Αποξήρανση φρούτων, λαχανικών και μανιταριών στον ήλιο. Με απλά υλικά και εναλλακτικούς τρόπους, πώς μπορούμε να στεγνώσουμε τα λαχανικά μας και τα φρούτα μας για να τα έχουμε το χειμώνα.
Η παλιότερη τεχνική συντήρησης τροφίμων είναι η αποξήρανση στον ήλιο. Η Ελλάδα δόξα το θεό έχει ένα μεγάλο διάστημα ηλιοφάνειας στη διάρκεια του χρόνου και μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα με τον ήλιο. Η αποξήρανση γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν υπάρχει μεγάλο διάστημα ηλιοφάνειας και λίγες βροχές. Στον ήλιο μπορούμε να στεγνώσουμε: μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, μπανάνες, σύκα, σταφίδες, καρπούζια, πεπόνι, μούρα μανιτάρια, κ.α
Λαχανικά: ντομάτες, πιπεριές, φασολάκια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α.
Βότανα, σε σκιά: ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, τσάι του βουνού, κ.α.
Ξερούς καρποί: καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, κ.α.
Τα βότανα τα στεγνώνουμε στη σκιά θα πρέπει ο χώρος μας να έχει καλό αερισμό και να μην έχει υγρασία.
Το στέγνωμα μπορεί να γίνει πάνω σε τελάρα με σήτα ή χαρτί σε ταψί και άλλα υλικά. Σκεπάζουμε το ταψί μας με ένα τούλι για να προστατέψουμε τα φρούτα ή τα λαχανικά από έντομα, μύγες, πουλιά κ.λ.π.
Αν το βράδυ πέφτει υγρασία τα μαζεύουμε ή τα σκεπάζουμε. Αν έχουμε θερμοκήπιο μπορούμε να βάλουμε εκεί τα τελάρα για να στεγνώσουμε τα υλικά που θέλουμε. Αν δεν έχουμε χώρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητο μας. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ μέσα στο αυτοκίνητο και είναι ιδανικό μέρος για να στεγνώσουμε φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν και τα ηλιακά ξηραντήρια που είναι μια πολύ καλή λύση στο να στεγνώσετε φρούτα και λαχανικά ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.
Τα κομμάτια φροντίζεται να έχουν ίδιο μέγεθος για να μπορούν να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Ελέγχετε κάθε μέρα αν έχουν στεγνώσει τα φρούτα και τα λαχανικά. Το καλοκαίρι θέλουν περίπου τρις με τέσσερις μέρες για να στεγνώσουν.
Τα αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά τα αποθηκεύουμε μέσα σε γυάλινα βάζα, ή σε υφασμάτινα ή σε χάρτινα σακουλάκια ή πάνινα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Φροντίζουμε να μην παίρνουν υγρασία από το περιβάλλον.
Τα σύκα αφού στεγνώσουν προτείνεται να τα βάλουμε μέσα σε βάζο και να τα βάλουμε μέσα σε καυτό νερό για δέκα λεπτά για να σκοτωθούν πιθανών αυγά εντόμων.
Πέτσα φρούτων
Εναλλακτικοί τρόποι αποξήρανσης φρούτων
Αποξήρανση φρούτων μέσα σε θερμοκήπιο
Αποξηραίνοντας δαμάσκηνα στον ήλιο
Αποξήρανση φρούτων στα Πομακοχώρια της Ξάνθης.
Λιάστες ντομάτες στον ήλιο.
Αποξήρανση καυτερής πιπεριάς για μπούκοβο.
Αποξήρανση αχλαδιού στον ήλιο.
Αποξήρανση σύκων.
Αποξήρανση σύκων.
Αποξήρανση φρούτων στον ήλιο.
Αποξηραίνοντας στον ήλιο, ντομάτα, μελιτζάνα, κρεμμύδι και αγγούρι.
Αποξήρανση καρπουζιού.
Αποξήρανση πεπονιού.
Αποξήρανση σταφυλιού κάνοντας σταφίδες.
Αυτοσχέδιος ηλιακός φούρνος.
Αποξήρανση μανιταριών.