Αναζήτηση

Cheese with lemon

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Ingredients:
• 5 liters of milk
• 5 lemons
• Coarse salt
• Olive oil for the conservation
Utensils:
• cheesecloth (vexation) for draining
• colander
• a cup of yogurt (1kg) drilled in the bottom (many nail holes)
• a similar cup with no holes

Strain the milk and put it to boil. Stir occasionally to prevent sticking. At the same time, prepare the lemon juice. When the milk begins to rise, add the lemon juice and continue to stir. We stop the fire and stir for a little bit more. Milk shares immediately into large pieces. Put the colander in the sink and spread the cheesecloth on it, which we moistened to prevent sticking cheese.

Pour in there the content of the pot. Grab the edges of the cheesecloth and slowly put it up and down with our hands for 2-3 minutes until the more of the serum is gone.
Place the cheesecloth with the cheese into the cup of yogurt with the holes. Press it back with your hand. Rearrange the cheesecloth in order not to have many wrinkles and place over the other cup without holes. Put weight onto it – for example a stone or a full jar- and leave so about 10-12 hours to drain well. Then subtract the weight, remove the cup, pull the cheesecloth and take out the cheese.

Put a little coarse salt in a bowl. Place the cheese on the salt. Put a little more salt above the cheese. Cover with a second plate and put a weight on the top. Leave the cheese there for 10-12 hours. Then clean the cheese from the salt without the use of water. Cheese is ready to be eaten or be stored.
We can conserve it for 4-5 weeks by putting on olive oil. If you don’t want to spend too much oil, you can use again the same type of cup that you use as a mold. So the cheese fits exactly and you need a small quantity of olive oil to cover it. Store it in a cool place.

P.S 1. I'm sure that we can conserve the cheese more than 5 weeks. I didn’t need to maintain it longer, s o I have no experience.
P.S 2. 5 liters of milk produce about 650 gr of cheese.
P.S 3 It is not good to use the coarse salt for a second time

Sofia Gida

Σπόρο μπαλάκια

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

sporobalakia2 φλ. σταφίδες μαύρες, μουλιασμένες σε νερό για μισή ώρα
1φλ. σουσάμι, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο χοντροαλεσμένα
1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
3-4 γεμάτες κουταλιές κανέλλα

Κρατάμε λίγο από τους αλεσμένους σπόρους στην άκρη.

Πολτοποιούμε τις σταφίδες με το πορτοκάλι και την κανέλλα και ρίχνουμε στο μίγμα τους αλεσμένους σπόρους. Φτιάχνουμε μπαλάκια και τα τυλίγουμε με τους σπόρους που έχουμε κρατήσει. Τα βάζουμε για 1ώρα τουλάχιστο στο ψυγείο να σφίξουν. Καλή όρεξη!!!

Συνταγή της Χαράς Σαΐτης

xsaiti(*)yahoo.gr  αντικαταστήστε το (*) με @

Πάστα ελιάς

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Υλικά:

ελιές, πιπεριά, ξύδι, λάδι, σκόρδο

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε από τις ελιές τα κουκούτσια.

Πολτοποιούμε την ελιά μαζί με λίγη πιπεριά στο μούλτι, προσθέτουμε λίγο ξύδι και λάδι.

Αν θέλουμε να είναι λίγο πιο πικάντικο προσθέτουμε λίγο σκόρδο.

Τον πολτό τον βάζουμε σε μικρά βαζάκια.

Για να συντηρηθεί προσθέτουμε λίγο λάδι πριν το κλείσουμε.

Μαρία Κασιανού, Περαχώρι Ιθάκης

Οι συνταγές της Ιωάννας

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

DSC_0976_copy

Οι συνταγές της Ιωάννας

για τα καζάνια της 13ης Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

 

Στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών το Πελίτι προσφέρει δωρεάν φαγητό σε όλους.

Από το 2005 το μαγείρεμα έχει αναλάβει η Ιωάννα.

Παρακάτω μας παραχωρεί τις συνταγές και τα μυστικά της.

Την ευχαριστούμε πολύ.

 

Φασολάδα  

10    κιλά φασόλια 

4    κιλά    ξερά κρεμμύδια 

1,5-2    κιλά σέλινο (τα φύλλα) 

5,5 κιλά   καρότα 

3    κιλά   χειροποίητη σάλτσα ντομάτας (αν είναι πηκτή, αλλιώς παραπάνω) 

2,5 – 3  λίτρα ελαιόλαδο περίπου 

 

Εκτέλεση

Η συνταγή είναι για το καζάνι.

Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα πλένουμε από βραδύς και τα φουσκώνουμε σε κρύο νερό για όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα αφού πετάξουμε το νερό που φούσκωσαν τα φασόλια γεμίζουμε το καζάνι με νερό αφού το τοποθετήσουμε στην βάση του για να μην βαρύνει.

Γεμίζουμε το καζάνι τέσσερα δάχτυλα κάτω από το χείλος και ξεκινάμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά.

Αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια.

Ύστερα προσθέτουμε χοντροκομμένο το κρεμμύδι.

Σιγοβράζουμε τη φασολάδα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά καιρούς. Η διαδικασία κρατάει 3 με 3,5 ώρες και είναι ανάλογη με το υψόμετρο.

Αφού μαλακώσει το φασόλι ρίχνουμε το καρότο, τη σάλτσα,

το αλάτι, το πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να χυλώσει και  να βράσει το φασόλι. Τελευταία προσθέτουμε το σέλινο και το λάδι.  Δίνουμε μια τελευταία δυνατή βράση και αφαιρούμε από τη φωτιά. Το λάδι το προσθέτουμε αφού έχουμε αφαιρέσει από  τη φωτιά.

 

Ρεβίθια 

10 κιλά ρεβίθια 

DSC_0266_copyκιλά  ξερά κρεμμύδια 

1 κιλό αλεύρι άσπρο (περίπου) 

3 κιλό φρέσκα λεμόνια ή τον ανάλογο χυμό 

2 λίτρα ελαιόλαδο περίπου 

150 γραμμάρια τριμμένο σιναπόσπορο ή μουστάρδα.

μισή χούφτα ρίγανη

αλάτι χοντρό

 

Εκτέλεση

Τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε από βραδύς. Τα μουσκεύουμε σε ζεστό νερό για όλο το βράδυ.

Βάζουμε νερό  έως τέσσερα δάχτυλα κάτω από το χείλοςκαι ξεκινάμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά.

Ξαφρίζουμε, ρίχνουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και αφήνουμε το φαγητό να βράζει ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

 

Τα ρεβίθια για να καταλάβουμε ότι βράσανε πρέπει να τα δοκιμάσουμε στο στόμα.

 

Αφού δούμε ότι έχουν βράσει τα ρεβίθια προσθέτουμε το  αλάτι (προτιμάμε το χοντρό) και το πιπέρι

 

Όταν έχουνε βράσει, ρίχνουμε το αλάτι, λίγο πιπέρι και ανακατεύοντας πατάμε στις άκρες του καζανιού για να λιώσουν μερικά ρεβίθια και έτσι να χυλώσει η σούπα. Προς το τέλος ετοιμάζουμε έναν χυλό με το σιναπόσπορο (ή τη μουστάρδα ),το αλεύρι ,το χυμό λεμονιού και λίγη ρίγανη Για να προσθέσουμε το χυλό στη σούπα θα πρέπει κάποιος να ανακατεύει δυνατά και τον χυλό τον προσθέτουμε σιγά σιγά προσέχοντας να μην μας σβολιάσει.

Ρίχνουμε και το λάδι, βράζουμε για λίγο δυνατά τη σούπα και βγάζουμε από τη φωτιά.

 

Φακές 

GAN_0052f_kazani

10 κιλά φακές 

3 κιλά ξερά κρεμμύδια 

προαιρετικά  2   κιλά χειροποίητη σάλτσα ντομάτας (αν είναι πηκτή, αλλιώς περισσότερη)  

2,5 – 3  λίτρα ελαιόλαδο περίπου 

6 ''κεφάλια'' σκόρδα 

λίγα δαφνόφυλλα 

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις φακές, τις μουσκεύουμε σε κρύο νερό όλο το βράδυ.

Ξαφρίζουμε και αφού ξαφρίσουμε ρίχνουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι

και αφήνουμε να βράσουν.

Οι φακές βράζουν πιο γρήγορα απ' όλα τα όσπρια. Οι φακές σε 2,5 ώρες είναι έτοιμες.

Αφού μαλακώσουν, ρίχνουμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και προαιρετικά τη σάλτσα.

Τις βράζουμε δυνατά ανακατεύοντας συχνά, πιο συχνά από τα άλλα όσπρια. Ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα και το ελαιόλαδο στο τέλος και βράζουν μέχρι να χυλώσουν.

Αφού χυλώσουν, βγάζουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα χρειαστούμε επίσης αλάτι χοντρό, μαύρο πιπέρι, ρίγανη και κόκκινο πιπέρι  

 

Γενικές συμβουλές 

Θα πρέπει τα καζάνια μας να είναι καλά γανωμένα.

 

Αν θέλετε το φαγητό σας να γίνει νόστιμο προσθέστε όλα τα υλικά "σταυρωτά" μέσα στο καζάνι!

 

Από τη στιγμή που βγάζουμε τη φωτιά κάτω από το καζάνι, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το φαγητό γιατί συνεχίζει να βράζει. Αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα του μπακιρένιου καζανιού.

