Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει
mobile-logo
Αναζήτηση
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Καλλιέργεια
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Η Γη του Πελίτι
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • Τοπικές Εορτές
  • Εκδόσεις
  • 27 χρόνια Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Επικοινωνία
  • Αναζήτηση
  • Sign In
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Επικοινωνία
0
Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη. Εναλλακτική κοινότητα για μια αρμονική συνύπαρξη.
  • Αρχική
  • Πως να κρατήσουμε τους δικούς μας σπόρους
  • Καλλιέργεια
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Συνταγές
  • Νέα
  • Αναζήτηση
Menu

Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
Home Νέα - Ανακοινώσεις

Άνοιξη στην αστυνομία

Νέα - Ανακοινώσεις

Άνοιξη στην αστυνομία

24 Μαρτίου 2022 / 1192

Πριν λίγες μέρες ήρθε μια πρόσκληση:

«Εκ μέρους του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης θα θέλαμε να σε προσκαλέσουμε στην πρώτη εκδήλωση μας που θα γίνει στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη και ώρα 12 π. μ. Θα μοιράσουμε τους πρώτους δωρεάν σπόρους από την ομάδα που δημιουργήσαμε τους σποροφύλακες»

Ξαφνιάστηκα, είναι η αλήθεια όταν πήρα την πρόσκληση.

Με τον κ. Χρήστο Τσολερίδη από τους «σποροφύλακες» είχαμε συνεργαστεί και ήξερα ότι ήταν αστυνομικός.  Ο Χρήστος είχε πάρει πριν δέκα χρόνια τέσσερα φακελάκια σπόρους από το Πελίτι. Αυτοί οι σπόροι του άνοιξαν μια μεγάλη πόρτα. Κάποια στιγμή συγκέντρωσε πολλούς σπόρους που δεν μπορούσε να τους διαχειριστεί έτσι επικοινώνησε με τον φίλο και συνάδερφο του κ Δημήτρη Αποστόλου από τον Όμιλο Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και έτσι δειλά, δειλά έφτιαξαν την ομάδα «σποροφύλακες». Ο δήμος Θέρμης τους παραχώρησε μια έκταση και καλλιεργούν εκεί τους σπόρους τους.

Σήμερα, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, στις 12 το μεσημέρι μοίρασαν δωρεάν τους πρώτους τους σπόρους και λουλούδια στους συναδέρφους τους και σε πολίτες της πόλης.

Η είσοδος του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης πήρε μια εικόνα, πολύχρωμη και μυρωδάτη.

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό της Θεσσαλονίκης και ήρθαν άνθρωποι από διάφορες περιοχές της πόλης.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ο Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης έχει οργανώσει και λέσχη ανάγνωσης προσκαλώντας συγγραφείς όπως ο κ Βασίλης Βασιλικός όπου παρουσίασε το βιβλίο του το Ζ.

Πριν χρόνια δεν είχα την καλύτερη άποψη για τους αστυνομικούς. Η άποψη μου αυτή άλλαξε μέσα από κάποιες πολύ ωραίες ιστορίες – συναντήσεις με αστυνομικούς.

Τον Οκτώβριο του 1999 με κάλεσε το νυχτερινό γυμνάσιο Γιαννιτσών για να μιλήσω στους μαθητές τους για το Πελίτι. Ξεκίνησα με τα πόδια και ώτο στοπ να πάω από την Κάρπη στα Γιαννιτσά. Στο δρόμο με σταμάτησε ένας αστυνομικός που ζήτησε να πάμε στο αστυνομικό τμήμα Γουμένισσας, για εξακρίβωση των στοιχείων μου. Εκεί ο αστυνομικός μου ζήτησε να βγάλω ότι έχω στην τσάντα μου. Άρχισα να βγάζω, κόκκινα καλαμπόκια, κίτρινα καλαμπόκια, κ.λ.π ο αστυνομικός ενθουσιαστικέ με τις πολλές ποικιλίες καλαμποκιού που είχα μέσα στην τσάντα μου. Με τον Ξενοφώντα – έτσι λέγονταν ο αστυνομικός – γίναμε φίλοι. Σήμερα συνταξιούχος πλέον, είναι συνεργάτης του Πελίτι για τα βότανα.

Το Ιανουάριο του 2000 όταν ζούσα στο Σουμάκ, ένας αστυνομικός μου έσωσε τη ζωή από την κακοκαιρία. Αυτό το συμβάν στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει μια γνωριμία που εξελίχθηκε σε φιλία.

Η μεγάλη όμως εμπειρία και συνεργασία που είχαμε με την αστυνομία ήταν στη δημιουργία κήπων στην κλειστή δομή προσφύγων στο Παρανέστι. Όπου για έξι χρόνια συνεργαστήκαμε με τον τότε διοικητή κ. Παπαδόπουλο Στέλιο, για τη δημιουργία λαχανόκηπων.

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη  κουβέντα μη λες.

Αν θα πρέπει να διορθώσουμε κάτι είναι οι αντιλήψεις μας Η μόλυνση είναι στο κεφάλι μας. Όταν καθαρίσουμε το κεφάλι μας θα καθαρίσει και ο πλανήτης.

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση από τον Όμιλο Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και ας ευχηθούμε να ευδοκιμήσει και να καρπίσει αυτή προσπάθεια τους.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις που έγιναν στο

Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης από πέρσι δημιούργησε τη δική του τράπεζα σπόρων και φέτος ήρθε η ώρα να μοιραστεί τα «μυστικά» με τους συναδέλφους και με τον κόσμο που βρέθηκε, σήμερα, στο αστυνομικό μέγαρο.

«Είναι η καλύτερη απάντηση με την επισιτιστική κρίση να βρίσκεται προ των πυλών και την ποιότητα της τροφής να περνάει τόσες δυσκολίες. Νομίζω ότι το να προσέχεις την ποιότητα και ποσότητα της τροφής και να βοηθάς παράλληλα τη γη είναι το καλύτερο για το περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αποστόλου.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι αστυνομικοί ξεκίνησαν δράσεις για το περιβάλλον, ο κ.Αποστόλου είπε πως «αποτελεί στερεότυπο ότι οι αστυνομικοί είναι μόνο για την ασφάλεια. Οι αστυνομικοί είναι πολίτες, πιάνουν τα μηνύματα των καιρών και θέλουν να βοηθήσουν. Όλα τα προβλήματα είναι κοινά και προσπαθούμε να είμαστε ένας συμμέτοχος σε αυτόν τον κρίκο των πολλών και διαφορετικών ομάδων που έχουν φτιαχτεί για την προστασία του περιβάλλοντος».

Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου τόνισε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε η τράπεζα σπόρων να εμπλουτίζεται και να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, ενώ προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι δράσεις των αστυνομικών για την προστασία του περιβάλλοντος με δενδροφυτεύσεις και διανομή κυπέλλων ενάντια στο πλαστικό.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του «Πελίτι» Παναγιώτης Σαϊνατούδης, με αφορμή τη σημερινή δράση, συμπλήρωσε πως η συνεργασία με τους αστυνομικούς εξελίσσεται εδώ και αρκετό καιρό σε επίπεδο σπόρων και πληροφοριών για το πώς να καλλιεργηθούν και να διατηρηθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται από την πλευρά των αστυνομικών, ιδιαίτερα την περίοδο που υπάρχει η επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη. Οι ποικιλίες είναι παραδοσιακές, καλλιεργούνται από τους παππούδες και τους προπαππούδες και μπορούν οι καλλιεργητές που τους παίρνουν να κρατήσουν και τον δικό τους σπόρο για την επόμενη χρονιά. Έχουν χρώματα, αρώματα, γεύσεις και αντοχή στις ασθένειες», δήλωσε ο κ. Σαϊνατούδης.

Διαβάστε και τις δηλώσεις στο GRTIMES

Για αυτό και ο κ. Σαϊνατούδης έστειλε το δικό του σύντομο και απλό μήνυμα προς τον κόσμο: “Πάρτε σπόρους, αναζητήστε σπόρους από τις γιαγιάδες, τους παππούδες, τους θείους σας. Καλλιεργήστε αυτούς τους σπόρους. Κρατήστε τον δικό σας σπόρο για την επόμενη χρονιά και μοιράστε τους και σε άλλους ανθρώπους, έτσι ώστε ο κύκλος των σπόρων αυτών που έχει έρθει στα δικά μας χέρια, εδώ και χιλιάδες χρόνια, να τον συνεχίσουμε”.

Share Post
Ζητάμε συγνώμη από το Πελίτι γ...
Περαιτέρω δίπλωμα ευρεσιτεχνία...

