Αναζήτηση

Συνταγή για κριτσίνια

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

1 σακουλάκι ηλιόσπορους (200γρ περίπου)
λίγο αλάτι
1,5 κουταλάκι μπέικιν
1 ποτήρι του νερού κρασί άσπρο
1/2 ποτήρι λάδι ελιάς
1/2 ποτήρι καλαμποκέλαιο
2-3 κουταλιές ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι περίπου

ανακατεύω όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι.

Σστο τέλος βάζω το αλεύρι  μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη να πλάθεται.

Τα ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Καλή σας επιτυχία

Νηστίσιμη Μηλόπιτα

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Υλικά:

3 φλιτζάνια αλεύρι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι σπορέλαιο

1/2 χυμό πορτοκάλι

1/2 φλιτζάνι καρύδια

5-6 μήλα κομματάκια

1 κουταλιά σούπας σόδα

1 κουταλιά σούπας κανέλα

προαιρετικά: γαρύφαλλο και σταφίδες.

3 κουταλιές της σούπας χαρουπάλευρο, προαιρετικά (αν βάλετε χαρουπάλευρο θα αυξήσετε την ποσότητα του χυμού σε ένα φλιτζάνι).

Εκτέλεση:

Βάζω σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με τα μήλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (σε χαμηλή φωτιά), στο τέλος ρίχνω το λάδι και λίγο λικέρ αν μου αρέσει.

Σε μπολ ρίχνω τα στεγνά υλικά, τ' ανακατεύω και τα ρίχνω στο μίγμα της κατσαρόλας. Διαλύω τη σόδα στο πορτοκαλόζουμο και το ρίχνω στο μίγμα.

Βάζω μια λαδόκολλα σε μικρό ταψάκι, ρίχνω το μίγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στους 180 C για 45 λεπτά ακριβώς.

Φάβα Σαντορίνης

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Μια κλασική συνταγή της κ. Λογοθέτη Σταυρούλας από τη Βλυχάδα Σαντορίνης.

1 μικρό κρεμμύδι,

1 ποτήρι φάβα,

4 ποτήρια νερό,

αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο.

Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν χυλώσει τη σερβίρουμε με λάδι και αν θέλουμε ωμό κρεμμύδι, κάπαρι και λεμόνι.

Salt of herbs

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Materials

  • 50g. coriander (5 tbsp.).
  • 10 g fennel (1 tsp. Soup.)
  • 10g sesame (1 tsp. Soup.)
  • 10 g linseed (1 tsp. Soup.)
  • 50 g mustard yellow (3 tbsp.).
  • 10 g oregano (3 tbsp.).
  • 10g thyme (3 tbsp.).
  • 10 g of thyme (3 tbsp.).
  • 5 g rosemary (1 tsp. Soup.)
  • 10 g dill seeds (3 tbsp.).
  • 10 g mint (3 tbsp.).
  • 10 g black pepper (1 tsp. Soup.)
  • 100 g salt *(4 tbsp.).

Mix these herbs in their rough form and grind a little pre-meal to be freshly ground.

This salt contains all acids and trace elements, all vitamins (except for B12, C) all of the unsaturated fatty acids and all amino acids.
Also has antibacterial and antifungal properties and helps to regulate the intestinal flora.
(*) In unsalted diet can omit salt.

Source: "Recipes for light and healthy meals» John Al. Papagiannopoulos

Homemade nutella

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Materials:

  • 2 parts black (a paste made from ground, hulled sesame seeds)
  • 1 part of honey
  • powder ed carob pods
  • few ground hazelnuts
  • little water for mixing.

Pour tahini and honey into a pan and mix well to make a uniform mixture. If it is tough, add some water.

Put one or two tablespoons powdered carob pods and ground hazelnuts in the mixture.

Mix again.

Make nutella looks as liquid as you want by adding a little water or powder carob pods.

Sofia Gida

Cheese with lemon

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Ingredients:
• 5 liters of milk
• 5 lemons
• Coarse salt
• Olive oil for the conservation
Utensils:
• cheesecloth (vexation) for draining
• colander
• a cup of yogurt (1kg) drilled in the bottom (many nail holes)
• a similar cup with no holes

Strain the milk and put it to boil. Stir occasionally to prevent sticking. At the same time, prepare the lemon juice. When the milk begins to rise, add the lemon juice and continue to stir. We stop the fire and stir for a little bit more. Milk shares immediately into large pieces. Put the colander in the sink and spread the cheesecloth on it, which we moistened to prevent sticking cheese.

Pour in there the content of the pot. Grab the edges of the cheesecloth and slowly put it up and down with our hands for 2-3 minutes until the more of the serum is gone.
Place the cheesecloth with the cheese into the cup of yogurt with the holes. Press it back with your hand. Rearrange the cheesecloth in order not to have many wrinkles and place over the other cup without holes. Put weight onto it – for example a stone or a full jar- and leave so about 10-12 hours to drain well. Then subtract the weight, remove the cup, pull the cheesecloth and take out the cheese.

Put a little coarse salt in a bowl. Place the cheese on the salt. Put a little more salt above the cheese. Cover with a second plate and put a weight on the top. Leave the cheese there for 10-12 hours. Then clean the cheese from the salt without the use of water. Cheese is ready to be eaten or be stored.
We can conserve it for 4-5 weeks by putting on olive oil. If you don’t want to spend too much oil, you can use again the same type of cup that you use as a mold. So the cheese fits exactly and you need a small quantity of olive oil to cover it. Store it in a cool place.

P.S 1. I'm sure that we can conserve the cheese more than 5 weeks. I didn’t need to maintain it longer, s o I have no experience.
P.S 2. 5 liters of milk produce about 650 gr of cheese.
P.S 3 It is not good to use the coarse salt for a second time

Sofia Gida

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube