Άγρια βρώσιμα χόρτα, ένα καλό πιάτο για τη σαρακοστή.

Καθαρά Δευτέρα 15/3/2021.

Αρχή της Σαρακοστής, απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Τι να κάνω;

Πήγα βόλτα στα χωράφια να ξεσκάσω. Η φύση με αποζημίωσε αμέσως.

Ζούμε κοντά στο κέντρο της πόλης της Δράμας αλλά παράλληλα είμαστε και πολύ κοντά σε χωράφια.

Η φύση είναι γεμάτη με λουλούδια και ανθισμένα δέντρα ντυμένα νυφούλες με άσπρα και ροζ φορέματα.

Πολύ γρήγορα συναντήθηκα με τα ραδίκια και έτσι μου ήρθε η ιδέα να γράψω σήμερα για τα άγρια βρώσιμα χόρτα. Θα αναφερθώ σε αυτά που συνάντησα στη βόλτα μου.

Ραδίκι.

Τα ραδίκια είναι τα πιο γνωστά άγρια βρώσιμα χόρτα. Φυτρώνουν σε όλη τη χώρα και σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Τα συναντάμε από το φθινόπωρο ως τις αρχές της άνοιξης, ανθίζουν αυτή την εποχή, κάνουν μια κίτρινη μαργαρίτα όπου επίσης είναι βρώσιμη.

Ζοχός.

Ο ζοχός είναι το άλλο πολύ γνωστό άγριο βρώσιμο χόρτο. Παλιά τα απαξιώναμε σήμερα είναι ένα εξαιρετικό πιάτο.

Λάπατο.

Τα λάπατα τα έμαθα τα τελευταία χρόνια, έχουν μια υπόξινη γεύση λόγω της περιεκτικότητάς τους σε οξαλικό κάλιο. Είναι καλό να το συνδυάσουμε μαζί με άλλα βρώσιμα χόρτα.

Άγριο πράσο.

Το συναντάμε πολύ συχνά στις άκρες των δρόμων. Το μαγειρεύουμε όπως θα μαγειρεύαμε τα πράσα έχει γλυκιά γεύση, μπορούμε να το βάλουμε μέσα πίτες, σε χοιρινό ή ψάρια.

Η συλλογή άγριων χόρτων.

Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα που έχει πολλά άγρια βρώσιμα χόρτα που έσωσαν τους ανθρώπους σε πολλές δύσκολες στιγμές. Η συλλογή τους ήταν πάντα αφορμή για έξοδο από το σπίτι και κουβέντα.

Σήμερα η συλλογή των άγριων χόρτων είναι μια καλή ευκαιρία να βγούμε από το σπίτι. Να έρθουμε σε επαφή με τη φύση, να μοιραστούμε πράγματα με φίλους, να εμπλουτίσουμε το τραπέζι μας.

Τα άγρια χόρτα τα μαζεύουμε χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Την ώρα που τα μαζεύουμε τα καθαρίζουμε, έτσι ώστε να έχουμε λιγότερη εργασία στο σπίτι και για να μην κουβαλάμε πράγματα που μετά θα τα πετάξουμε.

Αποφεύγουμε να μαζεύουμε χόρτα από τις άκρες των δρόμων μια που είναι επιβαρημένα με μόλυβδο από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Αφήνουμε πάντα κάποια φυτά για να σποριάσουν.

Τέλος, ευχαριστούμε, το θεό, τη φύση, το μεγάλο πνεύμα, ότι θέλει ο καθ’ ένας για τα χόρτα που μαζέψαμε.

Καθάρισμα και πλύσιμο.

Τα άγρια χόρτα τα πλένουμε με κρύο νερό, θέλουν καλό πλύσιμο. Μπορούμε να τα αφήσουμε για λίγη ώρα μέσα στο νερό για να ξεπλυθούν τα χώματα. Αν σε περίπτωση έχουμε την υπόνοια ότι μπορεί να έχουν περάσει σκυλιά ή αγροτικά ζώα από την περιοχή και είναι πιθανόν να έχουν κολλήσει πάνω τους αβγά παράσιτων (τσιμπούρια, εχινόκοκκος), καλό είναι να τα μουσκεύουμε πρώτα σε νερό με ξίδι, για να διευκολύνουμε την αποκόλληση των απορριμμάτων. Το πλύσιμο στη συνέχεια θα πρέπει να είναι πολύ καλό. Με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης μας.

Βράσιμο.

Τα άγρια χόρτα αν δεν βραστούν την ίδια μέρα, τα βάζουμε στο ψυγείο μέσα σε σακούλα και βγάζουμε τον αέρα. Τα πλένουμε όταν τα βγάζουμε από το ψυγείο.

Αφού βράσουμε τα χόρτα καλά, τα σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι, λάδι και αλάτι, είναι ένα ωραίο πιάτο για τη Σαρακοστή και όχι μόνο.

Καλή Σαρακοστή

Scroll to Top