Εμπειρία ζωής και κλίμα συγκίνησης κατά τη συμμετοχή μας στη δεύτερη Γιορτή Σπόρων, στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Συγκινητικές στιγμές ελληνοτουρκικής φιλίας στη γιορτή που διεξήχθη στις 23 και 24 Ιουνίου 2018 από το Πελίτι και την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην Τουρκία
Η 2η Γιορτή Σπόρων συνδιοργανώθηκε από το Πελίτι και την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με την υποστήριξη του seedfreedom.
Στη γιορτή έδωσαν το παρών Έλληνες-μέλη του Πελίτι, καθώς και πολίτες από την Τουρκία.
Ειδικότερα, από την Ελλάδα συμμετείχαν: το Πελίτι, μαζί με τις τοπικές του ομάδες του Έβρου, της Κομοτηνής, της Δράμας, της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Αίγινας, καθώς και μεμονωμένοι καλλιεργητές.
Συμμετείχαν επίσης και δύο μοναχές από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου, που είναι μία από τις τοπικές ομάδες του Πελίτι και στην οποία οφείλεται η γέννηση της ιδέας της γιορτής αυτής, πριν από πολλά χρόνια.
Από την Τουρκία συμμετείχε το Slow Food Şile Palamut Birliği με τους Fatma Cam Denizci και Tamer Denizci, αλλά και μεμονωμένοι καλλιεργητές από τη Χάλκη και την Κωνσταντινούπολη.
Μόλις η αποστολή αφίχθη στην Πόλη το πρωί της Παρασκευής, επισκέφτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Οι συμμετέχοντες έτυχαν θερμής υποδοχής από τους υπευθύνους του Πατριαρχείου, οι οποίοι τους ξενάγησαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
Πρέπει να σημειώσουμε πως φέτος σε αντίθεση με την περσινή χρονιά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν έγινε δυστυχώς καμία συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του ιδίου, ούτε σε επίπεδο ομάδας αλλά ούτε σε επίπεδο προσώπων.
Ο Πατριαρχικός Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ο κύριος Ελληνoρθόδοξος καθεδρικός ναός που λειτουργεί ακόμη στην Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας έως και το 1453 μ.Χ. Από το 330 μ.Χ. αποτελεί τη έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του ανώτερου Πατριαρχείου της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που αναγνωρίζεται και ως πνευματική Κεφαλή ολόκληρης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο ναός είναι σχετικά μικρός και βρίσκεται στη συνοικία «Φανάρι» της Κωνσταντινούπολης, βόρειο-δυτικά του ιστορικού κέντρου της παλιάς Πόλης.
Ακολούθησε ξενάγηση στο Ζωγράφειο Σχολείο, όπου μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά, ζεστασιά και απλόχερη φιλοξενία.
Ο διευθυντής του Λυκείου, κ. Γιάννης Δερμιτζόγλου, παρέθεσε μάλιστα προς τιμήν μας μεσημεριανό γεύμα και μοίρασε σε όλη την αποστολή αναμνηστικά ενθύμια.
Για την ιστορία να ενημερώσουμε ότι το Ζωγράφειον Λύκειον είναι ένα από τα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης, σε μικρή απόσταση από το «Πέρα».
Η ιστορία του Ζωγραφείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση, την οποία το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως δεν μπορούσε να καλύψει.
Μετά το Ζωγράφειο έγιναν επισκέψεις στο Ναό της Παναγίας και στον Καθολικό Ναό του Αγίου Αντωνίου
Ακολούθησε περιήγηση στην Πόλη και στην Αγορά, όπου βιώσαμε από κοντά τον παλμό και τις εκδηλώσεις υποστήριξης των δύο βασικών υποψηφίων για τις Τουρκικές εκλογές, οι οποίες διεξαγόταν σε ένα ωραίο και ευχάριστο κλίμα.
Αμέσως μετά, το λεωφορείο μετέφερε τους εκδρομείς στο λιμάνι. Το καραβάκι τους μετέφερε στη Χάλκη, τον τόπο διεξαγωγής της 2ης γιορτής ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων.
Η υποδοχή στη Χάλκη ήταν ξεχωριστή, αφού συντελέστηκε με αγάπη από δύο εξαίρετους ιερείς, τον υπεύθυνο πατέρα Γεδεών και τον πατέρα Ιωαννίκιο. Δύο χαρισματικοί πνευματικοί πατέρες, οι οποίοι άνοιξαν διάπλατα την πόρτα της Σχολής και φρόντισαν για μια αξέχαστη φιλοξενία.
Ο πατήρ Ιωαννίκιος, ξενάγησε τους επισκέπτες στο παρεκκλήσι, στις αίθουσες διδασκαλίας αλλά και στη βιβλιοθήκη προκαλώντας έντονη συγκίνηση με τα λόγια του μέσα από τις ιστορίες που μας διηγήθηκε.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η σχολή στεγαζόταν αρχικά στη σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, η οποία είχε ιδρυθεί από τον Πατριάρχη Φώτιο Α΄ της Κωνσταντινούπολης (858-861 και 878-886). Το 1844, ο Πατριάρχης Γερμανός Δ΄, κατά την πρώτη του πατριαρχεία (1842-1845), ίδρυσε το 1843 θεολογική Σχολή στις εγκαταστάσεις της μονής της Αγίας Τριάδας, την οποία και εγκαινίασε το αμέσως επόμενο έτος, δηλαδή στις 13 Σεπτεμβρίου 1844.
Όλα τα κτίρια -εκτός από ένα παρεκκλήσι- καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού που συνέβη στις 28 Ιουνίου 1894 στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας ως συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία τους. Μετά από εκτεταμένες επισκευές και αναστηλώσεις που διήρκησαν 17 μήνες και αποπερατώθηκαν από τον αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη, εγκαινιάστηκε η σχολή σε ένα νέο πλέον κτίριο, την 1η Οκτωβρίου του 1896. Σημαντική ανακαίνιση έγινε επίσης και κατά τη δεκαετία του 1950.
Την επόμενη ημέρα κατέφτασε στη σχολή η ομάδα των Τούρκων, οι οποίοι θα συμμετείχαν στη 2η γιορτή σπόρων.
Έλληνες και Τούρκοι ξεναγηθήκαμε από κοινού στους κήπους της σχολής και γευματίσαμε παρέα.
Αμέσως μετά κατευθυνθήκαμε στο Συνοδικό της Ι. Μονής, όπου έγιναν ομιλίες εκατέρωθεν, σχετικά με τους σπόρους και τις παραδοσιακές καλλιέργειες.
Η αποκορύφωση της ελληνοτουρκικής φιλίας
Μοναδική υπήρξε η στιγμή κατά την οποία κατέφθασαν στο Συνοδικό δύο ηλικιωμένοι Τούρκοι από τη Χάλκη κρατώντας στα χέρια τους παραδοσιακούς σπόρους τους οποίους κατείχαν από τους προγόνους τους.
Οι δυο ηλικιωμένοι κάλεσαν τις δύο αποστολές στους κήπους των σπιτιών τους, όπου και αντάλλαξαν απόψεις και φωτογραφήθηκαν, διαπιστώνοντας για άλλη μια φορά πως αυτά που ενώνουν τους δυο λαούς είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.
Το βράδυ, η αποστολή διασκέδασε με ελληνική μουσική και τούρκικα τσιφτετέλια, σε ένα μικρό αλλά ζεστό, φιλόξενο και συμπαθητικό μαγαζάκι στη Χάλκη. Ένα μέλος της αποστολής, ο Σάββας, έπαιξε και τραγούδησε παλιές και νέες επιτυχίες.
Την Κυριακή, η ελληνική αποστολή παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι της Σχολής, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε η γιορτή ανταλλαγής σπόρων.
Έλληνες και Τούρκοι πλαισίωσαν την εκδήλωση, ανταλλάσοντας παραδοσιακές ποικιλίες των δύο χωρών, τονώνοντας το αίσθημα φιλίας και στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής, ένα ρίγος ήρθε να προστεθεί στο ήδη συγκινησιακό κλίμα της, όταν έγινε γνωστό πως ο Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρος, έδωσε την ευχή του για την 3η Γιορτή Σπόρων, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί το διήμερο 22 και 23 Ιουνίου 2019.
Αμέσως μετά τη λήξη της γιορτής, τα μέλη της ομάδας επέστρεψαν στην Ελλάδα γεμάτοι εμπειρίες και ανεπανάληπτα συναισθήματα.
Το «ΚΡΗΝΗ LIVE» ως μέλος της αποστολής θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά: τον κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ιδρυτή του Πελίτι για την πρόσκλησή του, τα μέλη της αποστολής των δύο χωρών για την υπέροχη εμπειρία που προσέφεραν, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρο που έδωσε την ευχή να πραγματοποιηθεί η γιορτή στη Θεολογική Σχολή, τον Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου κ. Γιάννη Δερμιτζόγλου για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία του, την κα Ελισάβετ Τσιραδινού, τον Παναγιώτη Σκουρκούτη και τον κ. Διαμαντή Κομβόπουλο και τις ιδιαίτερες ξεναγήσεις που προσέφεραν, τους γραμματείς κα Μελίνα Κώτσια και Ζωή Τουρασόγλου, τον οδηγό Τζεμάλ, καθώς και τους πατέρες Γεδεών και Ιωαννίκιο, για την θερμή φιλοξενία και την αγάπη με την οποία μας περιέβαλλαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στην Τουρκία.
Αφήστε Σχόλιο / Απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.