Αναζήτηση

Νομοθεσία

Η ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΡΟΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

Δημοσίευση από: Βάσω Κανελλοπούλου στις: .

 Τα τελευταία δέκα χρόνια στη Γαλλία, η μεγάλη  εταιρία «Σπόροι  Baumaux» καταδιώκει δικαστικά  το Kokopelli (οργάνωση που παράγει και πουλά παραδοσιακούς σπόρους βελτιωμένους από αγρότες). Η βασική κατηγορία είναι, ότι αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό,  η πρακτική του Κοκοπελλί να  διαθέτει προς πώληση παλιές ποικιλίες που δεν είναι γραμμένες σε επίσημο κατάλογο.. 

 Μετά από πρωτόδικη καταδίκη το Κοκοπελλί έπρεπε να πληρώσει μεγάλο πρόστιμο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Τελικά όμως  ως προς αυτό το «αδίκημα», το Εφετείο της πόλης Νανσύ το Σεπτέμβριο του 2014  εξέδωσε απαλλακτική απόφαση  και το Κοκοπελλί γλύτωσε τα πρόστιμα. Αυτή είναι μια μεγάλη  ενδιάμεση νίκη για το κίνημα προστασίας των σπόρων γιατί δεν θα απειλείται εύκολα από μηνύσεις πολυεθνικών. Προηγουμένως το Κοκοπελλί είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στη νομοθεσία αλλά δεν είχε κερδίσει την προσφυγή.

Βέβαια ο αγώνας συνεχίζεται διότι το δικαστήριο έκρινε μεν ότι το Κοκοπελλί απαλάσσεται για τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά παραμένει παράνομο ως προς την εγγραφή στον κατάλογο. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας πολύ δρόμο να διανύσουμε για να σωθούν να αναγεννηθούν και να κυκλοφορούν ελεύθερα οι σπόροι των αγροτών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube