Αναζήτηση

Νομοθεσία

Οι Πατέντες Bλάπτουν την Αγροτική Βιοποικιλότητα

Δημοσίευση από: Vasso Kanellopoulou στις: .

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών αποδίδει πατέντες σε συμβατικά βελτιωμένους σπόρους κάτι που είναι πρωτοφανές. Το Πελίτι έστειλε σχετική επιστολή προς την υφυπουργό βιομηχανίας και θα παρακολουθήσει τις θέσεις που θα εκφράσει  η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνοντας σχετικά τους πολίτες.

Νέο Νομοσχέδιο για καλλιέργεια Γ. Τ. Ο.

Δημοσίευση από: Vasso Kanellopoulou στις: .

 

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δυνατότητα απαγόρευσης καλλιέργειας των  γενετικά τροποποιημένων οργανισμών («μεταλλαγμένα») βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης από 9-17 Δεκεμβρίου.  http://www.opengov.gr/minenv/?p=6914

Η Ιδιωτικοποίηση των Διατροφικών Πόρων Συνεχίζεται

Δημοσίευση από: Βάσω Κανελλοπούλου στις: .

 Η Syngenta πατεντάρει ποικιλία πιπεριάς που προέρχεται από συμβατικές μεθόδους φυτικής βελτίωσης

free pepperΕνώ το Ευρωπαϊκό δίκαιο απαγορεύει το να χορηγούνται διπλώματα ευρεσιτεχνίας για διαδικασίες σχετικές με την συμβατική καλλιέργεια ,  το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) εξακολουθεί να χορηγεί πατέντες σε φυτά, χαρακτηριστικά αυτών, σπόρους και καρπούς που προέρχονται από τέτοιες διαδικασίες. Στις 22 Οκτωβρίου  2015 ενέκρινε πατέντα για πιπεριά χωρίς σπόρους  της Syngenta (κωδικός πατέντας EP 2 166 833 Β1).  Με αυτόν τον τρόπο, το γραφείο εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του εξαρτάται από υπηρεσίες όπως η χορήγηση και εξέταση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

"Βήμα προς βήμα, πατέντα με πατέντα, οι γίγαντες των σπόρων αναλαμβάνουν τον έλεγχο του καθημερινού διαιτολογίου μας. Στο μέλλον, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και άδεια για να κόψεις μια πιπεριά σε κομμάτια” δηλώνει ο Christoph Then του συνασπισμού No Patents on Seeds! "Με τον ίδιο τρόπο που η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει δημιουργήσει βαθιές ανησυχίες, η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των διατροφικών φυτών δημιουργεί παρόμοια προβλήματα και απαιτείται μια σαφής πολιτική απάντηση."

Το Πελίτι ανησυχεί αφενός για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των διατροφικών πόρων και  αφετέρου για τους ενδεχόμενους κινδύνους για μετάδοση της στειρότητας από την εξάπλωση της καλλιέργειας μιας στείρας πιπεριάς στο γεωργικό περιβάλλον.

Η Ελλάδα Πέτυχε Εξαίρεση από την Καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Φυτών

Δημοσίευση από: Βάσω Κανελλοπούλου στις: .

Ενημέρωση στα ελληνικά: http://tvxs.gr/news/diatrofi/eksairesi-tis-elladas-apo-tin-kalliergeia-metallagmenon-tis-monsanto 

Ενημέρωση στα αγγλικά απο το πρακτορείο Ρώϋτερ: http://www.reuters.com/article/2015/08/27/eu-agriculture-monsanto-idUSL5N1121GE20150827  

Οι ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση από: Βάσω Κανελλοπούλου στις: .

To Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών επεκτείνει τις δουλειές του με πατέντες στη ζωή: Νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις ντομάτες που προέρχονται από κλασική αναπαραγωγή

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube