Αναζήτηση

Νομοθεσία

Μια Αρνητική εξέλιξη για τα Γενετικά Τροποποιημένα

Δημοσίευση από: Βάσω Κανελλοπούλου στις: .

Βρισκόμαστε σε φάση αναθεώρησης του νόμου βάσει του οποίου εγκρίνεται η καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών -Γ Τ Ο- στο έδαφος της Ευρ. Ένωσης. Στις  5 Δεκεμβρίου, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρ. κοινοβουλίου και Ευρ. επιτροπής δυστυχώς το κείμενο του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα απαγόρευσης Γ Τ καλλιεργειών έγινε νομικά πιο αδύναμο.

 Δηλαδή, αφού εγκριθεί κεντρικά ένας Γ Τ Ο για καλλιέργεια, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), θα μπορεί μεν ένα κράτος μέλος να απαγορεύσει την καλλιέργεια στο δικό του έδαφος αλλά δεν θα μπορεί να έχει επιχειρήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια της υγείας ή την ασφάλεια του περιβάλλοντος (υποτίθεται ότι την ασφάλεια την εξετάζει η ανωτέρω επιτροπή). Το κράτος-μέλος θα μπορεί να έχει άλλα περιβαλλοντικά επιχειρήματα που έχουν σχέση με την πολιτική που εφαρμόζει κλπ. Επειδή αυτή η νομική βάση είναι αδύναμη θα υπάρχει ο κίνδυνος να μηνυθούν κράτη από πολυεθνικές επειδή απαγόρευσαν κάποιο Γ Τ Ο ήδη κεντρικά εγκεκριμένο από την Ευρ. Ενωση.

Αυτό το νομοσχέδιο θα πάει για ψηφοφορία στην ολομέλεια του ευρ. κοινοβουλίου τον Ιανουάριο 2015. Τα κοινωνικά κινήματα και οι πολίτες πρέπει να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές για τις παγίδες που περιλαμβάνει. 

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου είχε ενισχύσει νομικά το κείμενο έτσι ώστε να μην μπορούν να μηνυθούν τα κράτη-μέλη από πολυεθνικές, αλλά..... δυστυχώς η χαρά μας κράτησε λίγο.

Βάσω Κανελλοπούλου

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube