Πριν λίγες μέρες ήρθε μια πρόσκληση:
«Εκ μέρους του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης θα θέλαμε να σε προσκαλέσουμε στην πρώτη εκδήλωση μας που θα γίνει στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης την Πέμπτη και ώρα 12 π. μ. Θα μοιράσουμε τους πρώτους δωρεάν σπόρους από την ομάδα που δημιουργήσαμε τους σποροφύλακες»
Ξαφνιάστηκα, είναι η αλήθεια όταν πήρα την πρόσκληση.
Με τον κ. Χρήστο Τσολερίδη από τους «σποροφύλακες» είχαμε συνεργαστεί και ήξερα ότι ήταν αστυνομικός. Ο Χρήστος είχε πάρει πριν δέκα χρόνια τέσσερα φακελάκια σπόρους από το Πελίτι. Αυτοί οι σπόροι του άνοιξαν μια μεγάλη πόρτα. Κάποια στιγμή συγκέντρωσε πολλούς σπόρους που δεν μπορούσε να τους διαχειριστεί έτσι επικοινώνησε με τον φίλο και συνάδερφο του κ Δημήτρη Αποστόλου από τον Όμιλο Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και έτσι δειλά, δειλά έφτιαξαν την ομάδα «σποροφύλακες». Ο δήμος Θέρμης τους παραχώρησε μια έκταση και καλλιεργούν εκεί τους σπόρους τους.
Σήμερα, Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, στις 12 το μεσημέρι μοίρασαν δωρεάν τους πρώτους τους σπόρους και λουλούδια στους συναδέρφους τους και σε πολίτες της πόλης.
Η είσοδος του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης πήρε μια εικόνα, πολύχρωμη και μυρωδάτη.
Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή στο κοινό της Θεσσαλονίκης και ήρθαν άνθρωποι από διάφορες περιοχές της πόλης.
Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ο Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης έχει οργανώσει και λέσχη ανάγνωσης προσκαλώντας συγγραφείς όπως ο κ Βασίλης Βασιλικός όπου παρουσίασε το βιβλίο του το Ζ.
Πριν χρόνια δεν είχα την καλύτερη άποψη για τους αστυνομικούς. Η άποψη μου αυτή άλλαξε μέσα από κάποιες πολύ ωραίες ιστορίες – συναντήσεις με αστυνομικούς.
Τον Οκτώβριο του 1999 με κάλεσε το νυχτερινό γυμνάσιο Γιαννιτσών για να μιλήσω στους μαθητές τους για το Πελίτι. Ξεκίνησα με τα πόδια και ώτο στοπ να πάω από την Κάρπη στα Γιαννιτσά. Στο δρόμο με σταμάτησε ένας αστυνομικός που ζήτησε να πάμε στο αστυνομικό τμήμα Γουμένισσας, για εξακρίβωση των στοιχείων μου. Εκεί ο αστυνομικός μου ζήτησε να βγάλω ότι έχω στην τσάντα μου. Άρχισα να βγάζω, κόκκινα καλαμπόκια, κίτρινα καλαμπόκια, κ.λ.π ο αστυνομικός ενθουσιαστικέ με τις πολλές ποικιλίες καλαμποκιού που είχα μέσα στην τσάντα μου. Με τον Ξενοφώντα – έτσι λέγονταν ο αστυνομικός – γίναμε φίλοι. Σήμερα συνταξιούχος πλέον, είναι συνεργάτης του Πελίτι για τα βότανα.
Το Ιανουάριο του 2000 όταν ζούσα στο Σουμάκ, ένας αστυνομικός μου έσωσε τη ζωή από την κακοκαιρία. Αυτό το συμβάν στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει μια γνωριμία που εξελίχθηκε σε φιλία.
Η μεγάλη όμως εμπειρία και συνεργασία που είχαμε με την αστυνομία ήταν στη δημιουργία κήπων στην κλειστή δομή προσφύγων στο Παρανέστι. Όπου για έξι χρόνια συνεργαστήκαμε με τον τότε διοικητή κ. Παπαδόπουλο Στέλιο, για τη δημιουργία λαχανόκηπων.
Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες.
Αν θα πρέπει να διορθώσουμε κάτι είναι οι αντιλήψεις μας Η μόλυνση είναι στο κεφάλι μας. Όταν καθαρίσουμε το κεφάλι μας θα καθαρίσει και ο πλανήτης.
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση από τον Όμιλο Αστυνομικών Θεσσαλονίκης και ας ευχηθούμε να ευδοκιμήσει και να καρπίσει αυτή προσπάθεια τους.
Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε τις δηλώσεις που έγιναν στο
Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης από πέρσι δημιούργησε τη δική του τράπεζα σπόρων και φέτος ήρθε η ώρα να μοιραστεί τα «μυστικά» με τους συναδέλφους και με τον κόσμο που βρέθηκε, σήμερα, στο αστυνομικό μέγαρο.
«Είναι η καλύτερη απάντηση με την επισιτιστική κρίση να βρίσκεται προ των πυλών και την ποιότητα της τροφής να περνάει τόσες δυσκολίες. Νομίζω ότι το να προσέχεις την ποιότητα και ποσότητα της τροφής και να βοηθάς παράλληλα τη γη είναι το καλύτερο για το περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αποστόλου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς οι αστυνομικοί ξεκίνησαν δράσεις για το περιβάλλον, ο κ.Αποστόλου είπε πως «αποτελεί στερεότυπο ότι οι αστυνομικοί είναι μόνο για την ασφάλεια. Οι αστυνομικοί είναι πολίτες, πιάνουν τα μηνύματα των καιρών και θέλουν να βοηθήσουν. Όλα τα προβλήματα είναι κοινά και προσπαθούμε να είμαστε ένας συμμέτοχος σε αυτόν τον κρίκο των πολλών και διαφορετικών ομάδων που έχουν φτιαχτεί για την προστασία του περιβάλλοντος».
Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου τόνισε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε η τράπεζα σπόρων να εμπλουτίζεται και να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, ενώ προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι δράσεις των αστυνομικών για την προστασία του περιβάλλοντος με δενδροφυτεύσεις και διανομή κυπέλλων ενάντια στο πλαστικό.
Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του «Πελίτι» Παναγιώτης Σαϊνατούδης, με αφορμή τη σημερινή δράση, συμπλήρωσε πως η συνεργασία με τους αστυνομικούς εξελίσσεται εδώ και αρκετό καιρό σε επίπεδο σπόρων και πληροφοριών για το πώς να καλλιεργηθούν και να διατηρηθούν οι παραδοσιακές ποικιλίες.
«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται από την πλευρά των αστυνομικών, ιδιαίτερα την περίοδο που υπάρχει η επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη. Οι ποικιλίες είναι παραδοσιακές, καλλιεργούνται από τους παππούδες και τους προπαππούδες και μπορούν οι καλλιεργητές που τους παίρνουν να κρατήσουν και τον δικό τους σπόρο για την επόμενη χρονιά. Έχουν χρώματα, αρώματα, γεύσεις και αντοχή στις ασθένειες», δήλωσε ο κ. Σαϊνατούδης.
Διαβάστε και τις δηλώσεις στο GRTIMES
Για αυτό και ο κ. Σαϊνατούδης έστειλε το δικό του σύντομο και απλό μήνυμα προς τον κόσμο: “Πάρτε σπόρους, αναζητήστε σπόρους από τις γιαγιάδες, τους παππούδες, τους θείους σας. Καλλιεργήστε αυτούς τους σπόρους. Κρατήστε τον δικό σας σπόρο για την επόμενη χρονιά και μοιράστε τους και σε άλλους ανθρώπους, έτσι ώστε ο κύκλος των σπόρων αυτών που έχει έρθει στα δικά μας χέρια, εδώ και χιλιάδες χρόνια, να τον συνεχίσουμε”.