Αναζήτηση

Σινάπι

Δημοσίευση από: Έλλη Καρσανίδου στις: .

Στο παρακάτω κείμενο σας μεταφέρουμε μερικές πληροφορίες που μαζέψαμε για το σινάπι και ιδιαίτερα για το μαύρο . Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από την τοπική ομάδα του Πελίτι  στην Κοζάνη και από έναν βιοκαλλιεργήτη στη Δράμα. Αφορμή μας έδωσαν τα πολλά τηλέφωνα που δεχτήκαμε για το μαύρο σινάπι.

Παρακάτω θα διαβάσετε κάποιες πληροφορίες όπου τα δικά σας πειράματα και δοκιμές θα δείξουν την αλήθεια.

Σινάπι (sinapis alba, sinapis ή brassica nigra )Το σινάπι   χωρίζεται σε 3 κατηγορίες: το λευκό, το μαύρο και το άγριο.

Τα φύλλα του μοιάζουν λίγο σαν αυτά της ρόκας και τα άνθη του είναι κίτρινα. 

... Το λευκό σινάπι το χρησιμοποιούμε συχνά στο μαγείρεμα, τα φύλλα του τα συλλέγουμε πριν ανθίσουν και τον σπόρο του κατά την πλήρη ωρίμανση.
Τρόποι μαγειρέματος: βραστά σαν σαλάτα (συνοδεύουν ωραία το ψάρι και ειδικά τη μαρίδα)

Στο τέλος του γεύματος ο ζωμός μπορεί να καταναλωθεί με 1 ποτήρι κρασί κόκκινο ή και σκέτος διότι είναι ευεργετικός. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ο ζωμός του κατά του κρυολογήματος και για το στομάχι. Ο σιναπόσπορος λέγεται ότι βοηθά σαν διουρητικός, κατά της βρογχίτιδας, της πνευμονίας, της χρόνιας δυσκοιλιότητας, του πονοκεφάλου κτλ.

Γενικά το σινάπι χρησιμοποιείται ως αφέψημα, ζωμός, αλεύρι, λάδι, έγχυμα, κατάπλασμα ακόμα και σαν αιθέριο έλαιο. Όλα αυτά χάριν στη Σιναπιζινίνη ( η θεραπευτική ουσία του Σιναπιού.
Επίσης η εντριβή προκαλεί υπεραιμία. Μια παλιά συνταγή συνιστούσε εντριβή στο ανδρικό μόριο κατά της ανικανότητας, (δεν τον κόβω κιόλας παιδιά απλά το αναφέρω….)Μαύρο σινάπι ( Brassica nigra)

Το αναφέρω ξεχωριστά διότι αυτή η ποικιλία είναι κατ’ εξοχήν Μεσογειακή και ευδοκιμούσε στο χωριό μου. Πλέον είναι λίγο σπάνια. Το μαύρο σινάπι είναι επίσης βρώσιμο όπως το λευκό, μόνο που είναι πιο θεραπευτικό, πιο νόστιμο, πιο πικάντικο, πιο ανθεκτικό. Επίσης ο σπόρος του χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί η μουστάρδα.

Από το μαύρο σινάπι φτιάχνονται επίσης θερμαντικά έμπλαστρα, για ισχιαλγίες ρευματικά και αρθρίτιδες. Τυλιχτές κομπρέσες για τη βρογχίτιδα. Προσοχή όχι περισσότερο από 5 λεπτά σε παιδιά. Καθώς μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα.

Τέλος το μαύρο σινάπι θεωρείται φυσικό απολυμαντικό του εδάφους.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube