Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη με την αύξηση της θερμοκρασιάς, την αλλαγή των βροχοπτώσεων, (μύωση σε κάποιες περιοχές, έντονες βροχοπτώσεις σε άλλες περιοχές), ξηρασία, παγετώνες και αιώνια χιόνια λιώνουν και η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.
Κάθε μέρα όλοι γινόμαστε μάρτυρες αυτών των φαινομένων και όλοι ασχολούμαστε με αυτά. Γίνονται κινητοποιήσεις πολιτών, συνεδριάσεις φορέων και πολιτικών κ.λ.π.
Παράλληλα με την κλιματική αλλαγή υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο πολύ πιο σημαντικό αλλά δεν ακούγεται ούτε φαίνετε όπως η κλιματική αλλαγή, είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας.
Η λέξη «βιοποικιλότητα» προκύπτει από τη σύντμηση του όρου «Βιολογική Ποικιλότητα». Σύμφωνα με το Άρθρο 2 «Ορισμοί» της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα «ως βιολογική ποικιλότητα νοείται η ποικιλία των ζώντων οργανισμών πάσης προελεύσεως περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, χερσαίων, θαλασσίων και άλλων υδατικών οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων, των οποίων αποτελούν μέρος. Περιλαμβάνεται, επίσης, η ποικιλότητα εντός των ειδών, μεταξύ ειδών και οικοσυστημάτων». Πιο απλά, ως βιοποικιλότητα ορίζεται η ποικιλία της ζωής σε όλες τις μορφές της (φυτά, ζώα, μύκητες κ.λ.π.) και σε όλα τα επίπεδα οργάνωσής της (γονίδια, οργανισμοί, οικοσυστήματα). Η έννοια της βιοποικιλότητας αγκαλιάζει, συνεπώς, όλη τη ζωή στη Γη1.
Μολονότι πολλοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας συνιστά τεράστια απειλή για την ανθρωπότητα, οι δύο προηγούμενες συμφωνίες (το 2002 και το 2010) δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τη χειρότερη απώλεια ειδών στον πλανήτη, μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Το ζήτημα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην πολιτική ατζέντα. Σε σύγκριση με τις συνόδους για την κλιματική αλλαγή, ελάχιστοι αρχηγοί κρατών συμμετέχουν στις συνομιλίες για τη βιοποικιλότητα. Ακόμη και πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλν Τραμπ, η Ουάσινγκτον είχε αρνηθεί να επικυρώσει τη συμφωνία και έστελνε στις διασκέψεις μόνο έναν παρατηρητή2.
Τι μπορούμε να κάνουμε οι απλοί πολίτες
Μια που οι πολιτικοί μας κάνουμε από λίγα ως ελάχιστα στο θέμα της διατήρησης της βιοποικιλότητας – διατήρησης της ζωής.
Θα δώσουμε εδώ μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της γεωργικής βιοποικιλότητας.
Μπορούμε να:
- καλλιεργούμε ένα μέρος της τροφής μας με παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.
- αναζητήσουμε τους καλλιεργητές που κρατάνε το δικό τους σπόρο και να τους στηρίξουμε οικονομικά αγοράζοντας τα προϊόντα τους.
- να κάνουμε ένα τραπέζι στους φίλους μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα με παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.
- να υποστηρίξουμε εθελοντικά οργανώσεις που ασχολούνται με τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών όπως το Πελίτι κ.α.
- να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται κοντά στην περιοχή που ζούμε.
- να καταναλώνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που ωριμάζουν στην εποχή τους.
- να έχουμε θετική σκέψη και στάση ζωής.
Πηγές:
1 http://www.biodiversity-info.gr/index.php/2014-04-21-15-38-38
Φωτογραφία: Εργάτης με το αλυσοπρίονό του στον ώμο στον Αμαζόνιο. – Πηγή: Ricardo Beliel / Brazil Phrots/ LightRocket via Getty Images/Ideal Images
Αφήστε Σχόλιο / Απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.