Αναζήτηση

Συμπυκνωμένος χυμός από μελισσόχορτο.

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Υλικά.

3 lit. νερό

2,5 kg ζάχαρη

2 χούφτες φρέσκο μελισσόχορτο

100 γρ ξινό (σκόνη)

2 λεμόνια σε φέτες.

Εκτέλεση

Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσει.

Όταν κρυώσει το σιρόπι βάζουμε μέσα το μελισσόχορτο, το ξινό, και τις φέτες του λεμονιού. Ανακατεύουμε για 2 μέρες σουρώνουμε και ο χυμός είναι έτοιμος.

Πίνεται αραιωμένος με δροσερό νερό.

Προζύμι με λυκίσκο

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Υλικά

2 κουταλιές σούπας ξερό προζύμι λυκίσκου

2 χούφτες ξερά άνθη λυκίσκου

1 ½ λίτρο νερό

Αλεύρι καλαμποκίσιο, αλεύρι άσπρο

Λίγο αλάτι.

Αποβραδίς μουσκεύουμε το ξερό προζύμι σε λίγο χλιαρό νερό και αργά το βράδυ το ανακατεύουμε με άσπρο αλεύρι να γίνει μια χαλαρή ζύμη. Τη σκεπάζουμε να φουσκώσει καλά. Νωρίς το πρωί βράζουμε τα άνθη του λυκίσκου στο 1 ½ λίτρο νερό περίπου για 15΄ Σουρώνουμε πολύ καλά για να μη μείνουν υπολείμματα.

Ρίχνουμε τρεις χούφτες καλαμποκάλευρου με λίγο αλάτι σε μια λεκάνη και σιγά, σιγά προσθέτουμε το βραστό τσάι του λυκίσκου. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι (Τριφτή ζύμη).

(Προσθέτουμε αναλόγως λίγο τσάι ή λίγο αλεύρι).

Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορεί να ζυμωθεί. Ρίχνουμε και το προζύμι που είχαμε πιάσει και το ζυμώνουμε όλο μαζί. Προσθέτουμε 2 χούφτες περίπου άσπρο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά-καλά. Γίνεται μια μαλακή ζύμη που κολλάει. Της ρίχνουμε από πάνω λίγο άσπρο αλεύρι και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι το μεσημέρι. Κατόπιν την ξαναζυμώνουμε με λίγο άσπρο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και το βράδυ.

Τη ζύμη που προέκυψε την κόβουμε κομματάκια (σε μέγεθος καραμέλας) και την απλώνουμε σε τραπέζι για να στεγνώσει καλά. Έπειτα την αποθηκεύουμε σε κρύο μέρος μέσα σε πάνινη σακούλα

Για να φτιάξουμε προζύμι για ψωμί χρειαζόμαστε 2 κουταλιές σούπας απ’ αυτή τη μαγιά κάθε φορά.

Κιντέατα

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

(Ποντιακό φαγητό)

Υλικά

  • 1κ. κορφές από τσουκνίδες
  • 1-2 χούφτες τριμμένα πράσα
  • 10 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 χούφτες αλεύρι σιταριού και καλαμποκιού
  • Αλάτι, πιπέρι καυτερό και λάδι προαιρετικά.

Εκτέλεση

Βάζουμε τις τσουκνίδες τα πράσα και τα σκόρδα να βράσουν καλά.

Όταν βράσουν στραγγίζουμε χωρίς να φύγει όλο το ζουμί.

Ρίχνουμε μέσα στα χόρτα σιγά, σιγά αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια…

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε το μείγμα από το μπλέντερ. Το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα το βάζουμε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε λίγο ακόμα ζουμί αν το θέλουμε. Γίνεται μια βελούδινη κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λάδι προαιρετικά.

Σπιτική μερέντα

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Της Σοφίας Γίδα

  • 2 μέρη ταχίνι μαύρο
  • 1 μέρος μέλι
  • Χαρουπάλευρο (όσο πάρει)
  • Λίγα αλεσμένα φουντούκια
  • Λίγο νερό για το ανακάτεμα.

Ρίχνουμε σε ένα σκεύος το ταχίνι και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Αν είναι σκληρό προσθέτουμε λίγο νεράκι.

Ρίχνουμε μία δύο κουταλιές χαρουπάλευρο και τα αλεσμένα φουντούκια.

Ανακατεύουμε ξανά.

Φέρνουμε τη μερέντα στη ρευστότητα που θέλουμε προσθέτοντας ή λίγο νερό ή λίγο χαρουπάλευρο.

Αλάτι βοτάνων

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

50 γρ. κορίανδρο (5 κουτ. Σουπ.)

10 γρ μαραθόσπορο (1 κουτ. Σουπ.)

10 γρ σουσάμι (1 κουτ. Σουπ.)

10 γρ λιναρόσπορο (1 κουτ. Σουπ.)

50 γρ σιναπόσπορο κίτρινο (3 κουτ. Σουπ.)

10 γρ ρίγανη (3 κουτ. Σουπ.)

10 γρ θρούμπη (3 κουτ. Σουπ.)

10 γρ θυμάρι (3 κουτ. Σουπ.)

5 γρ δεντρολίβανο (1 κουτ. Σουπ.)

10 γρ άνηθο (3 κουτ. Σουπ.)

10 γρ δυόσμο (3 κουτ. Σουπ.)

10 γρ πιπέρι μαύρο (1 κουτ. Σουπ.)

5 γρ αλάτι* (4 κουτ. Σουπ.)

Αναμιγνύουμε τα παραπάνω βότανα στην αδρή τους μορφή και τα αλέθουμε λίγο προ του γεύματος, για να είναι φρεσκοαλεσμένα.

Αυτό το αλάτι περιέχει οξέα και όλα τα ιχνοστοιχεία, όλες τις βιταμίνες (εκτός από Β12, C ) όλα τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και όλα τα αμινοξέα.

Επίσης έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και βοηθά στην ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου.

(*) Στη άναλο δίαιτα μπορούμε να παραλείπουμε το αλάτι.

Πηγή: «ΣΥΝΤΑΓΕΣ για ελαφρά και υγιεινά γεύματα» Ιωάννης Αλ. Παπαγιαννό­πουλος.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube