Ενεργειακή κρίση και αυτονομία στην ενέργεια.

Το 1997 σε ηλικία 18 χρονών έκανα το πρώτο μου ταξίδι στην Ευρώπη. Στο μετρό του Λονδίνου, προβληματίστηκα πολύ όταν έπρεπε να μπω για να πάρω το τρένο. Αν γίνει διακοπή ρεύματος τι θα γίνει εκεί μέσα;

Τι θα συμβεί σε μια πόλη αν δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα για μια εβδομάδα;

 1. Θα μείνει χωρίς πόσιμο νερό.
 2. Θα σταματήσει κάθε μέσο επικοινωνίας, τηλέφωνο, ιντερνέτ, ραδιόφωνο, τηλεόραση κ.λ.π, .
 3. Θα αδειάσουν τα ράφια των σουπερ μάρκετ.
 4. Θα σταματήσουν οι αντλίες καυσίμων.
 5. Θα σταματήσει η θέρμανση και η ψύξη των σπιτιών.

Ζώντας από επιλογή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το 1993 εγκαταστάθηκα στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου τον επόμενο χρόνο το καλοκαίρι του 1994 μετακόμισα σε ένα άλλο σπίτι. Το σπίτι δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι ξεκίνησα μια περίοδο που κράτησε ως το 2001 όπου έζησα από επιλογή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στην αρχή στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου, στην Κάρπη του νομού Κιλκίς και στα Πομακοχώρια του νομού Ροδόπης στο Σουμάκ. Στο Σουμάκ δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα όλος ο οικισμός και έζησα και τη μετάβαση στον ηλεκτρισμό. Η μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια  έφερε την αλλαγή στις συνήθεις των ανθρώπων και στις σχέσεις τους.

Σήμερα (9/1/2022) είδα στους τίτλους των ειδήσεων ότι η πρωτεύουσα του Λιβάνου έμεινε χωρίς ηλεκτρικό για πάνω από 20 ώρες, λόγο της ενεργειακής κρίσης και ότι προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές ηλεκτροδότησης της χώρας.

Προτάσεις για αυτόνομο φωτοβολταϊκό.

Στη συνέχεια παραθέτω δυο προτάσεις για την αυτονόμηση σε ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακό επίπεδο. Αν κάνετε αναζήτηση στο ιντερνέτ μπορείτε να βρείτε πολλές προτάσεις για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα 1.

Εξοπλισμός

 1. Ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο 40Wp
 2. Ένας ρυθμιστής Φόρτισης, 10A
 3. Ένας συσσωρευτής 50Ah

Το σύστημα αυτό παράγει ρεύμα για 12Volt. Φωτισμός 2 ηλεκτρονικές λάμπες LED ισχύος 7W για 4 ώρες.

Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα 2.

Εξοπλισμός

 1. Τέσσερα φωτοβολταϊκά πλαίσια 600Wp
 2. Ένας ρυθμιστής Φόρτισης 30A
 3. Δύο συσσωρευτές σύνολο 5,3 kwh
 4. Ένας μετατροπέας τάσεως σύνολο 1500W

Το σύστημα αυτό παράγει ρεύμα για 24Volt. Κάλυψη καταναλώσεων σε εξοχικό τους θερινούς μήνες. Ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α+ (max. 1.0m ύψος). Φωτισμός 5 ηλεκτρονικές λάμπες LED ισχύος 7W για 4 ώρες. T. V. 50W για 3 ώρες.

Από το 2018 το Πελίτι είναι ενεργειακά αυτόνομο. Ξεκινήσαμε από ένα μικρό σύστημα για φως στην αρχή. Το 2019 επεκτείναμε την αυτονομία μας και σε ηλεκτρικές συσκευές. Είναι πολύ μεγάλη εμπειρία και πολύ ωραίο το αίσθημα της αυτονομίας στην ενέργεια.

Ξεκινήστε να ζείτε την αίσθηση της ενεργειακής αυτονομίας.  Αγοράστε μικρούς ηλιακούς φακούς που φορτίζουν από τον ήλιο, φορτιστές για το κινητό σας με τον ήλιο. Κάντε κατασκήνωση στη φύση με αυτές τις πρώτες σας ηλεκτρικές συσκευές, βήμα, βήμα μπορείτε να φτάσετε σε πολύ μεγάλη αυτονομία στην ενέργεια.

Καλό δρόμο.

Σχόλια από αναγνώστες:

Βασίλης

Έχω 9 πάνελ 250 βατ έκαστο

υβριδικό ινβέρτερ 5000 βατ με ρυθμιστή φόρτισης και φορτιστή μπαταριών από 220 βολτ και από γεννήτρια

και 48 βολτ pack 750 αμπερ

η κατανάλωση του σπιτιού μου είναι 3 κιλοβατώρες την ημέρα οπότε έχω αυτονομία περίπου 10 μέρες χωρίς να μπει καθόλου ρεύμα στα πάνελ, ακόμα και σε συννεφιά έρχεται κάτι

Φωτογραφία στο νυχτερινό ουρανό στη γη του Πελίτι Petros Sain.

Scroll to Top