 

Είναι πολύ σημαντικό που θα τοποθετηθούν τα καζάνια, να μην είναι σε ένα ανοιχτό χώρο γιατί στριφογυρίζει ο αέρας και καπνίζει τους ανθρώπους που είναι στα καζάνια. Είναι καλό να υπάρχει ένας φυσικός φράχτης ή ένας πέτρινος τοίχος. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοντά σκιά και ένα τραπέζι.

Κασέρι με λεμόνι

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Υλικά:

  • 5 λίτρα γάλα
  • 5 λεμόνια
  • Χοντρό αλάτι
  • Ελαιόλαδο για συντήρηση

Σκεύη:

  • τουλπάνι (τσαντίλα) για το στράγγισμα
  • τρυπητό
  • ένα κεσεδάκι από γιαούρτι Σπιτικό Κρι-Κρι 1 κιλό τρυπημένο στον πάτο (πολλές τρύπες με καρφί)
  • ένα όμοιο κεσεδάκι ατρύπητο

Στραγγίζουμε το γάλα και το βάζουμε να βράσει. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, για να μην κολλήσει. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το χυμό των λεμονιών. Όταν το γάλα αρχίζει να φουσκώνει, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Το γάλα ‘κόβει’ αμέσως σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε στο νεροχύτη το τρυπητό και πάνω του απλώνουμε το τουλπάνι, το οποίο έχουμε βρέξει για να μην κολλήσει το τυρί.

Αδειάζουμε εκεί μέσα το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Πιάνουμε τις άκρες του τουλπανιού και ανεβοκατεβάζουμε ελαφρά τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι να φύγει ο πολύς ορός.

Τοποθετούμε το τουλπάνι με το τυρί μέσα στο κεσεδάκι από το γιαούρτι που έχουμε τρυπήσει. Το πιέζουμε λίγο με το χέρι. Τακτοποιούμε κάπως το τουλπάνι ώστε να μην έχει πολλές ζάρες και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο ατρύπητο κεσεδάκι. Μέσα σ’ αυτό βάζουμε βάρος – μια πέτρα, ένα γεμάτο βάζο κ.α. – και το αφήνουμε έτσι 10-12 ώρες περίπου, να στραγγίσει καλά. Κατόπιν, αφαιρούμε το βάρος, βγάζουμε το ατρύπητο κεσεδάκι, τραβάμε το τουλπάνι και ελευθερώνουμε το τυρί.

Σ’ ένα βαθύ πιάτο βάζουμε μια χουφτίτσα χοντρό αλάτι. Τοποθετούμε το τυρί πάνω στο αλάτι. Ρίχνουμε άλλη μια χουφτίτσα από πάνω. Καλύπτουμε με δεύτερο πιάτο και πάνω βάζουμε πάλι βάρος. Το αφήνουμε άλλες 10-12 ώρες.

Κατόπιν το καθαρίζουμε-χωρίς πλύσιμο. Είναι έτοιμο ή να το φάμε ή να το αποθηκεύσουμε.

Εμείς το συντηρούμε για 4-5 εβδομάδες βάζοντάς το μέσα σε ελαιόλαδο. Για να μην ξοδεύουμε πολύ λάδι, χρησιμοποιούμε πάλι ίδιου τύπου κεσεδάκι από γιαούρτι. Έτσι το κεφαλάκι του τυριού χωράει ακριβώς και χρειάζεται λίγο λάδι για να το καλύψει. Το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.

 

Υ.Γ. 1. Είμαι σίγουρη ότι συντηρείται για πολύ περισσότερο από 5 εβδομάδες. Δε χρειάστηκε σε μας να μείνει περισσότερο, οπότε δεν έχω εμπειρία.

Υ.Γ. 2. Από τα 5 λίτρα γάλα παρασκευάζεται γύρω στα 650 γρ τυρί.

Υ.Γ. 3. Το χοντρό αλάτι είναι καλό να μη χρησιμοποιείται δεύτερη φορά

 

Μπορείτε να δείτε και το βίντεο που έκανε η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Κομοτηνή

Συμπυκνωμένος χυμός από μελισσόχορτο.

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Υλικά.

3 lit. νερό

2,5 kg ζάχαρη

2 χούφτες φρέσκο μελισσόχορτο

100 γρ ξινό (σκόνη)

2 λεμόνια σε φέτες.

Εκτέλεση

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει.

Όταν κρυώσει το σιρόπι βάζουμε μέσα το μελισσόχορτο, το ξινό, και τις φέτες του λεμονιού. Ανακατεύουμε για 2 μέρες σουρώνουμε και ο χυμός είναι έτοιμος.

Πίνεται αραιωμένος με δροσερό νερό.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube