Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Διεθνείς Δράσεις

Απολογισμός

Διεθνείς Δράσεις

Απολογισμός

22 Μαΐου 2014 / 1805 / 0

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ:

Από το Πελίτι- Ελλάδα στο Κοκοπελλί- Γαλλία, μέσω Ιταλίας (26/4 έως 7/5 2014)

Μια πορεία που στο δρόμο της έσπειρε το μήνυμα της Ελευθερίας των Σπόρων

«και τί δεν κάνατε για να με θάψετε

Όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος»

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Απολογισμός

Κείμενο: Βάσω Κανελλοπούλου και Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σάββατο 26 Απριλίου 2014. Γίνεται η 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στο Παρανέστι Δράμας στη γη του Πελίτι, με θαυμάσιο καιρό και προσέλευση 3.000 επισκεπτών (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που ήλθαν να γνωρίσουν τους καλλιεργητές που διατηρούν και διαδίδουν παραδοσιακούς σπόρους. Υπήρχαν όπως πάντα τα εργαστήρια, οι ομιλίες, η προσφορά σπόρων και φυτών από παραδοσιακές ποικιλίες η μουσική που πρόσφεραν οι ΝΑΜΑΣΤΕ, και όχι μόνο, οι χοροί και το συλλογικό μαγείρεμα στα μεγάλα καζάνια.

Κυριακή 27/4. Την επομένη το πρωί, το Καραβάνι-ένα πούλμαν με 25 άτομα (συνολικά επιβιβάστηκαν 39 άτομα) από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ιταλία, Ινδία) αναχώρησε για την προγραμματισμένη πορεία του μέχρι τη Ν. Γαλλία, έδρα της οργάνωσης Κοκοπελλί η οποία έχει μηνυθεί από μεγάλη εταιρεία γιατί τολμά και πουλά παραδοσιακούς σπόρους που δεν είναι γραμμένοι σε επίσημο κατάλογο (και είναι αδύνατο να γραφτούν λόγω των παράλογων απαιτήσεων της εγγραφής). Το ταξίδι του καραβανιού ξεκίνησε όταν όλοι ενώσαμε τα χέρια σε ένα κύκλο και η Σοφία Γίδα μας τραγούδησε:

Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο

Απλώνουμε τα χέρια στον ήλιο

και τραγουδάμε.

και τραγουδάμε.

Το φως κελαϊδάει,

άιντε κελαϊδάει,

στις φλέβες του χόρτου και της πέτρας

Άξιζε να υπάρξουμε για να συναντηθούμε.

Άξιζε να υπάρξουμε για να συναντηθούμε.

(Από την Εαρινή Συμφωνία, του Γιάννης Ρίτσου, μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου)

Πρώτη στάση το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στη Θεσσαλονίκη όπου έχουν εγκατασταθεί πολλές ομάδες Περι-αστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ.  http://perka.org/ ). Έγινε ενημέρωση από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη σχετικά με την υφιστάμενη ανελευθερία των σπόρων και ακολούθησε ξενάγηση από τα μέλη της ΠΕΡ.ΚΑ σχετικά με την καλλιέργεια φυτών αλλά και ανθρώπινων σχέσεων συνεργασίας. Στο τέλος φυτέψαμε μια ελιά ως σύμβολο της συνεργασίας μας.

Δεύτερη στάση η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Κατεβήκαμε με τα πανώ του καραβανιού, όμως έβρεχε και ο κόσμος στην πλατεία ήταν λιγοστός. Έτσι, μοιράσαμε σπόρους στους θαμώνες των γειτονικών μαγαζιών ενημερώνοντας για το θέμα των σπόρων.

Τρίτη στάση στα Ιωάννινα. Η λίμνη ήταν υπέροχη την ώρα της δύσης και η τοπική ομάδα του Πελίτι είχε προετοιμάσει την παραλίμνια υποδοχή με Ηπειρώτικα τραγούδια. Ακολούθησε ενημέρωση για το θέμα των σπόρων προς τους Γιαννιώτες (από τον Παναγιώτη), τσιμπούσι και χορός με το συγκρότημα ΝΑΜΑΣΤΕ που συμμετέχει στο καραβάνι. Ακολούθησε η αναχώρηση για Ηγουμενίτσα και η επιβίβαση στο πλοίο για την Ανκόνα της Ιταλίας.

Δευτέρα 28/4. Θαλάσσιο ταξίδι, με πολύ κουβέντα για τα θέματα των σπόρων και όχι μόνο. Λίγο πριν φτάσουμε στο λιμάνι της Ανκόνας πραγματοποιήσαμε σύντομη εκδήλωση-ενημέρωση για τους σπόρους στο σαλόνι του πλοίου. Με την άφιξη μας στην Ανκόνα πήραμε το δρόμο για το Ρεγκέλο στην περιοχή της Τοσκάνης όπου μας υποδέχτηκε η Δρ. Βαντάνα Σίβα καθώς και Γερμανοί αγρότες που είχαν έλθει για τις εκδηλώσεις.

Τρίτη 29/4, Φλωρεντία. Στο Βοτανικό κήπο της πόλης η Δρ. Βαντάνα Σίβα παρουσιάζει το θέμα της σημασίας των σπόρων απευθυνόμενη στα παιδιά που κρατάνε στα χέρια τους μικρές «τράπεζες σπόρων» για να τις γεμίσουν. Διανέμονται και σπόροι από την Ελλάδα και ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης παίζει ένα θεατρικό παιχνίδι με τα παιδιά. Στην υπέροχη αυτή πόλη το Καραβάνι συμμετέχει, σε δημόσιες ομιλίες στην κεντρική πλατεία του Ευαγγελισμού (Β. Σίβα, Π. Σαϊνατούδης, Ν. Λάλου από τη Ρουμανία κ.λ.π.) και σε ειδικό περίπτερο παρουσίασης και δωρεάν διανομής παραδοσιακών σπόρων. Οι δημόσιες εκδηλώσεις κλείνουν με μουσική, οι «ΝΑΜΑΣΤΕ» κλέβουν τις καρδιές του κόσμου που χορεύει. Στη συνέχεια έχουμε 2ωρη συνάντηση με δίκτυο Ιταλικών οργανώσεων καθώς και με άλλες οργανώσεις από την Ευρώπη που ασχολούνται με θέματα γης, καλλιέργειας και διατροφής. Εκεί συζητήθηκαν οι κοινοί στόχοι και αποφασίσθηκε να υπάρχει μόνιμη μελλοντική συνεργασία. Το Πελίτι προτείνει την έκδοση ενός εγχειρίδιου για τη συλλογή και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών όπου θα κυκλοφορήσει όσο το δυνατόν σε περισσότερες γλώσσες και προσκαλεί τη Δρ. Βαντάνα στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2014. Τη νύκτα της Τρίτης 29/4, επιστροφή στο αγρόκτημα.

Τετάρτη 30/4. Αναχώρηση για Γένοβα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις της οργάνωσης Terra!  http://www.terraonlus.it/ που διεκδικεί δημόσια γη για τους νέους αγρότες. Στο καραβάνι συμμετέχουν πλέον εκτός από τη Βαντάνα Σίβα και νέα πρόσωπα από την Ιταλία και τη Γερμανία. Ομιλίες σε κατάμεστη αίθουσα από την Β. Σίβα και τον Παναγιώτη και θεμελίωση μελλοντικής συνεργασίας. Στο τέλος προσφέρουμε σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες στην τράπεζα σπόρων που έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές της εκδήλωσης και στους συμμετέχοντες. Συνέχιση του ταξιδιού έως την περιοχή της Arles και το χωριό St MartindeCrauγια διανυκτέρευση στην αυτάρκη καλλιεργητική και μεταποιητική οίκο-κοινότητα LongoMai.

Πέμπτη-πρωτομαγιά! Πρωινή ξενάγηση στις μεικτές καλλιέργειες παραδοσιακών σιτηρών, στη μεταποιητική υποδομή και στην κοινωνική οργάνωση της οίκο κοινότητας LongoMai που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 70 με αφορμή τις ιδέες του Μάη του 68. Αναχώρηση για τους πρόποδες των Πυρηναίων όπου βρίσκεται η οργάνωση Κοκοπελλί. Άφιξη στο Κοκοπελλί το μεσημέρι και έναρξη των εργασιών για τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων.

1η και 2α Μαΐου, οι ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΚΟΚΟΠΕΛΛΙ, στα πλαίσια των οποίων πραγματοποιήθηκε συνάντηση οργανώσεων από: Γαλλία, Ελλάδα, Ινδία, Χιλή, Βραζιλία, Μαδαγασκάρη, Κολομβία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, κλπ. Οι ολοήμερες συζητήσεις μεταξύ των οργανώσεων σποροφυλάκων κατέληξαν στη δημιουργία μιας   ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ η οποία θα επεξεργάζεται και θα υλοποιεί κοινές δράσεις. Λεπτομέρειες για αυτή τη συμμαχία θα ανακοινωθούν αργότερα.

2 Μαΐου, βραδινή εκδήλωση ανοικτή για το κοινό. Παρόλη την επίμονη βροχή η μεγάλη τέντα δυναμικότητας 600 ατόμων που είχε στηθεί για την ομιλία της δρ. Βαντάνα Σίβα ήταν κατάμεστη και το Πελίτι έκανε σαφή την παρουσία του διανέμοντας σπόρους. Η Βαντάνα, μεταξύ άλλων, ανέδειξε την τεράστια σημασία του θέματος των σπόρων ενόψει της αυξανόμενης χρηματιστικοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

3 Μαΐου, Σάββατο πρωί, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Κοκοπελλί. Προσφορά μιας ελιάς στον ιδρυτή του ως σύμβολο ειρήνης και συνεργασίας.

Σάββατο βράδυ. Μουσική συναυλία που ξεκίνησε με το ελληνικό συγκρότημα ΝΑΜΑΣΤΕ και με τον Πορτογάλλο τραγουδιστή που ήταν μαζί μας στο καραβάνι οι οποίοι κατάφεραν να ξεσηκώσουν το κοινό να αυτοσχεδιάσουν τραγούδια για τους σπόρους και να διανέμουν σπόρους από τη σκηνή. Eκείνο το βράδυ αποχαιρετήσαμε με ευχές και ευχαριστίες τη Βαντάνα Σίβα που θα επέστρεφε την επομένη στην Ινδία.

Κυριακή 4 Μαΐου. Τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων στο Κοκοπελλί με ανταλλαγή φυτών και σπόρων αλλά το Καραβάνι πρέπει έγκαιρα να αναχωρήσει διότι οι αποστάσεις για την επιστροφή είναι μεγάλες. Για τη νύκτα, μας φιλοξενεί η πρώτη και μεγαλύτερη από τις κοινότητες Longo Mai που βρίσκεται βόρεια του Aix en Provence κοντά στο χωριό Forcalquier. Προηγείται ξενάγηση στους χώρους της κοινότητας. Στο θερμοκήπιο, ενημερωνόμαστε για το σπουδαίο φιλμ που ετοιμάζουν, με στόχο της διάδοση της γνώσης για το κράτημα σπόρων. ( Δεν είναι μόνο οι σπόροι που χάνονται, είναι και η γνώση που τους συνοδεύει.) Στην κοινότητα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε εναλλακτικούς τρόπους δόμησης. Μια από τις συγκλονιστικές ιστορίες που μας είπαν είναι ότι στο κοντινό χωριό που έστελναν τα παιδιά τους, οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το σχολείο. Οι γονείς το ανέλαβαν με δικά τους έξοδα   και το έβαλαν σε λειτουργία για ένα χρόνο. Οι αρχές αναγκάσθηκαν να το ανοίξουν ξανά και σήμερα αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή γιατί διευκολύνει την εγκατάσταση νεαρών ζευγάρια με μικρά παιδιά.

Δευτέρα 5 Μαΐου. Επίσκεψη στην εντυπωσιακή εβδομαδιαία λαϊκή αγορά του Forcalquier όπου διακινούνται τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Λίγο πριν από την αναχώρηση μας από την περιοχή προμηθευόμαστε τρία φυτά από τοπικές ποικιλίες ελιάς για να τα μεταφέρουμε στην Ελλάδα. Το ένα θα πάει στη γη του Πελίτι, και τα άλλα δυο προορίζονται για το κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα στην Πελοπόννησο στους Δολούς της Δυτικής Μάνης και στο κτήμα Ελιάς που έχουν δημιουργήσει οι μοναχοί. Αναχωρούμε, με αίσθηση πληρότητας, για να περάσουμε τα σύνορα Γαλλίας Ιταλίας και να προλάβουμε το πλοίο για την Ελλάδα, που αναχωρεί από Ανκόνα την επομένη το μεσημέρι. Στο κέντρο της Γένοβα στην Ιταλία κάνουμε την τελευταία εκδήλωση με τα πανώ μας μπροστά σε μεγάλο σιδηροδρομικό σταθμό. Διανυκτέρευση σε ξενώνα νεότητας της Ιταλικής πόλης Corregio.

Τρίτη 6 Μαΐου. Αναχώρηση για Ηγουμενίτσα. Μέσα στο πλοίο κάνουμε έναν τελευταίο απολογισμό του ταξιδιού. Ο καθένας μας προσπαθεί να αφομοιώσει αυτά που είδαμε και νιώσαμε σε αυτό το σπουδαίο ταξίδι,που μας πρόσφερε πρωτόγνωρες συγκινήσεις

Τετάρτη 7 Μαΐου. Άφιξη στην Ελλάδα.

Το καραβάνι διοργανώθηκε από τους ακόλουθους φορείς

Tην Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι www.peliti.gr, το Παγκόσμιο Κίνημα για την Ελευθερία των Σπόρων  http://seedfreedom.in, τo κίνημα Ναβντάνυα  http:///www.navdanya.org κα το Κοκοπελλί  https://kokopelli-semences.fr

Μια ιδέα που γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από εφτά μήνες, υλοποιήθηκε αποδεικνύοντας για μια φορά ακόμη σε όλους μας πως όταν μένουμε σταθεροί στα όνειρα μας αυτά υλοποιούνται. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους και τους φορείς που βοήθησαν στο να υλοποιηθεί αυτό το όνειρο.

 

Φωτογραφίες

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καραβάνι μπορείτε να βρείτε.

 https://www.facebook.com/events/734830679895559

Διακήρυξη της Φλωρεντίας:  http://seedfreedom.in/the-caravan /

Ιστοσελίδα του Πελίτι: http://www.peliti.gr/

Επικοινωνία με το Πελίτι: caravan@peliti.gr 

Ιστοσελίδα Navdanya International:  http://www.navdanyainternational.it/
Navdanya International Facebook Page: 

 https://www.facebook.com/pages/Navdanya-International/288179737877581
Επικοινωνία Navdanya International:  info@navdanyainternational.it

Ιστοσελίδα Kokopelli: http://kokopelli–semences.fr/

Ιστοσελίδα Navdanya:  http://www.navdanya.org/
Navdanya Facebook:  https://www.facebook.com/vandanashiva.navdanya
Dr. Vandana Shiva Twitter:  https://twitter.com/drvandanashiva/

Seed Freedom Website –  http://seedfreedom.in
Seed Freedom Twitter –  https://twitter.com/occupytheseed
Seed Freedom Facebook Page –  https://www.facebook.com/savetheseed
Seed Freedom YouTube Channel –  http://www.youtube.com/user/occupytheseed
Επικοινωνία Seed Freedom:  info@seedfreedom.in

Share Post
Δημοτικές εκλογές 2014
Νέος συντονιστής

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Διεθνείς Δράσεις
Περισσότερα

Υπογράφουμε τα νέα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα να παραμείνουν υπό αυστηρό έλεγχο και με επισήμανση

13 Απριλίου 2022 / 2625
Τα νέα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα να παραμείνουν υπό αυστηρό έλεγχο και με επισήμανση! Υπογράφουμε Οι μεγάλες εταιρείες χημικών προϊόντων και σπόρων θέλουν να προωθήσουν νέους... Συνέχεια Ανάγνωσης
Διεθνείς Δράσεις
Περισσότερα

Как сохранить собственные семена.

10 Δεκεμβρίου 2021 / 357
Сбор семян – увлекательный и творческий процесс. Есть много разных способов сделать это. Ниже вы найдете некоторые из них, а также основные советы, которые помогут... Συνέχεια Ανάγνωσης
Διεθνείς Δράσεις
Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Εντοπιότητας 2021

27 Ιουνίου 2021 / 1443
Σήμερα Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, γιορτάσαμε στο Πελίτι την Παγκόσμια Ημέρα Εντοπιότητας 2021.   Μετά από δυο χρόνια και έναν μήνα ανοίξαμε τη γη του... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Τοπική παραγωγή για τοπική κατανάλωση.

10 Ιουνίου 2021 / 1357
Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 Στη Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Από τις 11:00 το πρωί ως τις 15:00 το μεσημέρι μια εκδήλωση για... Συνέχεια Ανάγνωσης
Διεθνείς Δράσεις
Περισσότερα

 Ένα κοινό όραμα για την καλλιεργούμενη φυτική βιοποικιλότητα

21 Απριλίου 2021 / 1239
Το Πελίτι πάλι συνυπογράφει επιστολή προς την Κομισιόν: Επειδή διαφαίνεται ότι στα πλαίσια της Ευρ. Ένωσης σχεδιάζεται αναθεώρηση της νομοθεσίας για την εμπορία σπόρων, επειδή... Συνέχεια Ανάγνωσης

Αφήστε Σχόλιο / Απάντηση Ακύρωση απάντησης

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Seed freedom
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Μη κατηγοριοποιημένο
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη

26 Ιανουαρίου 2023 0

Κάνουμε το δικό μας σπορείο.

21 Ιανουαρίου 2023 0

Τυπώνοντας τα δικά μας νομίσματα

20 Ιανουαρίου 2023 0

Επενδύοντας σε δέντρα

19 Ιανουαρίου 2023 0

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια – Εκδήλωση στη ...

18 Ιανουαρίου 2023 0

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Δεκ    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro