Αναζήτηση

Νομοθεσία

Νέο Νομοσχέδιο για καλλιέργεια Γ. Τ. Ο.

Δημοσίευση από: Vasso Kanellopoulou στις: .

 

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δυνατότητα απαγόρευσης καλλιέργειας των  γενετικά τροποποιημένων οργανισμών («μεταλλαγμένα») βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης από 9-17 Δεκεμβρίου.  http://www.opengov.gr/minenv/?p=6914

 Υπενθυμίζουμε ότι στην Ευρώπη σήμερα (Δεκέμβριος 2015), είναι κεντρικά εγκεκριμένο ένα μόνο Γ. Τ. φυτό για καλλιέργεια, το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Μονσάντο, όμως  στην Ελλάδα και σε άλλες 18 ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη απαγορευθεί η καλλιέργεια του. Επομένως στην Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα (Δεκέμβριος 2015) νόμιμη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών. Με αυτό το νομοσχέδιο το υπουργείο ενσωματώνει την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία για  καλλιέργεια Γ. Τ. Ο.  Ο νόμος θα  δίνει την ευκαιρία στο υπουργείο, να απαγορεύσει στο μέλλον την καλλιέργεια γ.τ. φυτού που ενδέχεται να εγκριθεί από τα κεντρικά όργανα της ΕΕ.  Ταυτόχρονα ο νόμος προβλέπει λήψη μέτρων προστασίας από ενδεχόμενη διασυνοριακή επιμόλυνση.

 Είναι επίσης  πολύ θετικό ότι προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα που ξεκινούν από τις 100.000 ευρώ, αν κάποιος διακινεί γενετικά τροποποιημένους σπόρους η καλλιέργεια των οποίων έχει απαγορευθεί.

 Βέβαια η υπό ενσωμάτωση οδηγία  για καλλιέργεια Γ. Τ. Ο. έχει σοβαρούς περιορισμούς γιατί δεν επιτρέπει τη χρήση επιστημονικών επιχειρημάτων πχ. για βλάβες στο περιβάλλον, εφόσον αυτές έχουν κεντρικά αξιολογηθεί σε επίπεδο ΕΕ. Επιτρέπει κυρίως τη χρήση επιχειρημάτων  κοινωνικών ή οικονομικών όπως πχ η οικονομική βλάβη που μπορούν να πάθουν οι άλλοι καλλιεργητές λόγω της μικρής κλίμακας γεωργίας στην Ελλάδα κλπ. Ενόψει των συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου» που βρίσκονται τώρα υπό διαπραγμάτευση, υπάρχει πάντοτε ο φόβος  αυτά τα επιχειρήματα να αποδειχθούν αδύναμα σε περίπτωση προσφυγής της πολυεθνικής σε μελλοντικό διαιτητικό δικαστήριο όπως προβλέπεται από αυτές τις συμφωνίες (Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων, TTIP: Translantic Trade and Investment Partnership) .

Το νομοσχέδιο (όπως και η οδηγία) έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει μόνο την καλλιέργεια. Δεν έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει τις εισαγωγές Γ. Τ. Ο  ως προϊόν, για στόχο άλλον εκτός καλλιέργειας. Δεν απαγορεύει τις έτοιμες εισαγόμενες ανθρωπο-τροφές που περιλαμβάνουν Γ. Τ. Ο. Σε αυτήν την περίπτωση αυτό που μας σώζει είναι η σήμανση που προβλέπεται από άλλες οδηγίες. Το προϊόν πρέπει να γράφει «περιλαμβάνει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς». Λόγω της σήμανσης οι καταναλωτές μπορούν να τα αποφύγουν. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει σήμανση για τα αυγά τα γαλακτοκομικά και το κρέας ζώων που τρέφονται με «μεταλλαγμένα». Αυτά δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε.  Επομένως, ενώ στην Ελλάδα δεν έχουμε καλλιέργεια Γ. Τ. Ο (τουλάχιστον νόμιμη) και στην ΕΕ έχουμε ελάχιστη, δυστυχώς τα γενετικά τροποποιημένα («μεταλλαγμένα») έχουν μπει στη διατροφική μας αλυσίδα μέσω των εισαγόμενων ζωοτροφών. Εισάγουμε χιλιάδες τόνους Γ. Τ. ζωοτροφών κάθε χρόνο. Ήλθε η ώρα να αξιοποιηθούν άμεσα οι παλιές ελληνικές ποικιλίες για ελληνικές ζωοτροφές για να πάψουμε να είμαστε πειραματόζωα και ταυτόχρονα να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες.

 Βάσω Κανελλοπούλου

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube