Διατηρητές Παραδοσιακών Ποικιλιών του Πελίτι

Όπως γνωρίζεται οι περισσότεροι, το Πελίτι έχει μια μεγάλη συλλογή παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Αυτή η συλλογή για να μπορέσει να κρατηθεί ζωντανή θα πρέπει οι σπόροι να ανανεώνονται αλλιώς καταστρέφονται και γίνεται άνθρακας ο θησαυρός.

Το να γίνει άνθρακας ο θησαυρός το έχουμε ζήσει πολλές φορές μέσα στα 25 χρόνια Πελίτι. Στην προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανή τη συλλογή κάναμε κάποιες ενέργειες με τις ποιο γνωστές τη Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και το «Κατά Τόπους Αγροκτήματα – Πανελλαδικό Δίκτυο Διάδοσης και Διάσωσης των Παραδοσιακών Ποικιλιών». Αυτή τη στιγμή και λόγω της όλης κατάστασης ουσιαστικά αυτές οι δύο δράσεις είναι ανενεργές.

Υπάρχει και μια τρίτη δράση που έχουμε που είναι λιγότερο γνωστή, είναι οι «Διατηρητές Παραδοσιακών Ποικιλιών του Πελίτι». Οι Διατηρητές του Πελίτι είναι καλλιεργητές που αναλαμβάνουν να διατηρήσουν μια ή περισσότερες ποικιλίες από τη συλλογή σπόρων του Πελίτι με στόχο να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και να επιστρέψουν σπόρους πίσω στο Πελίτι.

Στους Διατηρητές του Πελίτι μπορούν να συμμετέχουν άντρες, γυναίκες και παιδιά (για τους ανήλικους χρειάζεται γραπτή έγκριση από τους γονείς τους). Η συμμετοχή είναι ανεξάρτητη από τον τρόπο καλλιέργειας, τα θρησκευτικά πιστεύω από τον σεξουαλικό προσδιορισμό από το χρώμα του δέρματος των ανθρώπων κ.λ.π διαφορές που μπορεί να έχουμε.

Διευκρινίζουμε ότι το Πελίτι διανέμει δωρεάν τους σπόρους σε ανθρώπους χωρίς να εξετάζει τον τρόπο καλλιέργειας, το χρώμα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το σεξουαλικό προσδιορισμό, κ.λ.π.

Σε σχέση με τις ποικιλίες που δίνουμε για ανανέωση θα πρέπει να γνωρίζουν οι καλλιεργητές ότι:

Οι σπόροι μπορεί να μη φυτρώσουν. Αυτό για μας είναι μια πολύ σημαντική πληροφορία γιατί ξέρουμε τι έχουμε στη συλλογή  μας.

Η καλλιέργεια έχεις ως πρωταρχικό σκοπό τη συλλογή σπόρων και δευτερευόντως την παραγωγή τροφής.

Θα πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα για την προστασία των φυτών από ανεπιθύμητες διασταυρώσεις.

Η συμμετοχή είναι εθελοντική.

Αν νομίζεται ότι μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτή τη δράση του Πελίτι, επικοινωνήστε μέσα από τη σελίδα του Πελίτι ή στο FB Κοινότητα Πελίτι

Δεν χρειάζεται να έχετε μεγάλη έκταση, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και καλλιεργητές με γλάστρες.

Στη φωτογραφία βλέπετε μια προσπάθεια που κάνουμε για να αξιολογήσουμε και να διασώσουμε μια παλιά ποικιλία σταριού.

Scroll to Top