεια πατάτας στον κήπο

Εχθές αναφερθήκαμε σε «Ιστορίες με πατάτες στο Πελίτι» σήμερα θα αναφερθούμε στο πως καλλιεργούμε πατάτες στον κήπο μας.

Οι πατάτες είναι πλέον από τα βασικά είδη στη διατροφή μας και όλοι λατρεύουμε τις τηγανιτές πατάτες. Η πατάτα αποτελεί τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας λόγω του αμύλου.

Οι πατάτες ανήκουν στην οικογένεια των σολανοειδών και είναι ξαδέρφια με τις ντομάτες, την πιπεριά και τη μελιτζάνα.

Η καλλιέργεια της πατάτας μπορεί να γίνει εύκολα στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

Η πατάτα χρειάζεται αφράτο χώμα και γόνιμο χώμα. Τις πατάτες ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζούμε μπορούμε να τις φυτέψουμε στα τέλη του χειμώνα στις αρχές της άνοιξης, ή στις αρχές του καλοκαιριού. Η συγκομιδή μπορεί να γίνει ως τον Οκτώβριο.

Φυτεύαμε τις μικρές πατάτες ή αν έχουμε μεγάλες τις κόβουμε στη μέση. Τις πατάτες που θα κόψουμε – την κομμένη επιφάνεια – θα τη βάλουμε στη στάχτη για να την προστατέψουμε από το σάπισμα.

Αφού προμηθευτούμε τον πατατόσπορο τον αφήνουμε 15 μέρες για να βγάλει φύτρα και μετά τον φυτεύαμε. Το βάθος σποράς είναι 15-20 εκατοστά. Η απόσταση φύτευσης μεταξύ των γραμμών είναι 70-80 εκατοστά και μεταξύ των φυτών 30-35 εκατοστά.

Όταν η πατάτα μας φυτρώσει και γίνει περίπου δέκα εκατοστά την τσαπίζουμε για τα χόρτα και τη «γεμίζουμε» βάζουμε χώμα από το πλάι στο φυτό για να μπορέσει να κάνει πατάτες.

Είναι καλό στο χωράφι που βάζουμε πατάτα, την προηγούμενη χρονιά να είχαμε μια καλλιέργεια με κάποιο ψυχανθές π.χ φασόλια. Αποφεύγουμε να βάζουμε συνεχόμενα δυο χρόνια πατάτες ή κάποιο φυτό που να είναι συγγενικό με την πατάτα.  Για να μην υπάρχει εξάντληση του εδάφους και να αποφύγουμε την μετάδοση  ασθενειών.

Η πατάτα θέλει αφράτο χώμα και γόνιμο γι’ αυτό εμπλουτίζουμε το έδαφος με κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά. Η πατάτα είναι αρκετά απαιτητικό φυτό.

Ελέγχουμε τα φυτά μας για αυγά δορυφόρου, όπου είναι στο κάτω μέρος των φύλων της πατάτας και τα καταστρέφουμε. Αν αναπτυχθεί δορυφόρος μαζεύουμε τα έντομα κάθε πρωί από την ανατολή προς τη δύση όπως μας έχει πει  ο Γιώργος Κηπουρός.

Η πατάτα έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ανάλογα με την περιοχή που κάνετε την καλλιέργεια και τη βροχόπτωση που υπάρχει κανονίζεται και το πότισμα της πατάτας.

Επίσης οι ανάγκες της πατάτας σε νερό διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης της. Οι μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό είναι όταν μεγαλώνουν οι κόνδυλοι της πατάτας. Πια είναι αυτή η περίοδος όταν έχει το άνθος της. Ποτίζουμε συνήθως δυο με τρις φορές την εβδομάδας.

Τις πατάτες τις συγκομίζουμε σε 3-4 μήνες μετά τη φύτευση τους. Τις αποθηκεύουμε σε μια αποθήκη με χαμηλή υγρασία χαμηλή θερμοκρασία και σκοτεινή. Μπορούμε να την αποθηκεύσουμε σε τελάρα ή σε τσουβάλια που να μπορεί να αερίζεται.

Διαβάστε επίσης

Ιστορίες με πατάτες στο Πελίτι

Καλλιέργεια πατάτας στον κήπο

Καλλιέργεια πατάτας

Πως αποθηκεύουμε τις πατάτες μας.

Scroll to Top