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Σχετικά με τον αρθρογράφο

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr Ξεκίνησε να ασχολείται με τους παραδοσιακούς σπόρους τον Ιανουάριο του 1991, όπου οργάνωσε την πρώτη ομάδα για τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων στην Ελλάδα.

Άλλα άρθρα από Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Παρόμοια άρθρα

Απόψεις - Προτάσεις
Περισσότερα

Κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη

26 Ιανουαρίου 2023 / 250
Από το 2002 ως το 2019 συμμετείχαμε (το 2019 ήταν η τελευταία κατασκήνωση) ως άτομα αλλά και ως Πελίτι στην κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Κάνουμε το δικό μας σπορείο.

21 Ιανουαρίου 2023 / 1506
Συναντήσεις και δράσεις του Πελίτι στο Πελίτι, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, από τις 12:00 μμ – 15:00 μμ. στη γη του Πελίτι. Κάνουμε το... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Τυπώνοντας τα δικά μας νομίσματα

20 Ιανουαρίου 2023 / 508
Πριν λίγες μέρες διάβασα τον τίτλο ενός άρθρου, ο συντάκτης του καλούσε τους πολίτες να αποθηκεύσουν τρόφιμα, γιατί έρχονται ανατιμήσεις και πείνα. Το πρώτο ερώτημα... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Επενδύοντας σε δέντρα

19 Ιανουαρίου 2023 / 1251
Ιανουάριος μήνας, ο καλύτερος μήνας για να φυτέψουμε δέντρα. Οι χυμοί των δέντρων έχουν πέσει τελείως.  Το να φυτέψουμε οπωροφόρα δέντρα αλλά και δέντρα γενικότερα... Συνέχεια Ανάγνωσης
Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
Περισσότερα

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια – Εκδήλωση στη Δαύλεια

18 Ιανουαρίου 2023 / 288
  Λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η εκδήλωση «Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια» στη Δαύλεια το Σάββατο 28 Ιανουαρίου... Συνέχεια Ανάγνωσης

Comments are closed

Κατηγορίες

  • 27 χρόνια Πελίτι
  • English
  • Seed freedom
  • Αποξήρανση
  • Απόψεις – Προτάσεις
  • Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια
  • Γιορτή Σπόρων του Πελίτι
  • Διακρίσεις
  • Διεθνείς Δράσεις
  • Δράσεις Πελίτι
  • Εκδόσεις
  • Η Γη του Πελίτι
  • Καλλιέργεια
  • Καλλιέργεια σε γλάστρες
  • Μη κατηγοριοποιημένο
  • Νέα – Ανακοινώσεις
  • Νερό
  • Νομοθεσία
  • Οι μαθητές στη πρώτη γραμμή
  • οίκο – κοινότητα
  • Πελίτι Αϊντάχο ΗΠΑ
  • Συνταγές
  • Συνταγές για γλυκά
  • Συνταγές για ελιές
  • Συνταγές για ψωμί
  • Συνταγές με κρέας
  • Συνταγές με μανιτάρια
  • Το Πελίτι στα ΜΜΕ
  • Τοπικές Δράσεις
  • Τοπικές Εορτές
  • Τράπεζα σπόρων του Πελίτι
  • Φιλοσοφικό υπόβαθρο
  • Φωτιά
  • Русский

Πρόσφατα άρθρα

Κατασκήνωση για την Παγκόσμια Ειρήνη

26 Ιανουαρίου 2023 0

Κάνουμε το δικό μας σπορείο.

21 Ιανουαρίου 2023 0

Τυπώνοντας τα δικά μας νομίσματα

20 Ιανουαρίου 2023 0

Επενδύοντας σε δέντρα

19 Ιανουαρίου 2023 0

Βαδίζοντας προς την αυτάρκεια – Εκδήλωση στη ...

18 Ιανουαρίου 2023 0

Ημερολόγιο

Ιανουάριος 2023
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« Δεκ    

Αναζήτηση

Ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική του θέση. Κάθε μέρα με τις σκέψεις μας και τις πράξεις μας δημιουργούμε το αύριο. Το μέλλον δεν είναι κάτι σταθερό, διαμορφώνεται από τις πράξεις μας σήμερα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ιδρυτής του Πελίτι

Ⓒ Created by ΠΕΛΙΤΙ

peiraios verified visa securecode visa mastercard maestro