Αναζήτηση

Κιντέατα

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

(Ποντιακό φαγητό)

Υλικά

  • 1κ. κορφές από τσουκνίδες
  • 1-2 χούφτες τριμμένα πράσα
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 χούφτες αλεύρι σιταριού και καλαμποκιού
  • Αλάτι, πιπέρι καυτερό και λάδι προαιρετικά.

Εκτέλεση

Βάζουμε τις τσουκνίδες τα πράσα και τα σκόρδα να βράσουν καλά.

Όταν βράσουν στραγγίζουμε χωρίς να φύγει όλο το ζουμί.

Ρίχνουμε μέσα στα χόρτα σιγά, σιγά αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια…

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε το μείγμα από το μπλέντερ. Το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζουμί αν το θέλουμε. Γίνεται μια βελούδινη κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λάδι προαιρετικά.

Σπιτική μερέντα

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Της Σοφίας Γίδα

  • 2 μέρη ταχίνι μαύρο
  • 1 μέρος μέλι
  • Χαρουπάλευρο (όσο πάρει)
  • Λίγα αλεσμένα φουντούκια
  • Λίγο νερό για το ανακάτεμα.

Ρίχνουμε σε ένα σκεύος το ταχίνι και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν είναι σκληρό προσθέτουμε λίγο νεράκι.

Ρίχνουμε μία δύο κουταλιές χαρουπάλευρο και τα αλεσμένα φουντούκια.

Ανακατεύουμε ξανά.

Φέρνουμε τη μερέντα στη ρευστότητα που θέλουμε προσθέτοντας ή λίγο νερό ή λίγο χαρουπάλευρο.

Αλάτι βοτάνων

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

50 γρ. κορίανδρο (5 κουτ. Σουπ.)

10 γρ μαραθόσπορο (1 κουτ. Σουπ.)

10 γρ σουσάμι (1 κουτ. Σουπ.)

10 γρ λιναρόσπορο (1 κουτ. Σουπ.)

50 γρ σιναπόσπορο κίτρινο (3 κουτ. Σουπ.)

10 γρ ρίγανη (3 κουτ. Σουπ.)

10 γρ θρούμπη (3 κουτ. Σουπ.)

10 γρ θυμάρι (3 κουτ. Σουπ.)

5 γρ δεντρολίβανο (1 κουτ. Σουπ.)

10 γρ άνηθο (3 κουτ. Σουπ.)

10 γρ δυόσμο (3 κουτ. Σουπ.)

10 γρ πιπέρι μαύρο (1 κουτ. Σουπ.)

5 γρ αλάτι* (4 κουτ. Σουπ.)

Αναμιγνύουμε τα παραπάνω βότανα στην αδρή τους μορφή και τα αλέθουμε λίγο προ του γεύματος, για να είναι φρεσκοαλεσμένα.

Αυτό το αλάτι περιέχει οξέα και όλα τα ιχνοστοιχεία, όλες τις βιταμίνες (εκτός από Β12, C ) όλα τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και όλα τα αμινοξέα.

Επίσης έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και βοηθά στην ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου.

(*) Στη άναλο δίαιτα μπορούμε να παραλείπουμε το αλάτι.

Πηγή: «ΣΥΝΤΑΓΕΣ για ελαφρά και υγιεινά γεύματα» Ιωάννης Αλ. Παπαγιαννό­πουλος.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube